Цукровий діабет у дітей

Цукровий діабет вважається одним із найпоширеніших захворювань у світі: на нього страждають понад 537 млн осіб. Згідно з прогнозами, кількість таких пацієнтів до 2030 року збільшиться до 643 млн, а до 2045 року — до 783 млн осіб.

Все частіше діабет діагностують не тільки у дорослих, а й у дітей. Це метаболічне захворювання, яке характеризується дефіцитом інсуліну та підвищеним рівнем глюкози (цукру) у крові, може спричинити тяжкі ускладнення. Тому так важливо вчасно розпізнати його.

Важливо: за даними сайту Національної бібліотеки медицини США (NLM), у 2019 році у світі було зареєстровано 227 580 випадків діабету у дітей, що викликало 5390 смертей. З 1990 по 2019 рік зростання захворюваності на цукровий діабет у дітей збільшилося на 39,37%. При цьому смертність від нього зменшилася на 19,78%, що вказує на ефективність сучасних засобів лікування.

Медправда спробувала розібратися, від чого з’являється цукровий діабет у дітей, чим він небезпечний і чи завжди його можна вилікувати.

Причини цукрового діабету у дітей

Класифікують кілька видів діабету у дітей.

Типи цукрового діабету у дітей

Діабет
Неонатальний
1-й тип
2-й тип
MODY
Вторинний
Причина розвиткуГенетична мутаціяАутоімунне руйнування бета-клітин підшлункової залозиРезистентність інсулінуМутація в одному з генівНа тлі первинних захворювань, таких як кістозний фіброз, а також приймання
глюкокорти-
коїдів, діуретиків, антипсихотиків та ін.
Вік0–6 місяців5–6 років10–12 років5–18 роківЗалежить від основного захворювання
Швидкість прояву
Швидко
Повільно
Як швидко, так і повільно
Симптоми
Часте сечовипускання, спрага, зміна ваги, втома
ЛікуванняПротидіабетичні
ліки, інсулін
ІнсулінЗдоровий спосіб життя, протидіабетичні ліки, можливо інсулін
Препарати для нормалізації глікемії, інсулін

Розглянемо, як проявляється цукровий діабет у дітей.

Цукровий діабет у дітей: причини — генетичні

Чи передається діабет дитині генетично? Імовірність успадковувати це хронічне захворювання залежить від його типу.

Діабет 1-го типу (інсулінозалежний) — це аутоімунне захворювання. За його розвитку спадковість немає особливого значення. Якщо один із батьків хворіє на діабет 1-го типу, ймовірність його появи у дитини становить 3–4%.

Діабет 2-го типу (інсулінонезалежний) — це метаболічне захворювання, при якому організм стає резистентним до інсуліну або недостатньо його виробляє. Цей тип діабету може передаватися генетично, особливо якщо обидва батьки на них страждають. Не допустити його появи допомагає здоровий спосіб життя.

  • Генетичну природу захворювання мають неонатальний діабет та MODY-діабет.

Неонатальний діабет — це рідкісне генетичне захворювання, яке розвивається у немовлят віком до пів року. Діти із цукровим діабетом цього типу відрізняються недостатньою вагою. Для них характерні гіперглікемія та метаболічний ацидоз.

Важливо: як пише сайт Diabetes UK, близько 20% дітей з неонатальним діабетом також мають деяку затримку у розвитку (м’язову слабкість, труднощі у навчанні) та епілепсію.

Існує дві форми неонатального діабету у дітей: транзиторний та постійний.

Транзиторний неонатальний цукровий діабет (ТНЦД) зазвичай проходить через кілька тижнів після діагностики. Але знову може виникнути у підлітковому віці. На долю цього виду цукрового діабету у дітей доводиться 50–60% випадків захворювання.

Постійний неонатальний цукровий діабет (ПНЦД), на який випадає решта 30–40% випадків, є хронічним захворюванням і вимагає довічної інсулінотерапії. Найчастіше він викликаний мутацією в гені KCNJ11, що перешкоджає виділенню інсуліну.

  • Неонатальний діабет трапляється рідко. У Великобританії зареєстровано менш ніж 100 таких пацієнтів.

Моногенні форми діабету (MODY-діабет) викликають мутації в одному з кількох генів (HNF4A, GCK, HNF1A та ін.), які відповідають за функціонування бета-клітин підшлункової залози. Це призводить до зменшення продукування інсуліну та підвищення рівня цукру в крові.

MODY-діабет, який також називають «діабетом зрілого віку у молодих», може передаватися протягом трьох поколінь.

Важливо: за даними Wikipedia, 50% родичів першого ступеня успадковують ту саму мутацію, що збільшує у них ризик розвитку MODY-діабету протягом життя більш ніж на 95%.

При цьому типі цукрового діабету у дітей симптоми розвиваються поступово, як за діабету 2-го типу. Однак на відміну від останнього, MODY-діабет не пов’язаний із зайвою вагою або підвищеним кров’яним тиском. Діагностувати це рідкісне захворювання можна лише після проходження генетичного тестування.

Залежно від цього типу цукрового діабету у дітей, лікування може бути як немедикаментозним, за допомогою зміни життя, так і медикаментозним. Найчастіше лікарі призначають таким пацієнтам препарати сульфонілсечовини, та якщо вони виявляються недостатньо ефективними, — інсулін.

Важливо: як пише сайт Diabetes UK, MODY-діабет зустрічається дуже рідко у порівнянні з діабетом 1-го та 2-го типів: за оцінками експертів, на них страждають 1–2% хворих на діабет (20 000–40 000 осіб) у Великобританії. Оскільки MODY зустрічається рідко, близько 90% випадків з ним лікарі спочатку помилково діагностують як діабет 1-го або 2-го типу.

Часті прояви цукрового діабету у дітей

Якщо генетичні види діабету в дітей віком діагностують рідко, то первинні типи діабету (1-го й 2-го типів) — часто.

У дітей діабет 1-го типу, або інсулінозалежний, виникає, коли імунна система помилково руйнує бета-клітини, які продукують інсулін. Недолік цього гормону призводить до накопичення глюкози у крові. У відповідь на це нирки починають посилено працювати: вони намагаються разом із сечею вивести надлишки цукру в організмі. В результаті хворий відчуває спрагу та часте сечовипускання.

Інсулінозалежний цукровий діабет у дітей може розвинутись внаслідок генетичної схильності, вірусних або бактеріальних інфекцій, дефіциту вітаміну D3. Причиною виникнення є мутація окремих генів. А вищевказані чинники довкілля впливають тимчасово прояви діабету.

Пікові прояви цукрового діабету у дітей віком спостерігаються у віці 5–6 років, та потім у період пубертату, в 11–13 років.

Симптоми цукрового діабету у дітей

  • Часте сечовипускання, особливо вночі (поліурія);
  • сильна спрага (полідипсія);
  • підвищений апетит навіть після їди (поліфагія);
  • різке схуднення;
  • втома.
Важливо: згідно з дослідженнями Національного центру біотехнологічної інформації (NCBI), при вступі у дітей із цукровим діабетом 1-го типу серед клінічних симптомів було зафіксовано поліурію (56,5%), втрату ваги (39,1%), полідипсію (34,8%), поліфагію (27,7%), діабетичний кетоацидоз (26,1%). У більшості дітей спостерігалося порушення рівня HbA1C (94,4%), що підвищує ймовірність появи ускладнень.

При аутоімунному цукровому діабеті у дітей лікування, крім здорового способу життя, передбачає ін’єкції інсуліну. Це допомагає нормалізувати глікемію та уникнути розвитку небезпечних ускладнень.

Інсулінонезалежний цукровий діабет у дітей, або діабет 2-го типу, як правило, виникає внаслідок висококалорійного харчування та малорухомого способу життя. Це сприяє появі зайвої ваги та розвитку інсулінорезистентності.

Цей тип діабету у дітей, який раніше називали діабетом дорослого початку, найчастіше спостерігається у літніх. Але через епідемію ожиріння він все частіше зустрічається у дітей, особливо у віці 10–12 років.

Важливо: за даними Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC), з 2017 по 2020 рік поширеність ожиріння серед дітей та підлітків становила 19,7%. Це означає, що близько 14,7 млн дітей віком від 2 до 19 років страждають на ожиріння.

Перші симптоми цукрового діабету у дітей

  • Часте сечовипускання;
  • надмірна спрага;
  • поліфагія;
  • коливання ваги;
  • рани, що повільно гояться;
  • підвищена схильність до інфекцій (шкірних, грибкових);
  • затуманювання зору;
  • чорний акантоз. Шкіра грубіє і темніє в областях згинів, таких як шия, пахви, пах.

Крім цього, дитина може скаржитися на сухість у роті, свербіж шкіри. У неї може бути підвищена дратівливість та зміна у поведінці.

Для діагностики діабету 2-го типу у дітей беруть аналіз крові натщесерце, а також проводять два тести: на толерантність до глюкози та глікований гемоглобін. Діагноз ставиться виходячи з рівня глюкози у крові.

Аналіз
Рівень глюкози,
в ммоль/л (норма)
Рівень глюкози,
в ммоль/л (переддіабет)
Рівень глюкози
у ммоль/л (діабет)
Глюкоза натще3.3–5.65.6–6.9≥ 7.0
Через 2 години після приймання глюкози≥ 7.87.8–11.0≥ 11.1
Глікований гемоглобін (HbA1c)≥ 5.75.7–6.4≥ 6.5

При 2-му типі діабету у дітей важливою стратегією лікування є зміна способу життя: дотримання низьковуглеводної дієти та активного рівня життя. Для нормалізації рівня глікемії лікар може рекомендувати прийняття таких препаратів, як метформін. У тяжких випадках призначають інсулінотерапію.

Вторинний цукровий діабет у дітей

Крім первинних типів діабету (1-го та 2-го), існує також діабет 3-го типу, або вторинний діабет у дітей. Він виникає в результаті розвитку основних захворювань, які можуть спричинити дисфункцію підшлункової залози та знизити секрецію інсуліну.

Причини розвитку вторинного цукрового діабету у дітей

Основні порушення
Хвороби
Гормональні
  • Гіперкортицизм (синдром Іценко-Кушинга);
  • синдром полікістозних яєчників;
  • акромегалія;
  • гіпертиреоз
  • Хвороби підшлункової залози
  • Панкреатит;
  • кіста або пухлина;
  • рак
  • Генетичні синдроми
  • Синдром Дауна;
  • синдром Шерешевського-Тернера;
  • синдром Клайнфельтера;
  • синдром Прадера-Віллі;
  • муковісцидоз та ін.
  • ІнфекціїВірусні
    Приймання медикаментів
  • Глюкокортикоїди;
  • деякі діуретики;
  • антипсихотичні засоби
  • Всі ці захворювання можуть пошкодити бета-клітини та спричинити підвищення рівня глюкозу в крові. Діабет 3-го типу також може розвинутись на фоні проведення хірургічних операцій.

    Важливо: сайт ScienceDirect повідомляє, що поширеність симптомів вторинного діабету у дітей за наявності гострого лімфобластного лейкозу становить 1,8%, за наявності фіброзної кістозної пухлини — 9%, при трансплантації серцевих захворювань — 3,4% та при трансплантації печінки — 2,6%.

    Вторинний діабет у дітей може виявлятися аналогічно діабету 1-го та 2-го типів. Виходячи з цього може бути призначене відповідне лікування. При незначних вуглеводних порушеннях можливе застосування пероральних препаратів, таких як метформін. При тяжких порушеннях обміну речовин може бути призначена інсулінотерапія.

    • Якщо захворювання було викликано прийманням медикаментів, то скасування їх або заміна іншими препаратами може нормалізувати обмін речовин.

    Діти з діабетом вторинного типу наражаються на ризик розвитку ускладнень, як при діабеті 1-го та 2-го типів: можуть постраждати серце, нирки, зір, нервова система. Постійний контроль глікемії та дотримання всіх рекомендацій лікаря допоможуть не допустити прогресування цього типу діабету та покращити якість життя.

    Поширені питання

    Чи виліковний цукровий діабет у дітей?

    Все залежить від типу діабету. Так генетичні форми діабету, такого як MODY-діабет, є невиліковними. Інсулінозалежний діабет у дітей також потребує довічного приймання інсуліну.

    Інсулінонезалежний діабет у дітей частіше пов’язаний з ожирінням та інсулінорезистентністю. Поліпшити її та домогтися ремісії допомагає схуднення. Чи може дитина перерости цукровий діабет 2-го типу? На жаль, повністю вилікувати це метаболічне захворювання не вдасться, але його можна контролювати.

    Вторинний діабет у дітей можна вилікувати, якщо припинити приймання ліків, що його викликають, або добившись ремісії основного захворювання. Іноді відновити секрецію інсуліну дозволяє проведення хірургічної операції, клітинна терапія чи трансплантація.

    При транзиторному неонатальному діабеті у дітей нормалізувати глікемію допомагає інсулінотерапія. Однак надалі слід контролювати це захворювання, оскільки ймовірність його рецидиву у підлітковому віці дуже висока.

    Чи ефективна профілактика цукрового діабету для дітей?

    Профілактика інсулінонезалежного цукрового діабету у дітей спрямована на нормалізацію ваги. Для цього необхідно дотримуватись низьковуглеводної дієти, регулярної фізичної активності, а також контролювати рівень цукру в крові.

    Розвитку діабету 1-го типу запобігти неможливо, оскільки він є аутоімунним захворюванням.

    Чи специфічні ознаки цукрового діабету у підлітків?

    Прояви цукрового діабету у дітей підліткового віку, крім звичних, як-от прискорене сечовипускання і спрага, можуть мати незвичайний характер.

    Специфічні симптоми діабету у підлітків

    • Кетоацидоз;
    • шкірні інфекції;
    • полікістоз яєчників у дівчаток;
    • дратівливість.

    З появою незвичайних ознак цукрового діабету у дітей необхідно звернутися до ендокринолога. Він проведе обстеження та призначить лікування, що допоможе запобігти розвитку важких ускладнень.

    Які можуть бути ускладнення цукрового діабету у дітей?

    Гіперглікемія, яка розвивається при цукровому діабеті, може згубно позначитися на різних системах організму та спричинити хронічні захворювання.

    Ускладнення діабету у дітей

    • Діабетичний кетоацидоз;
    • гіпоглікемія (низький рівень цукру в крові);
    • розвиток серцево-судинних захворювань;
    • проблеми з нирками;
    • погіршення зору;
    • порушення нервової системи.

    Регулярний контроль глікемії дозволить запобігти розвитку ускладнень цукрового діабету у дітей.

    Які перші симптоми цукрового діабету у дітей?

    Батьки не завжди можуть розпізнати перші ознаки цукрового діабету у дітей. Що має насторожити у зміні поведінки дитини?

    Часте сечовипускання. Малюк ходить у туалет частіше, ніж звичайно, особливо вночі.

    Сильна спрага. Дитина постійно хоче пити.

    Підвищене почуття голоду з’являється навіть після їжі.

    Різке схуднення без видимих причин.

    Втома та дратівливість.

    Поява кількох таких симптомів цукрового діабету у дитини є серйозним приводом для звернення до лікаря-ендокринолога.

    Реклама
    Епідемія СНІДу тільки починається
    За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
    Відкриття подвійної спіралі ДНК
    28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
    Реклама
    Алергічний бронхіт
    Яким буває алергічний бронхітОсновні види алергічн...
    Нецукровий діабет
    Що таке нецукровий діабет Симптоми нецукрового діа...
    Реклама
    Реклама