Що станеться з кишківником, якщо пити чайний гриб: дослідження

Дата створення: 12 грудня, 13:22
Дата оновлення: 12 грудня, 13:30
Что произойдет с кишечником, если пить чайный гриб: исследование фото

Вчені Пізанського університету (Італія) виявили в цьому напої 58 корисних дріжджів, які можуть відігравати роль пробіотиків

Чайний гриб — це злегка солодкий і шипучий ферментований напій, виготовлений з ферментованого чаю та ароматичних рослин. Але чи корисний він для кишківника? На це питання вирішили відповісти вчені з Департаменту сільськогосподарських, харчових та агроекологічних наук Пізанського університету.

У ході дослідження експерти вперше вивчили та описали популяцію мікроорганізмів, виявлених у цьому напої. Він був виготовлений з підсолодженого зеленого чаю та ароматичних рослин, таких як лимонна вербена, мальва, шипшина та м'ята. Вченим вдалося виявити у такому чаї 58 видів дріжджів, багато з яких корисні для кишкової мікробіоти.

— Дослідження ДНК показало, що більшість цих дріжджів не відповідають тим, що використовуються для виробництва вина, пива та хліба. Ці дріжджі беруть участь у бродінні інших видів чайного гриба та дуже специфічних напоїв, таких як пиво ламбік чи крижане вино, — пояснила керівник дослідження, професор Моніка Агнолуччі, передає інформаційне агентство ANSA.

За словами експерта, багато цих дріжджів виявилися здатними продукувати екзополісахариди. Ці харчові речовини виконують важливі функції в кишківнику і можуть відігравати роль пробіотиків.

Крім дріжджів, також було виділено різні види молочнокислих та оцтовокислих бактерій, які сприяють формуванню характерного смаку та аромату напою.

— Важливо наголосити, що чайний гриб — це ферментований напій, який не отримують із продуктів тваринного походження, таких як йогурт та кефір. Він може використовуватися веганами або людьми з непереносимістю лактози як альтернативу споживанню ферментованих молочних продуктів, — додала професор Джованнетті.

Результати дослідження опубліковано у Міжнародному журналі харчової мікробіології.

Читайте також: Мікробіом кишківника захищає від ожиріння: дослідження