Чи може правильне харчування запобігти розвитку хвороби Альцгеймера

Дата створення: Сьогодні, 16:09
Дата оновлення: Сьогодні, 16:10
Может ли правильное питание предотвратить развитие болезни Альцгеймера фото

Вважається, що волоські горіхи покращують когнітивні функції, чорниця — пам'ять, а риб'ячий жир знижує ризик появи деменції. Чи так це?

До цього часу немає ліків, які б могли зупинити розвиток хвороби Альцгеймера. На думку директора метаболічної психіатрії Массачусетській лікарні (США), автора книги «Їжа для ментального здоров'я» Ума Найду зберегти функціональність мозку можна завдяки харчуванню.

— Пацієнти, які страждають на серцево-судинні захворювання, цукровий діабет, гіпертонію або ожиріння, частіше відчувають вікове зниження когнітивних функцій, ніж ті, хто не має таких станів. Прояви деменції можуть посилюватись через погане харчування та відсутність фізичних вправ, — розповіла Ума Найду в інтерв'ю New York Times.

Наприклад, середземноморська дієта і дієта Mind, яка була розроблена для хворих на гіпертонію, включають цілісні зерна, бобові, рибу, свіжі овочі та фрукти. У 2017 році американські вчені провели дослідження серед 5 900 людей похилого віку. І виявили, що у тих, хто дотримувався середземноморської дієти або дієти Mind, ризик когнітивних порушень був на 30–35% меншим, ніж у тих, хто не дотримувався такого харчування.

— Можна сказати, що продукти, які допомагають зберегти артерії здоровими, знижують ризик розвитку деменції, — наголосив професор епідеміології та харчування у Гарвардській школі суспільної охорони здоров'я Волтер Уіллетт.

Читайте також: Хвороба Альцгеймера