Вживання одного яйця на день не підвищує рівень холестерину та корисне для серця: вчені

Дата створення: 01 грудня, 10:09
Дата оновлення: 01 грудня, 10:11
Употребление одного яйца в день не повышает уровень холестерина и полезно для сердца: ученые фото

Згідно з дослідженням китайських учених, яке було опубліковано в науковому журналі eLife, помірне споживання яєць збільшує кількість корисних для серця метаболітів та зменшує ризик розвитку серцево-судинних захворювань

Яйця є багатим джерелом дієтичного холестерину, але також містять безліч необхідних поживних речовин. Раніше вченим уже вдалося довести, що люди, які щодня з'їдали по одному яйцю в день, були рідше схильні до розвитку серцевих захворювань та інсультів, ніж ті, хто рідше їв їх. Щоб зрозуміти цей взаємозв'язок, китайські фахівці вирішили вивчити, як споживання яєць впливає на маркери серцево-судинного здоров'я у крові.

Експерти обстежили 4778 осіб. 3401 з них мали серцево-судинні захворювання, а 1377 — ні. Усі вони здали аналізи крові. За допомогою цільової ядерної магнітно-резонансної томографії вчені визначили у зразках плазми 225 метаболітів. 24 їх були пов'язані зі споживанням яєць.

Аналіз показав, що ті учасники експерименту, які їли помірну кількість яєць, мали вищі рівні білка в крові, так званого аполіпопротеїна А1. Він є будівельним блоком ліпопротеїнів високої густини (ЛПВЩ), або «хорошого» холестерину. Також у цих респондентів спостерігалися більші молекули ЛПВЩ у крові, які допомагають очищати холестерин із кровоносних судин. Це зменшує ризик утворення атеросклеротичних бляшок та знижує ризик серцевих захворювань та інсультів.

Це дослідження говорить про те, що не варто собі відмовляти у вареному яйці на сніданок. Воно не тільки збереже почуття ситості, а й зміцнить серце.

Читайте також: Яйця та шкідливі насичені жири на сніданок не завдають шкоди організму: дослідження