Ускладнення діабету

Цукровий діабет — захворювання підступне. Якщо його не контролювати належним чином, він може спричинити розвиток небезпечних станів. Розрізняють як гострі ускладнення цукрового діабету, так і хронічні.

До перших відносяться ацидоз та кетонова кома, лактоацидоз, гіпер- та гіпоглікемія. Причиною їх розвитку може стати неправильне приймання ліків, особливо протидіабетичних, погане харчування, стрес.

Хронічні ускладнення цукрового діабету пов’язані зі змінами судин (мікро- та макроангіопатія) та нервів (нейропатія). Ці зміни можуть призвести до різних серйозних захворювань, таких як інфаркт міокарда, ретинопатія, нефропатія та ін.

Гострі ускладнення цукрового діабету: від спраги до коми

Діабет як метаболічне захворювання небезпечно гострими ускладненнями: вони швидко розвиваються і можуть становити загрозу життю. До них відносяться: діабетичний кетоацидоз, лактоацидоз, гіпоглікемія та гіперглікемія. Ці ускладнення можуть призвести до смерті, якщо вчасно не надати хворому медичну допомогу.

  • При діабеті 1-го типу найчастіше спостерігаються діабетичний кетоацидоз та гіпоглікемія. А при цукровому діабеті 2-го типу — гіперосмолярна гіперглікемічна кома (ГГК) та гіпоглікемія.
Важливо: JMC з лютого по 31 травня 2019 року провів перехресне дослідження за участю 348 хворих на діабет. За період дослідження у 92 (26,4%) пацієнтів розвинулися гострі ускладнення цукрового діабету. З них у 68 (73,9%) осіб був діабетичний кетоацидоз, у 21 (22,8%) — гіперглікемічний гіперосмолярний стан, у трьох (3,3%) — гіпоглікемія.

Гострі ускладнення цукрового діабету

Діагноз
Причини розвитку
Симптоми
Чим небезпечний
Чинники ризику
Лікування
КетоацидозГіперглікемія викликає розщеплення жирів замість вуглеводів для отримання енергіїБолі в животі, нудота блювота;
головні болі;
надмірна спрага;
часте сечовипускання;
запах гнилих яблук із рота
Діабетична кома;
смерть
Неправильне використання інсуліну;
інфекції, такі як грип;
стрес;
помилки у харчуванні
Введення інсуліну внутрішньовенно;
корекція зневоднення за допомогою внутрішньовенних рідин;
баланс електролітів
ЛактоацидозНадмірне накопичення лактатів в організміСлабкість;
м'язові та головні болі;
нудота, блювання, біль у животі;
порушення дихання
Порушення роботи серця;
гостра ниркова недостатність;
летальність
Зловживання метформіном чи бігуанідом;
порушення функції нирок чи печінки;
серцево-судинні захворювання
Введення внутрішньовенних рідин;
забезпечення достатнього рівня кисню у крові
ГіпоглікеміяЗниження цукру в крові до небезпечного рівня, менш ніж 3.9 ммоль/лШвидке серцебиття;
запаморочення;
напад голоду
Судоми;
втрата свідомості;
кома
Препарати, такі як гліптини;
нерегулярне харчування;
алкоголь
Приймання швидких вуглеводів (цукор, сік);
введення глюкози внутрішньовенно
ГіперглікеміяПідвищений рівень цукру у кровіСильна спрага;
часте сечовипускання;
сухість в роті;
затуманена свідомість
Діабетичний кетоацидоз;
гіперглікемічна гіперосмолярна кома
Ліки, такі як глюкокортико-
стероїди;
нестача інсуліну;
хвороби, травми, операції
Введення інсуліну зниження рівня цукру на крові;
корекція електролітного дисбалансу

Щоб запобігти розвитку гострих ускладнень цукрового діабету, необхідно дотримуватися таких правил.

  • Правильно харчуйтеся та регулярно займайтеся посильними фізичними вправами.
  • Уникайте пропусків їжі та надмірних навантажень.
  • Дотримуйтесь рекомендацій лікаря щодо дозування інсуліну та інших препаратів.
  • Слідкуйте за рівнем цукру в крові.

Пізні ускладнення цукрового діабету б’ють по серцю

Більшість ускладнень цукрового діабету є результатом проблем із кровоносними судинами. Високий рівень глюкози (глікемія) призводить до звуження кровоносних судин: як дрібних, так і великих. Це зменшує приплив крові до багатьох частин тіла та викликає розвиток супутніх захворювань.

Найчастішим ускладненням цукрового діабету є серцево-судинні захворювання. За оцінками, ішемічна хвороба серця (ІХС) при діабеті підвищує ризик смертності у чоловіків у два-три рази та у жінок — у три-п’ять разів.

Важливо: за даними Національного статистичного звіту з діабету Центрів з контролю захворювань США (CDC), у 2018 році з 8,25 млн хворих на діабет 1,87 млн пацієнтів страждали на серцево-судинні захворювання. У 2017–2020 роках поширеність хронічної хвороби нирок у хворих на діабет склала 39,2%. А у 2019 році 11,8% пацієнтів повідомили про серйозні порушення зору чи сліпоту.

Небезпечні серцево-судинні ускладнення при цукровому діабеті

Захворювання
Особливість
Чим небезпечно
при діабеті
Ішемічна хвороба серця (ІХС)Зменшення кровотоку до серцевого м'яза через звуження коронарних артерійМоже призвести до стенокардії та інфаркту міокарда
Інфаркт міокардаУтворення атеросклеротичних бляшок може викликати затикання артерійІнфаркт протікає важче і з гіршим прогнозом
ІнсультКровопостачання частини мозку частково порушено або припиненоПідвищено ризик розвитку як ішемічного, так і геморагічного інсульту
ГіпертоніяВисокий артеріальний тискСерцево-судинні ускладнення
КардіоміопатіяСерцевий м'яз стає жорстким, товстим або збільшеним, що ускладнює перекачування крові серцемДіабетична кардіоміопатія
Периферична артеріальна хвороба (ПАБ)Артерії, які постачають кров'ю кінцівки, звужуються або блокуються, що призводить до зниження кровотоку
  • Болі при ходьбі;
  • виразка;
  • гангрена
  • Хворим на діабет із серцево-судинними захворюваннями лікарі рекомендують виключити з раціону продукти, які сприяють розвитку атеросклерозу. Серед них — насичені жири, солодощі, алкоголь та ін.

    • Пацієнтам з діабетом 1-го типу слід перевіряти рівень ліпідів у крові протягом першого року після встановлення діагнозу.
    • Пацієнтам з діабетом 2-го типу необхідно проводити щорічні обстеження у кардіолога. Це дозволить вчасно виявити ранні ознаки захворювань серцево-судинної системи та розпочати лікування.

    Пізні ускладнення цукрового діабету: від нирок до зору

    Діабет згубно впливає як на серце, такі на інші органи, що викликає розвиток важких хронічних захворювань. Ось деякі з них.

    Нефропатія. Гіперглікемія викликає пошкодження гломерул нирок, що призводить до потовщення базальної мембрани та збільшення проникності судин. Це спричиняє витік у сечу білків, таких як альбумін, що є ранньою ознакою нефропатії.

    Нефропатія зустрічається у 9–40% хворих на цукровий діабет 1-го типу та у 3–50% хворих на цукровий діабет 2-го типу. Через те, що діабетична нефропатія розвивається безсимптомно, її часто діагностують на пізній стадії, коли лікування малоефективне.

    • Хворим на діабет необхідно здавати щорічно аналіз сечі на альбумін. Це дозволить виявити нефропатію на ранній стадії, коли лікування є ефективним.

    Діабетична хвороба очей. Ускладнення цукрового діабету викликають зміни очного яблука та вражають усі анатомічні структури зорової системи. Це сприяє розвитку таких офтальмологічних ускладнень, як діабетична ретинопатія, діабетичний макулярний набряк, вторинна глаукома та катаракта.

    Офтальмологічні ускладнення цукрового діабету

    Захворювання
    Характеристика
    Чим небезпечно
    Діабетична ретинопатіяПошкодження кровоносних судин сітківки ока

    Погіршення зору; сліпота
    Діабетичний макулярний набрякНабряк та скупчення рідини у жовтій плямі сітківки ока
    КатарактаПомутніння прозорого кришталика окаМожлива імплантація кришталика
    ГлаукомаПідвищений тиск в оці обмежує приплив крові до сітківки та зорового нерваВикликає поступову втрату зору

    Пацієнтам з діабетом 1-го типу протягом п’яти років після встановлення діагнозу слід звернутися до офтальмолога. А пацієнтам з діабетом 2-го типу — протягом двох-трьох років. Після цього пацієнтам обох груп слід відвідувати окуліста кожні два-три роки.

    Неалкогольна жирова хвороба печінки (НАЖХП). Особливістю зв’язку між жировою хворобою печінки та діабетом 2-го типу є те, що ці два захворювання взаємозалежні. Одне може бути причиною іншого чи його наслідком. Це означає, що люди, які страждають на НАЖХП, мають підвищений ризик розвитку діабету 2-го типу. Водночас діабет 2-го типу сприяє виникненню чи прогресуванню жирової хвороби печінки.

    Важливо: дослідження показують, що на неалкогольну жирову хворобу печінки страждають близько 70% хворих на цукровий діабет 2-го типу, а понад 12% таких пацієнтів помирають від цирозу печінки.

    Діабетична стопа розвивається через погіршення кровообігу в ногах, що збільшує можливість утворення виразок при пошкодженні шкіри.

    Поганий кровообіг та знижена імунна функція підвищують ризик інфікування виразок. Інфекції можуть швидко прогресувати, що призводить до серйозних ускладнень. Якщо інфекція своєчасно не лікується, вона може призвести до гангрени — змертвіння тканин через нестачу кровопостачання.

    • Люди з діабетом більш ніж у 30 разів частіше потребують ампутації стопи або ноги, ніж ті, хто не страждає на це захворювання.

    Також діабет може спричинити нейропатію (ураження нервів), ураження шкіри та навіть розвиток хвороби Альцгеймера. Тому необхідно вести здоровий спосіб життя, а також регулярно контролювати рівень цукру в крові, щоб не допустити розвитку цього небезпечного захворювання.

    Поширені питання

    Яка має бути перша допомога при такому гострому ускладненні цукрового діабету як гіпоглікемія?

    При легких або помірних симптомах гіпоглікемії, коли хворий свідомий, достатньо випити 15–20 г глюкози у вигляді таблеток або прийняти 1 ст. л цукру чи меду. Якщо через 15 хв після цього рівень глюкози в крові залишиться низьким, менш ніж 3,9 ммоль/л, слід повторити приймання вуглеводів.

    Якщо людина знепритомніла, необхідно терміново викликати швидку допомогу. Швидке реагування допоможе запобігти розвитку серйозних ускладнень.

    Чи впливають ускладнення при цукровому діабеті тривалість життя?

    Так, ускладнення цукрового діабету можуть не лише погіршити якість життя, а й спричинити передчасну смертність. Особливо небезпечні такі стани, як діабетичний кетоацидоз та гіпоглікемія. Якщо своєчасно не надано медичну допомогу, людина може знепритомніти (при кетоацидозі — впасти в кому) і померти.

    Однак і такі хронічні захворювання при діабеті, як інфаркт, інсульт чи нефропатія можуть стати причиною летальності.

    Чи можна не допустити такого ускладнення цукрового діабету як ретинопатія?

    Підтримка здоров’я очей при діабеті вимагає ретельного контролю за кількома важливими показниками: рівнем цукру та холестерину в крові, артеріальним тиском.

    Високий рівень цукру в крові викликає ушкодження дрібних кровоносних судин сітківки, що є основною причиною діабетичної ретинопатії. Високий рівень холестерину сприяє розвитку атеросклерозу, що погіршує кровообіг. Підвищений кров’яний тиск також є згубним для кровоносних судин.

    Важливо підтримувати у нормі ці показники, а також щорічно проходити офтальмологічні огляди. Це дозволить своєчасно виявити зміни у сітківці ока та розпочати лікування.

    Чи можуть ускладнення цукрового діабету передаватися генетично?

    Люди із сімейною історією діабету 2-го типу мають вищий ризик розвитку цього захворювання. Генетичні фактори можуть впливати на функції інсуліну, обмін речовин та здатність організму регулювати рівень цукру в крові.

    Сімейна історія діабетичних ускладнень, таких як ретинопатія, нефропатія або нейропатія, також збільшує схильність до цих станів. Це пов’язано з генетичною схильністю до пошкодження органів та тканин при діабеті.

    Спадковість також може сприяти розвитку інших захворювань, таких як гіпертонія, які посилюють ймовірність появи діабетичних ускладнень.

    Чи можуть у дитини розвинутись ускладнення цукрового діабету?

    Так, у дітей можуть бути як гострі ускладнення цукрового діабету (гіпоглікемія, кетоацидоз), так і хронічні (ретинопатія, невропатія, нефропатія, серцево-судинні захворювання). Регулярні відвідування ендокринолога, офтальмолога, невролога та інших фахівців допоможуть виявити ці стани на ранній стадії та не допустити їх подальшого розвитку.

    Реклама
    Епідемія СНІДу тільки починається
    За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
    Відкриття подвійної спіралі ДНК
    28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
    Реклама
    Алергічний бронхіт
    Яким буває алергічний бронхітОсновні види алергічн...
    Нецукровий діабет
    Що таке нецукровий діабет Симптоми нецукрового діа...
    Реклама
    Реклама