Поява зайвої ваги залежить від мікробіому: вчені

Дата створення: 11 січня, 13:51
Дата оновлення: 11 січня, 14:02
Появление лишнего веса зависит от микробиома: ученые фото

Чому деякі люди гладшають, дивлячись на солодощі, а інші не відмовляють собі в них і при цьому не набирають вагу? Дослідники Копенгагенського університету (Данія) вважають, що поява зайвої ваги може бути викликана складами кишкових мікробів і тим, як кишківник накопичує енергію, взяту з їжі

Бактерії збільшують ризик ожиріння

Експерти провели дослідження за участю 85 осіб, у яких взяли зразки калу. Це дозволило вченим визначити склад кишкового мікробіому кожного учасника та вивчити, наскільки ефективно кишкові мікроорганізми одержують енергію з їжі.

Виявилося, що 40% учасників мали кишкові мікроорганізми типу B, з переважанням бактероїдів. Вони найбільш ефективні у вилученні поживних речовин з їжі, проте й викликають зайву вагу.

— Кишкові бактерії отримують додаткову енергію у вигляді, наприклад коротколанцюгових жирних кислот. Це з часом може збільшити ризик ожиріння, — каже автор дослідження, професор Генрік Роагер.

Як енергія їжі впливає на вагу

Данські експерти також перевірили, як довго їжа проходить через систему травлення. Зазвичай цей процес займає від 12 до 36 годин. Експерти вважали, що люди, які довше перетравлюють їжу, одержують з неї  більше поживних речовин. Виявилось, що це не так.

— Люди з кишковими бактеріями B, які найбільше отримують енергії з їжі, також мають найшвидший кишковий транзит, — каже професор, цитує портал Poradnik Zdrowie.

Це доводить, що надмірна вага може бути пов'язана зі складом кишкового мікробіому. І підтверджує результати попередньо проведеного досвіду на лабораторних мишах. Гризуни, які отримували кишковий мікробіом від донорів з ожирінням, набирали більше ваги, на відміну від тих, кому пересаджували мікробіом від худих мишей. Вже тоді фахівці припустили, що поява зайвої ваги пов'язана з тим, що мікробіом опасистих людей ефективніший при отриманні енергії з їжі.

Читайте також: Як кишкові бактерії впливають на розвиток цукрового діабету ІІ типу: дослідження