Що станеться з кишківником, якщо пити чайний гриб: дослідження

Вчені Пізанського університету (Італія) виявили в цьому напої 58 корисних дріжджів, які можуть відігравати роль пробіотиків
Чайний гриб — це злегка солодкий і шипучий ферментований напій, виготовлений з ферментованого чаю та ароматичних рослин. Але чи корисний він для кишківника? На це питання вирішили відповісти вчені з Департаменту сільськогосподарських, харчових та агроекологічних наук Пізанського університету.
У ході дослідження експерти вперше вивчили та описали популяцію мікроорганізмів, виявлених у цьому напої. Він був виготовлений з підсолодженого зеленого чаю та ароматичних рослин, таких як лимонна вербена, мальва, шипшина та м'ята. Вченим вдалося виявити у такому чаї 58 видів дріжджів, багато з яких корисні для кишкової мікробіоти.
— Дослідження ДНК показало, що більшість цих дріжджів не відповідають тим, що використовуються для виробництва вина, пива та хліба. Ці дріжджі беруть участь у бродінні інших видів чайного гриба та дуже специфічних напоїв, таких як пиво ламбік чи крижане вино, — пояснила керівник дослідження, професор Моніка Агнолуччі, передає інформаційне агентство ANSA.
За словами експерта, багато цих дріжджів виявилися здатними продукувати екзополісахариди. Ці харчові речовини виконують важливі функції в кишківнику і можуть відігравати роль пробіотиків.
Крім дріжджів, також було виділено різні види молочнокислих та оцтовокислих бактерій, які сприяють формуванню характерного смаку та аромату напою.
— Важливо наголосити, що чайний гриб — це ферментований напій, який не отримують із продуктів тваринного походження, таких як йогурт та кефір. Він може використовуватися веганами або людьми з непереносимістю лактози як альтернативу споживанню ферментованих молочних продуктів, — додала професор Джованнетті.
Результати дослідження опубліковано у Міжнародному журналі харчової мікробіології.
Читайте також: Мікробіом кишківника захищає від ожиріння: дослідження