Вітамін Е з пальмова олія корисний для посилення імунної відповіді

Дата створення: 01 жовтня, 12:01
Дата оновлення: 20 квітня, 20:41
Витамин Е из пальмового масла, полезный для усиления иммунного ответа фото

Такі висновки були зроблені вченими в ході дослідження під назвою «Токотрієноли активують ядерну транслокацію Nrf2 і підсилюють антиоксидантний гепатопротекторний механізм в печінці мишей».

Проблематика

Пальмова олія містить велику кількість сполук вітаміну Е, включаючи токофероли і токотрієноли. Ці сполуки мають антиоксидантну дію, які захищають клітини від ушкодження токсичними хімічними речовинами, виробленими метаболічними процесами. Хоча токоферол є широко відомим і досліджуваним нутрієнтом, ще багато чого належить дізнатися про нього, вважають автори дослідження.

Дослідження

Група дослідників з Малайзії та Лівії досліджувала вплив токотрієнолів, витягнутих з пальмової олії, на клітини печінки мишей. Команда досліджувала рівні експресії генів, на які впливає фактор транскрипції Nrf2 і транслокацию того ж фактора в клітинне ядро.

Відомо, що Nrf2 активує метаболізм лікарських засобів фази II у відповідь на метаболічні процеси. Гени активують клітинні захисні механізми.

Висновки

Команда помітила, що транслокація Nrf2 в клітинах печінки мишей є дозозалежною і функціонально значущою. «Ми спостерігали, що максимальний ефект транслокації Nrf2 в ядро ​​клітин печінки після введення екстракту пальмової олії відбувався через 60 хвилн прийому, - зазначає Азман Абдулла (Universiti Kebangsaan Malaysia), автор дослідження. - Підвищена концентрація ядерного Nrf2 печінки відповідала підвищеним рівням транскриптів кількох генів, регульованих Nrf2».

Пальмова олія є економічним джерелом вітаміну Е, і кілька досліджень вже показали його благотворний вплив на імунну систему, включаючи антиоксидантну і протиракову активність, а також захисну дію. Дослідники сподіваються, що отримані ними результати відкривають шлях до доступних ліків від безлічі хвороб. Поточне дослідження опубліковано в Current Pharmaceutical Biotechnology.

«МП» також писала, що дефіцит вітаміну А, але не β-каротину, в дитячому віці пов'язаний з підвищеним ризиком захворювань легенів і астми в підлітковому віці.