Користь виноградного оцту – 6 цілющих властивостей для здоров’я

виноград та оцет

Виноградний оцет – це прокисле вино, яке, втім має низку корисних властивостей. Його витримують у дерев’яних бочках, після чого виходить кисла, насичена рідина з різким ароматом. 

Якщо вживати його регулярно, то він здатний надавати такі цілющі ефекти на організм:

  1. Підтримка травлення.

Виноградна кислота сприяє кращому виробленню травних ферментів. Завдяки цьому поліпшується процес перетравлення їжі та знижується рівень цукру в крові після приймання їжі.

  1. Контроль апетиту та допомога під час схуднення.

Деякі дослідження свідчать, що оцет відмінно знижує апетит і збільшує відчуття ситості. Завдяки цьому зменшується потреба в їжі та відповідно зменшується вага.

  1. Поліпшення рівня цукру в крові.

Виноградний оцет помітно знижує рівень цукру в крові та підвищує чутливість організму до інсуліну. Це особливо корисно для людей із діабетом або схильністю до нього.

  1. Антиоксидантний захист.

Є потужним джерелом антиоксидантів, які допомагають боротися зі шкідливими вільними радикалами в організмі та запобігають окислювальному стресу, який може бути пов’язаний з багатьма захворюваннями.

  1. Підтримка здоров’я серця.

Деякі дослідження свідчать, якщо регулярно додавати його в їжу, то це знижує рівень холестерину в крові, а також артеріальний тиск. Завдяки цьому поліпшується здоров’я серця.

  1. Антибактеріальні та антигрибкові властивості.

Має властивості, які можуть допомогти вбити або уповільнити розвиток деяких шкідливих бактерій і грибків, особливо в їжі.

Крім цього виноградний оцет сприяє виробленню статевих гормонів, тому корисний як для чоловіків, так і для жінок.

Важливо зазначити, що хоча виноградний оцет має багато переваг, його слід вживати з обережністю та в розумних кількостях. Занадто велике споживання несе негативні побічні ефекти, такі як подразнення стравоходу або пошкодження зубної емалі. 

Шкода виноградного оцту для організму

Хоч він і містить кілька корисних властивостей, надмірне вживання також має деякі потенційні негативні наслідки:

  1. Подразнення стравоходу і шлунка. 
  2. Пошкодження емалі зубів.
  3. Взаємодія з ліками.
  4. Можливі алергічні реакції.
  5. Підвищена чутливість зубів.

Щоб не виникало неприємних відчуттів, після вживання виноградного оцту бажано прополоскати ротову порожнину водою. Завдяки цьому збережеться зубна емаль. Також щоб уникнути опіку під час полоскання слизової оболонки, його необхідно розводити з водою. 

Існує хибна думка, що виноградний оцет корисний від циститу, бо вбиває бактерії, які спричиняють запалення в сечоводі. Насправді кислоти тільки посилюють хвороби сечостатевої системи. 

Крім того, якщо в будинку є діти, виноградний оцет слід тримати поза зоною їхнього доступу, щоб уникнути опіків стравоходу. Взагалі дітям до 16 років протипоказані продукти з високим вмістом кислоти. 

Важливо пам’ятати, що кожна людина має індивідуальні особливості організму, і реакція на вживання виноградного оцту може відрізнятися. Якщо у вас є якісь сумніви або проблеми зі здоров’ям, рекомендується проконсультуватися з лікарем або дієтологом.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама