Користь та шкода глютену

Користь та шкода глютену

Якщо ви довго шукали науково обґрунтовану інформацію про шкоду глютену та встигли заплутатися у величезній кількості думок і висловлювань, то ця стаття для вас. Нам завжди хочеться отримати універсальну й однозначну відповідь, але це питання не легке. Тому ми намагалися ясно й просто викласти факти, якими володіємо на сьогодні. А рішення, як завжди, за вами.

Глютен – це білковий комплекс, який входить до складу хліба, макаронів, зернових продуктів. Його багато в пиві та солоді, соєвому соусі, в маринадах, тістечках і пиріжках, а також в смаженій картоплі, супах, готовій їжі. Основне завдання глютену надавати продуктам форму. Глютен міститься і в неїстівних предметах: в губній помаді, бальзамі для губ, пластиліні для ліплення, ритуальних хлібцях, безрецептурних препаратах і харчових добавках.

Якщо говорити про безглютенову дієту, то існує тільки одне захворювання, при якому її виконання істотно впливає на здоров’я людини. Це целіакія або глютенова ентеропатія – стан при якому є хронічне аутоімунне запалення тонкого кишківника. Захворювання демонструє генетичну схильність: 95% хворих целіакією є носіями алелей генів HLA – DQ2, HLA – DQ8. Сутність целіакії полягає в тому, що через пошкодження тонкого кишківника порушується всмоктування, а у людини розвивається хронічний пронос. З 60-х років минулого сторіччя стало зрозумілим, що целіакія зустрічається у 1% жителів планети. Порівняємо цифри: на розсіяний склероз в США страждає 333 тис осіб, а неспецифічним виразковим колітітом – 500 тис осіб (дані 2006 р). Таким чином, целіакія вельми поширена серед людей.

З історії питання. Про те, що вживання пшениці може викликати постійний пронос, дізналися як раз тоді, коли людство стало опановувати землеробство. Згадки про першого хворого на целіакію містяться в рукописі II сторіччя. А слово cеliac позначає живіт. Тоді ж було помічено, що стан хворих поліпшується, якщо перед їжею пити воду та виключити з раціону хліб.

Глютенова ентеропатія може проявити себе як в дитинстві, так і в дорослому віці. Високий ризик розвитку хвороби у родичів першої лінії (1:22), другої лінії (1:39) і на тлі таких захворювань, як цукровий діабет, хвороба Дауна, герпетиформний дерматит, синдром подразненого кишківника, лімфоми кишківника, хвороби Аддісона, прихованих кишкових кровотеч. У решти людей частота розвитку целіакії становить 1:33 (за даними Fasano 2003).

При целіакії виникають симптоми не тільки з боку кишківника, але й з боку кісткової, ендокринної, нервової та статевої систем. В цілому, целіакія розглядається як передраковий стан і сильно збільшує ризик виникнення кровотеч зі шлунку та кишківника.
З історії питання. У 1958 р було відкрито антигліадинові антитіла (АГА) до глютену. Проведення тесту на АГА дозволило різко знизити смертність від целіакії та її ускладнень. Сьогодні визначають більш чутливий показник: тканинну трансглутаміназу (ТТГ), яка пов’язана з антитілами до стінки кишківника.

Целіакія проявляється різними симптомами. Їх різноманітність залежить від форми хвороби.

Типова, класична, форма проявляється проносом, болем у животі, втомою, блідою шкірою, втратою ваги, зниженням апетиту аж до повної відмови від їжі.

Атипова форма зустрічається частіше й проявляється порушеннями з боку щитоподібної та підшлункової залози на тлі анемії: серцебиття, порушення вологості шкіри, артеріальна гіпертензія, емоційна лабільність, схуднення.

Латентна форма виявляється при обстеженні випадково.

Як і у будь-якої системної хвороби, у целіакії є свої ускладнення

У хворих на целіакію глютен є тригером, який запускає імунну реакцію з утворенням антитіл (АГА). Антитіла атакують стінки тонкого кишківника, розвивається тривале запалення, й порушується всмоктування поживних речовин і мікроелементів

  • на тлі цього розвивається анемія, спостерігається затримка в рості та зменшується вага
  • якщо не дотримуватися безглютенової дієти, то є висока ймовірність розвитку розсіяного склерозу з втратою здатності до обслуговування себе
  • знижується щільність кісткової тканини (остеопороз) та виникають переломи кісток
  • люди, хворі на целіакію, часто страждають безпліддям
  • зафіксована стійкий зв’язок між целіакію та аутоімунним ураженням щитоподібної залози.

Як лікують целіакію?

Для хворих на целіакію існує тільки один ефективний метод лікування – це довічне дотримання суворої безглютенової дієти.

Що ж входить до поняття безглютенової дієти?

Частина продуктів, які ми звично бачимо на своєму столі, не містить глютен від природи. До них відносяться фрукти й овочі, свіжі яйця, свіже м’ясо, риба та м’ясо птиці, свіжі бобові, насіння та горіхи, більшість молочних продуктів, білий рис. З круп дозволена гречана крупа, кукурудза й кукурудзяні пластівці, кіноа, рис, соя, пшоняна каша.

Іншою важливою складовою безглютенової дієти є корисна навичка читати наклейки на продуктах.

Молочні продукти купувати зі спеціальною вказівкою на відсутність глютену.

Прихований глютен міститься в крабових паличках та імітації морепродуктів, наприклад в штучній ікрі. Він є в ковбасі, бульйонних кубиках, розчинній каві, майонезах, соусах, кашах і супах швидкого приготування. Квас та алкогольні напої теж містять глютен.

Чи корисно обмеження глютену, якщо ви не страждаєте на целіакію?

Більше половини покупців безглютенової їжі не потребують обмеження глютену. Дотримуватися безглютенової дієти людей спонукають деякі фактори:

  • ідея про користь безглютенових продуктів міцно вкладена в голови громадян яскравою рекламою
  • суспільне сприйняття розглядає безглютенову їжу, як більш здорову, особливо, якщо людина страждає від частих розладів травлення, наприклад, від запорів або проносу;
  • більш широка доступність безглютенових продуктів, ніж раніше: безліч спеціалізованих крамниць, в супермаркетах такі продукти маркуються яскравим кольором і т.д;
  • інтернет надав унікальну можливість величезній кількості людей, самостійно встановлювати собі різні діагнози, в тому числі, теоретично запідозрити підвищену чутливість до глютену.

Тих, хто дотримується безглютенової дієти, але не страждає від целіакії, називають людьми, які уникають вживання глютеновой їжі на тлі відсутності целіакії.

Між іншим, є ряд станів, при яких кількість вживання глютену є сенс зменшити.

Тільки в США до 18 млн людей страждають від легкої форми несприйняття глютену. Вона проявляється здуттям живота, проносом, втомою, головним болем, порушенням ясності сприйняття, погіршенням пам’яті та висипкою на шкірі.

Деякі дослідження поки підтверджують той факт, що глютен може викликати симптоми порушення травлення у людей, які не страждають від целіакії. А маленьке дослідження, проведене в Австралії в 2011 р, зафіксувало позитивний ефект від безглютенової дієти у пацієнтів з синдромом подразненого товстого кишківника. Це дослідження виявило, що у деяких людей глютен може активувати імунну систему, що призводить до утворення антитіл до тканин кишківника. Цікавий вплив глютену на мікробіоту кишківника. Всі ці питання поки вивчаються.

Наболіле питання про зв’язок глютену та виникненням аутизму

У людей з аутизмом антигліадинові антитіла (АГА), які вступають в реакцію з глютеном, виявляють частіше. Але прямого зв’язку немає. А в дослідженнях цифра збігу целіакії та аутизму описується, як статично недостовірна. Це означає, що висновки про зв’язок глютену та аутизму робити дуже рано.

Можливий зв’язок між целіакію та епілепсію: з 113 хворих на епілепсію у 6% була виявлена целіакія. Припускають, що безглютенова дієта корисна для хворих на епілепсію.

Целіакія частіше виявляється й при шизофренії. Але щоб рекомендувати дотримання суворої безглютенової дієти, даних ще не достатньо.

Висновок – безглютенова дієта не лікує ні аутизм, ні епілепсію, ні шизофренію. Целіакія може проявлятися з однаковою частотою у людей з аутизмом, так само, як і без нього.

З історії питання. Ра Банді, нутриціолог, Асоціація харчування, США: «У світі безліч людей дотримується безглютенової дієти. Хороший приклад надає Азія, традиційна кухня якої спирається на страви з рису та овочів. Саме на такій основі може базуватися здоровий раціон людини».

Яким ризикам піддається людина, що дотримується безглютенової дієти?

Вперте дотримання безглютенової дієти за відсутності целіакії, може зруйнувати здоров’я:

  • недостатність мікроелементів: заліза, кальцію, вітаміну В1, В6 і ніацину. Всі ці речовини містяться в зернах або додаються в якості добавки в пластівцях для перекусів;
  • клітковина: багато безглютенових продуктів не містять або містять мало клітковини. Компенсувати можна сочевицею та свіжими бобовими;
  • дослідження The BMJ від 2017 р. надало дані про те, що у людей, які дотримуються беглютенової дієти, вище ризик розвитку серцево-судинної патології;
  • безглютенові продукти більш калорійні за рахунок більшого вмісту цукру.

Підіб’ємо проміжний підсумок

Глютен зло тільки у тому випадку, якщо ви страждаєте від целіакії. Сам по собі глютен не є корисним, або шкідливим. Тому, не можна сказати, що їжа без глютену більш корисна, ніж з вмістом глютену. Більш важлива здатність вашої імунної системи не сприймати глютен, як ворожий для організму фактор. Але є стани при яких зменшення вживання продуктів з глютеном може принести певну користь.

Зауважимо, що питання щодо користі безглютенової дієти саме для вас, краще обговорити з лікарем, який зважить всі за та проти, а також призначить додаткове дослідження. Пам’ятайте, що самолікування шкодить здоров’ю. У серйозних питаннях ви маєте право на серйозну пораду від фахівця.

Бувайте здорові!

Реклама
У США ліквідували мережі з поширенню наркотиків, які можуть спричинити сексуальну агресію на побаченнях
Підставка для напоїв з детекторною смужкою дозволи...
Понад 1 мільярда людей у світі страждають на ожиріння
Нині понад 1 млрд людей у всьому світі страждають ...
Реклама
Гастрит
Що таке гастритКласифікаціяВиди інфекційного гастр...
Пункція при гаймориті
Пункція при гаймориті — показання та протипоказанн...
Реклама
Експерти сказали, який риб'ячий жир корисний для здоров'я мозку
Риб'ячий жир є цінним джерелом незамінних жирних к...
Вчені пояснили, чому потрібно мити м'ясо
Інфекції сечовивідних шляхів (МП) виникають, коли ...
Реклама