Інвалідність при діабеті

Міністерство Охорони здоров’я України у 2017 році повідомляло, що в країні налічувалося 1,3 млн хворих на діабет. Однак оскільки понад 1 млн осіб можуть не знати про свій діагноз, то, за даними видання DiabetesAtlas, кількість таких пацієнтів може перевищувати 2,8 млн.

Важливо: за даними Національного центру біотехнологічної інформації (NCBI), у 2019 році діабет став дев’ятою причиною смертності, а його зростання з 2000 року збільшилося на 70%. Щобільше, він є одним із п’яти основних захворювань, що впливають на тривалість життя хворого з інвалідністю. Також діабет також залучений до етіології інших станів.

Діабет збільшує ризик розвитку інвалідності на 67%. Це пояснює, чому серед таких хворих інвалідів у два-три вищі, ніж за інших хронічних розладах. У яких випадках належить інвалідність при цукровому діабеті? «Медправда» спробувала відповісти на це питання.

Як отримати інвалідність при цукровому діабеті?

Розрізняють кілька видів діабету: 1-го типу (аутоімунний), 2-го типу (інсулінорезистентний), MODY-діабет (викликаний мутацією в гені), а також гестаційний (протікає під час вагітності жінки). Незважаючи на різну природу розвитку, всі типи діабету викликають підвищений рівень глюкози в крові, або гіперглікемію. Вона може призвести до ураження судин, нервів і викликати такі тяжкі ускладнення, як серцево-судинні та нефрологічні захворювання, діабетичну стопу, погіршення зору, параліч тощо. Це може погіршити стан людини та стати причиною її інвалідності.

Важливо: за визначенням Центрів з контролю та профілактики захворювань США (CDC), інвалідність — це стан фізичного чи психічного здоров’я, який обмежує рухи, почуття чи діяльність людини.

Для того, щоб зрозуміти, чи належить хворому інвалідність по цукровому діабету чи ні, лікар повинен оцінити тяжкість його стану. І за потреби підготувати пакет документів для проходження ним медико-соціальної експертної комісії (МСЕК).

Документи для отримання інвалідності з діабету у МСЕК

  • Направлення та заява до органів МСЕК;
  • амбулаторна мапа хворого;
  • висновок лікаря з результатами аналізів та обстежень;
  • результати консультацій огляду вузьких спеціалістів (невропатолога, хірурга, офтальмолога, нефролога);
  • оригінал та копія паспорта та трудової книжки.

Фахівці МСЕК проведуть комплексне обстеження хворого, щоб оцінити ступінь втрати ним працездатності та ухвалити рішення про встановлення йому однієї з груп інвалідності.

І група інвалідності — призначається при стійких та значних порушеннях функцій організму (втрата зору, слуху, руху). Хворий непрацездатний, він потребує постійної допомоги з боку сторонніх.

ІІ група інвалідності — характеризується значними порушеннями функцій. Це обмежує працездатність, але допускає можливість роботи за особливих умов.

ІІІ група інвалідності — належить при помірних порушеннях функцій, які не обмежують працездатність, але припускають адаптовані умови праці

Механізм встановлення інвалідності регулюється наказом Міністерства охорони здоров’я України № 561 від 5 вересня 2011 року «Про затвердження Інструкції щодо встановлення групи інвалідності».

Цукровий діабет: яка група інвалідності належить

Група
І
ІІ
ІІІ
УскладненняВтрата зору через діабетичну ретинопатію;
паралічі;
серцева недостатність
3-го ступеня;
часті гіпоглікемічні коми;
психічні розлади, спричинені діабетичною енцефалопатією;
хронічна ниркова недостатність термінальної стадії
Менш виражена ретинопатія;
хронічна ниркова недостатність при успішному діалізі
чи пересадці нирки;
діабетична нейропатія
2-го ступеня;
діабетична енцефалопатія
Аналогічні симптоми середньої та легкої тяжкості
Необхідність
у сторонній допомозі
Потрібна допомога та догляд з боку сторонніхПотрібна допомога, але постійний догляд не потрібенХворий здатний до самообслуговування
Важливо: наявність супутніх захворювань не впливає на встановлення групи інвалідності при цукровому діабеті. Ключовим фактором є ступінь порушення функцій організму та обмеження життєдіяльності.

Найчастіше групу інвалідності при діабеті призначають терміном на один рік. Якщо за цей час самопочуття хворого покращало, то групу можуть зняти.

Якщо у хворого є ускладнення, але він може їх контролювати та не допустити прогрес діабету, інвалідність йому не належить.

Як отримати дитині з діабетом групу інвалідності

Згідно зі статистикою, в Україні налічується близько 10 000 дітей, які страждають на інсулінозалежний діабет. Отримання інвалідності з цукрового діабету дає певні соціальні пільги та підтримку з боку держави. Для цього необхідно подати до МСЕК такі документи.

  • Свідоцтво про народження (метрика) дитини;
  • паспорт батьків;
  • амбулаторну картку та результати аналізів та обстежень, що підтверджують порушення функцій або систем організму у дитини.

Після досягнення повноліття інвалідність по цукровому діабету може бути продовжена або переглянута в залежності від стану здоров’я.

Поширені питання

Яку можна отримати групу інвалідності при цукровому діабеті 2-го типу?

При цукровому діабеті групу інвалідності встановлюють залежно від тяжкості ускладнень, що впливають на функції організму. За тяжчих форм ускладнень встановлюють І групу інвалідності, при легших — ІІІ групу інвалідності.

Підстави для отримання інвалідності при цукровому діабеті

Діабетична ретинопатія: значна втрата зору через ушкодження кровоносних судин;

діабетична нейропатія: сильний біль, оніміння або слабкість у кінцівках;

діабетичний ацидоз: зниження pH крові нижче 7,35 не менш як двох разів на місяць, що може вплинути на функції серця, нирок, дихання.

Чи може хворий на діабет з інвалідністю ІІ групи безкоштовно отримати інсулін?

Так, хворі на діабет з інвалідністю ІІ групи мають право на безкоштовне отримання інсуліну, про що зазначено на сайті Міністерства охорони здоров’я України. 

Для цього потрібно зробити таке.

Завітайте до лікаря-ендокринолога. Він внесе ваші дані до електронного реєстру пацієнтів, що потребують інсулінотерапії.

Отримайте електронний рецепт для отримання інсуліну в аптеці.

Плануйте отримання інсуліну. Термін дії рецепта становить 30 календарних днів, тому важливо заздалегідь планувати візити до лікаря та отримання інсуліну, щоб уникнути перебоїв у лікуванні.

Чи можна заочно пройти обстеження МСЕК, щоб підтвердити інвалідність щодо діабету?

Якщо пацієнт через стан здоров’я не може з’явитися для проходження медико-соціальної експертної комісії (МСЕК), його обстеження може бути проведено заочно: вдома або в стаціонарі.

Заочне оформлення інвалідності також діє на період дії воєнного стану в Україні та через три місяці після його скасування. Протягом цього періоду підтвердження інвалідності не потрібне.

Як часто треба проходити повторний огляд МСЕК для підтвердження при цукровому діабеті групи інвалідності?

Перегляд групи інвалідності зазвичай проводять щорічно. Це дозволяє оцінити зміни у стані самопочуття пацієнта та прийняти рішення про продовження, зміну або скасування йому групи інвалідності.

Згідно з постановою Кабінету Міністрів України №390 від 30 березня 2022 року, якщо термін повторного огляду припав на період воєнного стану (продовжено до 9 листопада 2024 року), то він має бути проведений протягом пів року після припинення або скасування воєнного стану.

При цукровому діабеті чи інвалідність дають безстроково?

Відповідно до ч. 13 ст. 7 ЗУ «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні» від 19 грудня 2017 року, група інвалідності призначається безстроково:

• за наявності анатомічних дефектів, таких як ампутація кінцівок;
• при незворотних порушеннях функцій та систем організму: втраті зору чи слуху, паралічі, психічних розладах;
• особам з інвалідністю, які досягли пенсійного віку.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Алергічний бронхіт
Яким буває алергічний бронхітОсновні види алергічн...
Нецукровий діабет
Що таке нецукровий діабет Симптоми нецукрового діа...
Реклама
Реклама