Сік «стійкого ківі» захистить від ризику раку легенів: вчені

Дата створення: 30 січня, 11:06
Дата оновлення: 30 січня, 11:20
Сок «устойчивого киви» защитит от риска развития рака легких: ученые фото

За даними, у 2020 році рак легенів став найпоширенішим серед онкологічних захворювань. Щорічно від нього помирають близько 1,8 млн осіб, переважно курці. Зупинити епідемію цього небезпечного раку допоможе сік сарунаші, вважають японські вчителі

Дослідники Університету Окаями (Японія) виявили, що сік актинідії аргути (сарунаші), який називають «стійким ківі», захищає від раку легень. Ця рослина є одним із найбагатших джерел поліфенолів та вітаміну С. А проведені на мишах експерименти показали, що сік «стійкого ківі» допомагає інгібувати запалення та рак шкіри у гризунів.

Також дослідники вивчили поліфенол, що міститься в сарунаші, — ізокверцетин. На їхню думку, він перешкоджає розвитку ракових клітин. Щоб переконатися в цьому, вчені індукували у мишей рак легенів. І для цього використовували канцерогенну сполуку EFA, яка є в сигаретах. А потім дали половині гризунів сік актинідії аргути.

Результати перевершили всі очікування. У гризунів, які отримували сік, кількість вузликів пухлини зменшилася у порівнянні з тими мишами, які його пили. Також зростання пухлин зменшувало пероральне введення ізокверцетину в легені мишей.

Дослідники вважають, що сік «стійкого ківі» прискорює відновлення пошкодженої ДНК, тому що має антимутагенний ефект. Щобільше, він також пригнічує активність одного з ключових білків, який бере участь у розвитку раку.

Читайте також: Куріння ще шкідливіше для серця, ніж вважалося раніше: вчені