Алергія на білок: типи реакцій і симптоматика

м'ясні продукти та висип на обличчі

Досі залишається незрозумілим, чому розвивається алергія на коров’ячий білок. В одних людей вона з’являється досить несподівано, в той час як інші, не відчувають жодних реакцій. Одним із факторів ризику є генетична схильність. Наприклад, якщо хтось один із батьків у дитинстві або зараз страждає на це захворювання, то зростає ризик її виникнення у дитини.

Медичні дослідження показують, що алергія на коров’ячий білок часто виявляється у дітей, для яких молоко – основне джерело харчування. По мірі того, як організм зріє й імунна система розвивається, захворювання минає, але в деяких людей воно зберігається і в дорослому віці.

Алергія на білок – це харчова алергія, яка зазвичай розвивається як відповідна реакція на продукти, що містять тваринний білок. Крім того відомі випадки накопичувальної алергії на коров’ячий та м’ясний білки.

Симптоматика алергії на м’ясний білок

Алергія на м’ясний білок проявляється на певні види м’яса, такі як яловичина, свинина або птиця. Симптоми можуть бути подібними до загальних симптомів алергії на тваринний білок, таких, як:

  • подразнення на шкірі;
  • набряклість;
  • порушення травлення;
  • утруднене дихання, кашель;
  • астма.

Рівень прояву симптомів коливається, починаючи від легкого дискомфорту до серйозних алергічних реакцій, які іноді потребують негайного медичного втручання.

Причина появи реакції на коров’ячий білок

Алергія на коров’ячий білок пояснюється тим, що імунна система дає збій: починає неадекватно реагувати на білок. Замість того, щоб безпечно сприймати його, імунні клітини у відповідь на контакт із коров’ячим білком починають виробляти антитіла, які називаються імуноглобулінами типу E (IgE).

Коров’ячий білок міститься в молоці тваринного походження, а також у його похідних: сир, вершки, масло, йогурт. Людський організм починає сприймати його як ворога, що з’явився іззовні. У відповідь на появу білка імунні клітини починають виробляти антитіла. Після цього настає подібна чутливість з усіма наслідками, що випливають з цього, у вигляді алергічних ознак.

Окрім цього іноді чутливі люди стикаються з накопичувальною алергією на коров’ячий білок. Виникає вона зазвичай внаслідок тривалого впливу коров’ячого білка на організм. У таких випадках симптоми починають проявлятися не відразу, а через деякий час, після накопичення достатньої кількості антитіл в організмі.

Мінус цього захворювання в тому, що його дуже складно діагностувати й виявити вчасно. За кожного наступного контакту з коров’ячим білком імуноглобуліни типу E активуються і викликають алергічну реакцію. Вивільняється хімічна речовина гістамін і через це виникають типові симптоми алергії.

Як діяти

Щоб визначити точний вид білка, що викликає алергію, лікар порекомендує зробити спеціальні тести: здати шкірні проби або аналіз крові. Після встановлення діагнозу лікар призначить препарати, попередить про те, чого варто остерігатися і що можна включати в меню.

Важливо пам’ятати, що неадекватна реакція організму на тваринний білок – це доволі серйозне захворювання, яким не варто нехтувати та за перших же підозр слід звернутися по кваліфіковану медичну допомогу.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама