Користь винограду: секрети довголіття

виноград

Це корисна і поживна ягода з безліччю цілющих властивостей для людини. Розглянемо, яка користь буде, якщо включити у свій раціон ягоди винограду.

Користь винограду для серця і судин

Містить ресвератрол і кверцетин. Ці антиоксиданти виводять з організму шкідливі токсини та запобігають згубному впливу вільних радикалів. Завдяки цьому процес старіння сповільнюється, знижується ризик перенести інфаркт чи інсульт і деякі види раку. 

Також ці речовини значно знижують ризик утворення згустків крові та покращують функцію ендотелію, внутрішньої оболонки судин.

Якщо регулярно мати у своєму меню ці ягоди, то це дасть змогу знизити рівень холестерину в крові, поліпшити кровообіг і підтримати здоров’я серця. Також ягоди сприяють відновленню серцевого м’яза після інфаркту міокарда. 

Користь винограду при запаленнях

Флавоноїди й поліфеноли мають протизапальні властивості. Регулярне споживання може допомогти знизити запалення в організмі й знизити ризик розвитку хронічних запальних захворювань.

Також дослідження показують, що його компоненти знижують рівень запальних маркерів в організмі, таких як цитокіни та інтерлейкіни.

Завдяки здатності зупиняти запалення, його застосовують у разі гострих і хронічних бронхітів, астми, плевриту. 

Підтримка здоров’я мозку

Останні дослідження показують, що природні сполуки у винограді покращують пам’ять і розумові здібності, відновлюють нервові клітини.

Користь винограду для травлення

Це чудове джерело харчових волокон, які сприяють нормалізації травного процесу і запобігають закрепам. Він також містить природні ферменти, які покращують роботу шлунка і полегшують травлення.

Користь винограду для печінки в тому, що він виводить з неї токсини та інші шкідливі речовини, покращує кровотворення і виконує функцію профілактики онкологічних захворювань. 

Підтримка здоров’я шкіри

Ця чудова ягода корисна для обличчя так, як робить шкіру більш гладкою, еластичною, позбавляє передчасних зморшків. 

Користь виноградного листя

Листя винограду теж корисне завдяки своєму складу. У ньому містяться вітаміни А, В6 і С, марганець, магній, залізо, кальцій, клітковина, ніацин і рибофлавін.

Цікаво, що всього лише 5 свіжих листків на день для більшості людей це добова норма вітаміну А. Проте варто згадати, що воно містить значну кількість цукру і це його єдиний «недолік».

Чим корисний виноград для жінок

Має низку корисних властивостей для жінок. Ось деякі з них:

  1. Антиоксиданти.

Природні речовини – ресвератрол, кверцетин і антоціани сповільнюють процес старіння так, як допомагають боротися зі шкідливими радикалами.

  1. Фітохімікати.

Поліфеноли сприяють здоров’ю серця. Завдяки тому, що рівень холестерину в крові падає, тиск підтримується в нормі.

  1. Високий відсоток анти інфламаторних сполук. 

Ці речовини мають протиракові властивості. Вони знижують ризик розвитку певних видів раку, таких як рак грудей і рак товстого кишківника.

  1. Рутин. 

Зміцнює стінки капілярів і сприяє здоровому кровотоку шкіри.

  1. Розчинні та нерозчинні харчові волокна. 

Відповідають за нормальну роботу травної системи. Волокна сприяють нормалізації випорожнень і підтримці здорової кишкової мікрофлори.

Крім того, виноград корисний для нирок. Він містить речовини, які запобігають інфекціям сечовивідних шляхів. Таким чином, знижується ризик розвитку циститу та інших інфекцій сечового міхура.

Чим корисний виноград для чоловіків

Науково було доведено, що в ягодах містяться поліфеноли, які добре впливають на чоловічий організм. Корисні речовини в ягодах допомагають впоратися з такими симптомами:

  • підвищений артеріальний тиск;
  • високий холестерин;
  • тригліцериди в крові.

Якщо чоловікам регулярно вживати виноград, то у них знижується тиск і поліпшуються загальні показники крові.

Шкода від вживання винограду

Містить також деякі потенційні шкідливі ефекти, особливо в певних випадках. Ось деякі з них:

  1. Високий глікемічний індекс.

Через величезну кількість цукру в ягодах у людей хворих діабетом можуть бути проблеми.

  1. Високий вміст калорій.

Він належить до плодів із високим вмістом калорій. При надмірному споживанні він може призвести до зайвої ваги або ускладнити процес схуднення.

  1. Ризик алергічних реакцій. Деякі люди можуть бути алергічними до винограду або його компонентів. 

Алергічні реакції проявляються у вигляді свербежу, шкірного висипу, набряку або утруднення дихання. 

  1. Взаємодія з деякими ліками.

Деякі препарати для зниження тиску, антикоагулянти та антигістамінні препарати виявляють слабку ефективність або навіть небезпечні при взаємодії з виноградом.

  1. Обережність при вживанні ягід зі шкіркою.

Якщо існують проблеми з травленням, краще видалити шкірку, особливо якщо вона щільна або товста.

Для вагітних на останньому триместрі вживання винограду краще звести до мінімуму. Також є негативні відгуки про негативний вплив під час лактації.

Але попри це, важливо пам’ятати, що кожен організм індивідуальний, і реакція на виноград може бути різною. Також побічні ефекти зазвичай виникають у разі надмірного або неправильного вживання ягід. 

Запобіжні заходи та індивідуальні особливості мають бути враховані під час ухвалення рішення про його вживання. Якщо у вас виникли питання або завчасні проблеми зі здоров’ям, рекомендується проконсультуватися з медичним фахівцем.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама