Добавки з вітаміном D допоможуть схуднути, але не всім: дослідження

Дослідники з Brigham and Women's Hospital (США) вважають, що цей корисний вітамін погано засвоюється в опасистих людей
Експерти проаналізували одне з найбільших та тривалих досліджень VITAL. Під час його проведення, з 2010 до 2018 року, вчені спостерігали за 26 000 респондентами віком від 50 років. Всі вони протягом п'яти років щодня приймали добавки вітаміну D і на момент початку дослідження не мали онкологічних або серцево-судинних захворювань.
Половина респондентів щодня приймали вітамін D, дозування якого складало 2000 міжнародних одиниць (МО). Це в п'ять разів перевищує добову дозу, що рекомендується, в 400 МО на день, встановлену органами охорони здоров'я США. Інша половина респондентів отримувала плацебо.
За час експерименту в учасників ризик смертності від раку знизився на 20%. Проте дослідників цікавило, як приймання вітаміну D допомогло схуднути.
Для цього вони повторно проаналізували дані групи у 16 тисяч учасників. З них 6600 осіб мали надмірну вагу, а 4400 респондентів — патологічне ожиріння. У всіх були взяті аналізи крові на початку дослідження та через два роки після нього. Вчені відзначили у всіх респондентів підвищення рівня вітаміну D у крові. Однак вище він був у тих респондентів, які не страждали на ожиріння.
— Це пояснює, чому під час приймання добавок вітаміну D смертність від раку, аутоімунних та інших захворювань знижується на 30–40% у людей з низьким індексом маси тіла (ІМТ), — зазначила керівник проекту, епідеміолог Дейдра Тобіас, цитує Mail Online.
Фахівці припускають, що люди з надмірною вагою або ожирінням можуть мати нижчий рівень вітаміну D. І пояснюють це тим, що надмірна вага може погіршити здатність організму виробляти або переробляти вітамін D, що призводить до зниження рівня.
Результати дослідження опубліковані у JAMA Network Open.
Читайте також: Вітамін D: виявлено новий ефект для хворих на діабет