Що робити з алергією на хлорку – причини та симптоми

миючі засоби та висип на обличчі

Алергія на хлорку – найчастіше стає серйозною проблемою для тих, хто проводить багато часу в басейнах, санітарних приміщеннях або займається прибиранням будинку. 

Хлорка – речовина, яку широко використовують для дезінфекції води та прибирання. У ній містяться хімічні сполуки, які стають причиною алергічних проявів у чутливих людей. Розглянемо якими симптомами супроводжується реакція організму та чи можливо вилікувати алергію на хлорку.

Від чого виникає реакція на хлор

Якщо розглянути з яких речовин складається хлорка, то причина її впливу на організм стає очевидною. Основні активні речовини – гіпохлорит натрію або хлорамін. 

Гіпохлорит натрію – це сильний окислювач, який викликає хімічні опіки, а хлорамін – це алерген. Висока концентрація хлору токсична, особливо в разі його вдихання або контакту існує ймовірність виникнення алергії.

Симптоматика

Негативна реакція на хлор проявляється по-різному. Найчастіше людина відчуває таке:

  1. Набряк носоглотки.
  2. Кашель.
  3. Подразнення і пухирі.
  4. Сухість.
  5. Припухлість і свербіж.
  6. Сльозотеча або кон’юнктивіт.
  7. Задишка.

Алергія на хлорку після прибирання

Господині, які обробляють білизною в оселі поверхні, вдихають хлорні випари. Тому під час прибирання важливо одягати рукавички та маску, які дадуть змогу якомога менше стикатися з отруйною речовиною. Крім цього, після прибирання рекомендується провітрювати приміщення не менше двох годин.

Алергія на хлорку вдома

Останнім часом стали відомі випадки алергії після звичайної води з-під крана. Почасти, це пояснюється тим, що воду обробляють хлором. 

Підозрюючи в себе алергію на хлоровану воду, варто звернутися до лікаря, щоб пройти точну діагностику й отримати рекомендації щодо заходів безпеки та лікування.

Як перевірити наявність алергії

Для діагностики алергії на хлористі речовини лікар проводить спеціальні тести. Невелика кількість хлорки наноситься на шкіру і через деякий час буде помітна реакція. 

Також існує більш точний аналіз для визначення наявності антитіл IgE до хлору, який беруть із вени.

Лікування

Після консультації та отримання точного діагнозу, лікар дасть рекомендації щодо лікування. Зазвичай він призначає такі методи лікування:

  1. Уникати контакту з хлором. Уникати місць, де використовується хлорка для дезінфекції або обмежити своє перебування в таких місцях.
  2. Використовувати захисне спорядження. Якщо ви змушені працювати з хлоркою або проводити прибирання вдома, одягніть рукавички, маску та захисні окуляри, щоб мінімізувати контакт із хімічними сполуками.
  3. Застосовувати місцеве лікування. Для полегшення симптомів алергії на хлорку лікар може рекомендувати використовувати місцеві препарати, як-от креми або лосьйони для зняття свербіння та подразнення шкіри.
  4. Застосовувати системне лікування. У деяких випадках лікар призначає системні препарати, такі як антигістамінні препарати або глюкокортикостероїди, щоб зменшити запалення і контролювати симптоми.
  5. Імунотерапія. У деяких випадках, коли алергія на хлорку сильно впливає на якість життя, лікар може рекомендувати імунотерапію, що включає введення малих доз алергену з метою поступового звикання організму до нього.

Життя з алергічною реакцією на дезінфекційну суміш

Крім лікування, існують й інші заходи, які необхідно вжити, щоб поліпшити якість життя при алергії на хлорку:

  1. Підтримуйте чистоту в будинку. Регулярне прибирання і видалення пилу допоможуть знизити кількість алергенів у будинку. Підтримувати чистоту за допомогою альтернативних засобів для прибирання, які не містять хлору.
  2. Слід звернути увагу на косметику та побутову хімію. Перевіряйте їхній склад, щоб переконатися, що вони не містять хлору або інших алергенних сполук.
  3. Регулярні заняття спортом допоможуть підвищити ваш захист від різних алергічних реакцій, а різноманітне та поживне харчування забезпечить організм необхідними ресурсами для ефективної роботи імунної системи. Не забувайте про помірність та баланс у вашому способі життя, щоб створити оптимальні умови для підтримки вашого здоров’я та зниження ризику алергічних проявів.
  4. Обговоріть з лікарем можливі альтернативи безхлорних продуктів для дезінфекції або зміну способу життя.

Висновок

Алергія на хлорку викликає неприємні симптоми у людей, які часто перебувають у контакті з цією хімічною сполукою. Точна діагностика та своєчасне лікування допоможуть впоратися із симптомами та зменшити їхній вплив на життя.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама