ECDC: новий варіант коронавірусу більш заразний, але м'якший, ніж Omikron

Фахівці Європейського центру профілактики та контролю захворювань (ECDC) вважають, що «Кракен», або XBB.1.5, може сприяти зростанню кількості заражень COVID-19 у Європі
Європейський центр профілактики та контролю захворювань повідомляє, що Omikron XBB.1.5 є підваріантом XBB. Вперше вчені виявили цей тип коронавірусу під час лабораторних випробувань 22 жовтня 2022 року в США і відтоді зафіксували 4770 випадків мутації.
Як і за будь-якої інфекції, перебіг хвороби залежить від багатьох факторів. Головну роль відіграє ефективність імунітету, наявність супутніх захворювань чи відсутність вакцинації проти COVID-19 чи грипу. Симптоми «Кракену» дуже схожі на інші вірусні інфекції.
Пацієнт може відчувати такі недуги:
- головну біль;
- біль у м'язах та суглобах;
- біль у горлі;
- лихоманку;
- сухий кашель;
- розлади нюху та смаку;
- задишку;
- риніт;
- втому;
- сонливість;
- відсутність апетиту;
- запор чи пронос.
Однак перераховані вище симптоми не обов'язково повинні виникати з однаковою тяжкістю у кожної людини. Хоча «Кракен» є надзвичайно заразною формою вірусу, він вважається м'якшою версією Omikron.
Висока захворюваність на новий варіант коронавірусу Omikron XBB.1.5 зафіксована в США, де він становить 43% від усіх випадків COVID-19. При цьому, зазначають фахівці, «Кракен» поширюється набагато швидше, ніж інші види коронавірусу.
Згідно з заявою Всесвітньої організації здоров'я (ВООЗ), попередні лабораторні тести показують, що «Кракен» є найбільш вправним у запобіганні імунним реакціям, як придбаних після вакцинації, так і після хвороби. Це означає, що кожен ризикує заразитися новим варіантом коронавірусу.
Експерти ВООЗ закликають відстежувати появу нових варіантів вірусу SARS-CoV-2, таких як XBB.1.5. Цей дозволить забезпечити відповідне реагування, діагностику, лікування та вакцинацію. І нагадують, що незважаючи на мутації коронавірусу, вакцинація знижує ризик тяжкого перебігу захворювання.
Читайте також: Експерти назвали 105 незвичайних факторів ризику зараження COVID-19