Вчені пояснили, у яких випадках картопля підвищує ризик розвитку діабету, а в яких — ні

Калорійність картоплі залежить від способу її приготування, вважають дослідники Університету Едіт Коуен (Австралія)
Згідно з раніше проведеними дослідженнями, регулярне споживання картоплі збільшує ризик розвитку діабету ІІ типу до 33%. Проте австралійські вчені заперечують це. Вони вважають, що калорійність картоплі залежить від того, яким способом вона була приготовлена і з якими продуктами поєднується.
Приводом для цього дослідження став підвищений інтерес до низьковуглеводних дієт. Через це багато людей стали виключати картоплю зі свого меню, вважаючи, що вона може негативно вплинути на здоров'я.
Експерти провели дослідження за участю понад 54 000 жителів Данії, традиційною стравою яких є картопля. Виявилося, що хоч вона і не знижувала ризик розвитку діабету, але й не збільшувала його.
Фахівці проаналізували всі способи приготування картоплі, включаючи варену картоплю, пюре, картоплю фрі та чипси. Крім них, учасникам експерименту пропонувалися інші продукти, які підвищують ризик розвитку діабету, такі як вершкове масло, червоне м'ясо та підсолоджені безалкогольні напої.
— Варена картопля не пов'язана з діабетом, а картопля фрі, чипси та пюре можуть викликати його. Ймовірно, тому що вони готуються з олією та молочними вершками, — зазначив керівник дослідження Пратік Покхарел, цитує портал Poradnik Zdrowie.
Він радить замінити білий рис і макарони відвареною картоплею, оскільки вона містить більше поживних речовин та клітковини. А також відмовитись від жирних соусів. І обов'язково гарнувати картоплю свіжими овочами.
Результати дослідження опубліковані в журналі Diabetes Care («Лікування діабету»).
Читайте також: Картопля допомагає схуднути краще за бобові