Лікування діабету 1-го типу

Діабет 1-го типу розвивається при пошкодженні бета-клітин підшлункової залози імунною системою. В результаті цього вони стають нездатними виробляти інсулін. Це життєво важливий гормон, який забезпечує розподіл глюкози з крові в м’язи, жирову тканину, печінку та інші клітини організму, щоб вона могла використовуватися як джерело енергії для клітинних функцій. При нестачі інсуліну глюкоза накопичується в крові і її рівень стає небезпечно високим.

Основним напрямком лікування цукрового діабету 1-го типу є ефективний контроль стану, щоб звести до мінімуму симптоми та уповільнити прогресування хвороби. Замісна інсулінотерапія в поєднанні з регулярними фізичними вправами дозволяє підтримувати рівень цукру в крові на максимально можливому нормальному рівні, допомагає запобігти симптомам і відтермінувати розвиток ускладнень. У цій статті редакція Медправди відповідає на запитання, чи можна вилікувати цукровий діабет 1-го типу повністю та які існують методи лікування цього захворювання.

Як вилікувати цукровий діабет 1-го типу

Лікуванням діабету займається ендокринолог — фахівець із захворювань гормональної системи. Він розробляє довгостроковий план лікування, під час якого пацієнт ретельно стежить за рівнем цукру в крові та ознаками ускладнень діабету.

Повністю вилікувати діабет 1-го типу неможливо, тому пацієнтам протягом усього життя потрібна інсулінотерапія. Основна мета лікування — підтримувати нормоглікемію, мінімізувати гіпоглікемію і знизити ризик ускладнень.

Сучасні методи лікування цукрового діабету 1-го типу включають щоденний моніторинг рівня глюкози та індивідуально підібраний режим введення інсуліну. Крім цього, пацієнту рекомендують регулярно виконувати фізичні вправи і дотримуватися низькокалорійної здорової дієти. Під час лікування діабету пацієнт повинен стежити за ознаками гіпоглікемії (раптове падіння рівня глюкози в крові), і регулярно проходити обстеження щодо інших ускладнень захворювання, таких як ураження сітківки ока і нирок, діабетична стопа, хвороби серця.

Важливо! Кетоацидоз і гіпоглікемія можуть призвести до втрати свідомості та діабетичної коми. Тому вони потребують негайного лікування.

Інсулін для лікування діабету 1-го типу випускається в ін’єкційних формах і не може прийматися перорально. Ін’єкції можна робити за допомогою інсулінового шприца або шприц-ручки, зазвичай потрібно від двох до чотирьох ін’єкцій на день. Для лікування деяких людей може використовуватися інсулінова помпа, яка забезпечує регулярні імпульси інсуліну за допомогою фіксованої голки, з’єднаної з невеликим пристроєм, що містить інсулін. Це виключає необхідність у повторних проколах шкіри та ін’єкціях.

Моніторинг рівня глюкози в крові

Контроль глюкози в крові необхідний для правильного дозування інсуліну і складання раціону харчування/перекусів при лікуванні діабету першого типу. Він здійснюється за допомогою глюкометра або системи безперервного моніторингу глюкози (CGM).

Глюкометри являють собою невеликі електронні пристрої, здатні вимірювати рівень глюкози в капілярній цільній крові. Для перевірки пацієнт має вколоти палець, щоб отримати невелику краплю крові. Потім пацієнт поміщає кров на тест-смужку, попередньо вставлену в глюкометр. Зазвичай для отримання показника рівня глюкози в крові приладу потрібно всього кілька секунд.

Інноваційною технологією є впровадження системи безперервного моніторингу глюкози (CGM). Технологія CGM дає змогу вимірювати концентрацію глюкози в інтерстиціальній рідині, яка корелює з показниками глюкози в плазмі. Але при інтерпретації значень CGM важливо розуміти, що глюкоза в інтерстиціальній рідині постійно відстає від глюкози в плазмі. Фізіологічна затримка становить 5–6 хвилин. Це особливо важливо, коли рівень глюкози при діабеті швидко зростає або падає. У таких випадках дані CGM будуть не настільки надійні, тому пацієнти повинні підтверджувати показники концентрації глюкози за допомогою глюкометра.

Інсулінотерапія при діабеті 1-го типу

Препарати інсуліну, які використовуються для лікування діабету 1-го типу, мають різну тривалість дії. Наприклад, деякі з них здатні знижувати рівень глюкози в крові протягом короткого часу після їди, а інші контролюють його протягом 8–12 годин і довше.

Згідно з даними видавництва Оксфордського університету, для ін’єкційної інсулінотерапії при діабеті 1-го типу використовують наступні види інсуліну:

  • швидкої дії (лізпро, аспарт, глюлізин);
  • короткої дії (звичайний);
  • тривалої дії (гларгін, деглюдек, детемір);
  • проміжної дії (ізофан).

Нижче в таблиці представлені доступні в Україні препарати інсуліну для лікування діабету 1-го типу.

Препарат інсуліну
Початокдії (год)
Пік дії (год)
Ефективна тривалість дії (год)
Максимальна тривалість дії (год)
Швидкої дії
Лізпро
0,25–0,5
0,5–2
3–4
4–6
Аспарт
0,25–0,5
0,5–2,5
3–4
4–7
Глюлізин
0,25–0,5
0,5–1,25
3–4
4–6
Короткої дії
Звичайний (розчинний)
0,5–1
2–3
3–6
6–8
Проміжної дії
Ізофан
2–4
6–10
10–16
14–16
Тривалої дії
Гларгін
0,5–1,5
8–16
18–24
20–30
Детемір
0,5–1,5
6–8
14
~20
Деглюдек
0,5–1,5
24
40

Більшості пацієнтів з цукровим діабетом 1-го типу для лікування потрібна комбінація інсуліну швидкої дії, який зазвичай використовується перед їжею, і тривалої дії для підтримання базального рівня. Ця комбінація імітує природний режим вироблення інсуліну.

Дозування інсуліну

Для розрахунку загальної добової дози інсуліну (TDD) у пацієнтів із діабетом 1-го типу на початку лікування вагу людини в кілограмах множать на 0,2–0,6 одиниць. Як правило, базальні потреби становлять 40–50 % від TDD, а інша частина відповідає добовій дозі інсуліну швидкої дії, яку необхідно вводити до або під час їди. Дозування змінюється залежно від багатьох факторів, включно з харчуванням, фізичною активністю та показниками глюкометра або CGM.

Важливо! Потреба в інсуліні змінюється протягом життя та за певних обставин. Наприклад, вищі дози для лікування діабету 1-го типу потрібні в період статевого дозрівання, вагітності, під час прийому стероїдів і розвитку ожиріння. Люди потребують меншої кількості інсуліну, коли вони займаються спортом і під час «‎медового місяця»‎ (у цей період може відбутися тимчасове відновлення функції бета-клітин).

Шляхи введення інсуліну

Оскільки багато пацієнтів під час лікування діабету 1-го типу вважають використання ін’єкцій обтяжливим, було розроблено альтернативні способи інсулінотерапії:

  • інсулінова ручка — оснащена змінним картриджем, який вміщує 150, 300 або 600 одиниць інсуліну, і обертовим диском для вибору дози. Шприц-ручки, які можуть вводити половину одиниці, призначені для лікування діабету у дітей. Більшість користувачів носять із собою одну шприц-ручку для інсуліну швидкої дії під час їжі та іншу — для базального інсуліну тривалої дії. Деякі шприц-ручки містять суміші 70/30, що складаються на 70 % з інсуліну тривалої дії та на 30 % з інсуліну швидкої дії. Порівняно з методом флакона і шприца, інсулінові шприц-ручки забезпечують зручність і точність введення;
  • інсулінова помпа — вводить інсулін кожні 5 хвилин, забезпечуючи базальні потреби та болюсні дози, щоб контролювати стрибки під час їжі та коригувати гіперглікемію. В інсулінових помпах/автоматизованих системах доставки використовується тільки швидкодіючий інсулін. Вони програмуються з регульованою базальною швидкістю, співвідношенням інсуліну і вуглеводів, поправочними коефіцієнтами і цільовими діапазонами глюкози.

Згідно з даними журналу «‎Клінічна медицина»‎, останніми роками проводять кілька клінічних випробувань, під час яких тестують повністю автоматизовані системи доставки інсуліну за замкнутим циклом. Є надія, що вони дадуть змогу краще контролювати рівень глюкози з мінімальним ризиком гіпоглікемії та зниженням навантаження на пацієнтів.

Гіпоглікемія

Найчастішим небезпечним ускладненням інсулінотерапії вважається гіпоглікемія, яка є причиною 4–10 % смертей людей з діабетом 1-го типу. Її симптоми включають діафорез (підвищене потовиділення), тахікардію (прискорення серцебиття), запаморочення, сплутаність свідомості, голод, зниження зору і тремор. При тривалому перебігу діабету 1-го типу часто зустрічається безсимптомна гіпоглікемія.

Зазвичай при рівні глюкози в крові нижче 70 мг/дл пацієнту слід прийняти 15–20 г глюкози внутрішньо. Показники глюкози слід перевірити ще раз через 15 хвилин і за необхідності прийняти додаткові вуглеводи. Після нормалізації показників глюкози, якщо вони знову починають падати, слід перекусити чимось солодким, щоб запобігти рецидиву. Для екстреного лікування за тяжкої гіпоглікемії (коли неможливо прийняти вуглеводи перорально) призначають глюкагон.

Додаткове лікування

В якості додаткового лікування може бути призначений прамлінтид. Це синтетичний аналог аміліну, пептидного нейрогормону, що виділяється бета-клітинами у відповідь на їжу.

Прамлінтид знижує постпрандіальний (що виникає після їди) рівень глюкози та посилює відчуття ситості, сповільнюючи спорожнення шлунка, зменшуючи викид глюкагону та сприяючи синтезу глікогену в печінці. Він доповнює дію інсуліну в боротьбі з гіперглікемією, демонструючи стабільно помірне зниження A1C і втрату ваги.

Немедикаментозне лікування

Для ефективного лікування діабету 1-го типу настійно рекомендується підтримувати у нормі вагу, споживати достатню кількість білка та регулярно виконувати фізичні вправи. Фізична активність підвищує чутливість до інсуліну, поліпшує стан серцево-судинної системи, зменшує кількість мікросудинних ускладнень, знижує ризик остеопорозу та смертність. Для успішного лікування також важлива відмова від паління, оскільки воно може збільшити ризик розвитку нефропатії (ураження нирок), ретинопатії (ураження сітківки ока) та нейропатії (ураження периферичних нервів).

Останніми роками кілька досліджень з лікування діабету 1-го типу показали багатообіцяючі результати трансплантації острівцевих клітин. Це дає надію багатьом людям на те, що в майбутньому вони можуть вилікуватися.

Поширені питання

Яке лікування при діабеті 1-го типу?

Лікування діабету першого типу включає такі основні компоненти: інсулінотерапія, моніторинг рівня глюкози, збалансоване харчування з контролем споживання вуглеводів, фізичні вправи для поліпшення загального стану та контролю рівня глюкози.

Чи можна вилікувати діабет 1-го типу?

Діабет першого типу на даний момент не виліковний повністю. Але його можна контролювати за допомогою інсулінотерапії, правильного харчування, фізичних вправ і моніторингу рівня глюкози в крові.

Чи можна зупинити розвиток діабету 1-го типу?

Зупинити розвиток діабету 1-го типу на даний момент неможливо. Лікування спрямоване на управління симптомами та підтримання рівня глюкози в крові в нормі. Але дослідження тривають, і в майбутньому можуть з’явитися нові методи лікування.

Коли знайдуть ліки від цукрового діабету 1-го типу?

Нині проводяться активні дослідження, і є досягнення в галузі генетики, імунотерапії та біоінженерії, які дають надію на створення ефективного лікування. Але точні терміни винаходу ліків від цукрового діабету 1-го типу невідомі.

Які таблетки п’ють при діабеті 1-го типу?

При діабеті 1-го типу основним методом лікування є інсулінотерапія. Для контролю супутніх симптомів і поліпшення загального стану лікар може призначити таблетки. Але це залежить від індивідуальних потреб пацієнта.

Що не можна при діабеті 1-го типу?

При діабеті 1-го типу не можна: пропускати ін’єкції інсуліну, їсти продукти з високим вмістом цукру та швидких вуглеводів, нехтувати регулярним моніторингом рівня глюкози в крові, вживати алкоголь без контролю та урахування в розрахунку дози інсуліну, ігнорувати ознаки гіпоглікемії та гіперглікемії.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Алергічний бронхіт
Яким буває алергічний бронхітОсновні види алергічн...
Нецукровий діабет
Що таке нецукровий діабет Симптоми нецукрового діа...
Реклама
Реклама