Розроблено дієту, яка змінить мікробіом та зміцнить психічне здоров'я

Вчені Тімоті Дінан та Джоно Крайан вважають, що психобіотична дієта, яка заснована на осі «кишківник-мозок», подвійно корисна
Експертам давно відомо, що їжа впливає на психічний добробут. Проте більшість досліджень завжди були зосереджені на окремих продуктах, а не на конкретних дієтах. Ірландські вчені вирішили перевірити, чи спосібна психобіотична дієта, призначена для поліпшення здоров'я кишківника, також надати позитивний вплив на психічний добробут.
Основу психобіотичної дієти складають корисні для кишківника продукти: цілісні зерна, фрукти та овочі, бобові та ферментовані. При цьому не заохочується споживання солодощів, газованих напоїв та оброблених харчових продуктів.
У психобіотичну дієту входять:
6–8 щоденних порцій фруктів та овочів з високим вмістом пребіотичної клітковини (яблука, банани, цибуля-порей, цибуля);
5–8 щоденних порцій цілозернових продуктів (овес, цільна пшениця);
3–4 порції на тиждень бобових (нут, сочевиця, горох);
2–3 порції на день ферментованих продуктів (квашена капуста, кефір, чайний гриб).
Вчені провели дослідження за участю 45 осіб віком від 18 до 59. У всіх у них до початку експерименту і після нього були взяті аналізи. Усі респонденти були поділені на дві групи. Учасники першої дотримувалися психобіотичної дієти. Учасники другої, так званої контрольної групи, дотримувалися звичайного раціону.
Експеримент тривав місяць. Як виявилося, ті, хто дотримувався психобіотичної дієти, були менше схильні до стресу. У них покращилася перистальтика кишківника, профіль запальних метаболітів та мікробіом, що свідчить про користь такого харчування.
Читайте також: Мікробіом кишківника захищає від ожиріння: дослідження