Вчені визначили причини колоректорального раку у молодих людей

Свої висновки вони узагальнили у роботі під назвою «Колоректальний рак із раннім початком: чому це відбувається?»
Чому це важливо розуміти?
Наприкінці 2000-х Кеті Енг, доктор медицини, почала помічати щось дивне: збільшення кількості пацієнтів у віці від 20 до 30-40 років з колоректальним раком (CRC), часто на більш пізніх стадіях.
«Коли я почав практикувати майже 30 років тому, у моїй клініці не було нікого з раком товстої кишки у віці до 50 років. Але трохи більше 10 років тому я почав помічати, що все більше людей приходять з CRC», – згадує Джон Маршалл, доктор медичних наук, директор Центру лікування раку шлунково-кишкового тракту Рюша Універсального онкологічного центру Джорджтауна Ломбарді у Вашингтоні, округ Колумбія.
Незабаром свідчення почали підтягуватись до цих спостережень. У 2015 р. Крістіна Бейлі, доктор медичних наук, та її колеги з MD Anderson опублікували аналіз, що передбачає тривожне зростання захворюваності на рак товстої кишки (90%) та рак прямої кишки (124%) до 2030 р. у пацієнтів віком до 35 років. У 2019 р. дослідник Ребекка Сігель та її колеги з Американське онкологічне суспільство наголосило на тенденції до поширення раннього початку CRC за межами США, при цьому 18 інших країн також повідомили про зростання показників захворюваності на рак товстої кишки серед молодих людей. Вчені відзначають, що незважаючи на те, що молоді люди становлять лише від 12% до 15% усіх пацієнтів із CRC, швидкість зростання викликає тривогу.
Які причини?
Вчені зазначають, що спадкові чинники неспроможні повністю пояснити це збільшення. Серед молодих людей менше половини випадків і близько 5% загалом від усіх хворих пов'язані із сімейним анамнезом чи генетикою.
Також випадки з раннім початком частіше пов'язані з пухлинами лівої товстої кишки та раком прямої кишки, ніж з пухлинами правої сторони, і виявляються ректальною кровотечею та болем у животі. Вчені кажуть, що це глобальна проблема: дані Близького Сходу, Азії та Європейського Союзу показують, що це тенденція в усьому світі.
Вчені говорять про те, що є деякі докази того, що дієта може відігравати певну роль у ризик розвитку захворювання. Також є багато досліджень, пов'язаних з мікробіомом, що передбачають, що особливості харчування та споживання антибіотиків у дитинстві може нести для деяких молодих людей вищий ризик CRC.
Авторська теорія вчених полягає в тому, що мікробіом людини еволюціонував, і ми змінили бактерії в нашому кишечнику таким чином, що підвищили ризик CRC у молодшому віці. При цьому вчені висловили кілька причин такої ситуації: надто велике споживання антибіотиків у молодому віці та зміни у харчуванні порівняно з попередніми поколіннями.
Хоча експерти раніше пов'язували цю тенденцію зі зростанням показників ожиріння та діабету, вчені вважають, що основним фактором є дієта. Насамперед підвищене споживання оброблених харчових продуктів та напоїв, що містять кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, що, як показують дослідження, узгоджується з розвитком ранніх полів товстої кишки та раку товстої кишки. У моделі на тваринах у мишей, які приймали кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози, швидко розвивалися більші та агресивніші пухлини товстої кишки, ніж у мишей, які отримували тільки воду. Це дослідження також показало, що кукурудзяний сироп не лише прискорює ріст пухлини, а й прискорює метаболічний шлях, що сприяє розвитку пухлини.
Інші дослідження показують, що дієта з високим вмістом сірки змінює мікробіом людини та збільшує ризик раннього початку CRC.
Якою може бути профілактика?
Для ранньої діагностики та профілактики клінічні посібники рекомендують скринінг на колоноскопію у віці 45 років замість 50.
Вчені відзначають, що потрібно перестати відмахуватися від молодих людей із симптомами, які можуть вказувати на рак товстої кишки. Щоб стимулювати більше обстежень, необов'язково використовувати золотий стандарт колоноскопії – можна проводити більше аналізів калу.
Дослідження виявило зв'язок між вживанням антибіотиків та зростанням раку грудей. Подробиці тут.