Алергія на хну для брів

малюнки хною та алергія на шкірі

Алергія на фарбу з хни для брів – це проблема, з якою багато жінок стикаються під час спроби надати своїм бровам бажаної форми й кольору. Хна – натуральна речовина, яку отримують з листя такої рослини як Лавсонія неколюча. Її здавна використовують у косметології для фарбування брів, волосся, нанесення на тіло малюнків.

Дізнаємося, які речовини в косметичному продукті викликають алергію на хну для брів, які симптоми її супроводжують і як діяти за перших її ознак.

Як зрозуміти, що це алергія на хну

Відомо, що шкіра навколо очей дуже тонка, тому саме там виникають такі неприємні симптоми:

  • печіння;
  • почервоніння;
  • кон’юнктивіт;
  • виразки;
  • нежить;
  • лущення;
  • висипання;
  • пухирці
  • подразнення шкіри.

У важких випадках можуть з’явитися опіки. Іноді реакція не змушує на себе довго чекати, а іноді вона має накопичувальний ефект і з’являється через 3-4 сеансів фарбування. Найнебезпечніший симптом – набряк Квінке. Він вимагає невідкладної медичної допомоги.

Слід зауважити, що навіть за незначних ознак алергії після фарбування брів, необхідно звернутися до лікаря або алерголога, щоб точно з’ясувати її причину. Медичний працівник зазвичай проведе діагностику та призначить лікування.

Діагностику проводять за допомогою свотч-тесту або аналізу крові. Це дає змогу з’ясувати, чи справді фарба з лавсону викликала у вас небажану реакцію.

Чому відбувається реакція на хну

Основні компоненти, з яких складається хна для фарбування, це: індигофера, лавсон і лимонна кислота. Хоча це натуральні речовини, але вони також можуть призводити до небажаної реакції.

То, чому ж відбувається така реакція організму на хну? Одна з причин – імунна система організму сприймає лавсон як небезпечну речовину і починає виробляти антитіла, що спричиняють небажані симптоми.

Крім того, часта причина алергії – це не хна для фарбування, а додаткові хімічні її синтетичні добавки, які виробники нерідко додають для більш стійкого фарбування. Наприклад, такі речовини, як урзол, аміак, парафенілендіамін є причиною непереносимості.

Ще одна причина – занадто часте застосування хни або ж суміш приготована не згідно з інструкцією.

Важливо пам’ятати, що алергія на хну або лавсон індивідуальна. У той час, як в одних людей вона розвивається і приносить дискомфорт, інші безпечно застосовують фарбу без будь-яких негативних реакцій..

Алергія на хну для брів – як лікувати

Якщо ви зіткнулися з алергією на хну для брів, то необхідно вжити таких заходів:

  1. Припинення використання хни. Щоб не погіршити стан здоров’я, варто припинити будь-яке використання хни та поспостерігати за реакцією організму.
  2. Зняття залишків хни. Якщо ви вже нанесли суміш на волоски й відчули дискомфорт або з’явилися симптоми алергії, необхідно ретельно видалити залишки хни за допомогою ватного диска та м’якого засобу для чищення.
  3. Використання протиалергічних кремів або мазей. Лікар може призначити вам засоби для зняття симптомів алергії, як-от протиалергічні креми або мазі, які зменшують свербіж і запалення.
  4. Надання часу для відновлення. Після небажаної реакції на фарбувальний засіб шкірі необхідно дати час для відновлення і заспокоєння. Уникайте нанесення косметичних засобів на оброблювану ділянку до повного одужання.

Як перевірити чи є алергія на хну для брів? Якщо у вас є підозри на алергію, можна провести невеликий тест: нанесіть невелику кількість пасти на невелику ділянку шкіри на зап’ясті або за вухом і залиште на кілька годин. Якщо протягом цього часу не з’являться жодні негативні реакції, значить ймовірність алергічних проявів на хну знижується.

Якщо реакція на речовину почалася несподівано і після очищення та промивання брів від хни, подразнення залишилося, а до лікаря ви ще не встигли потрапити, радимо прийняти антигістамінний препарат.

У будь-якому разі, за перших ознак алергії на хну для брів рекомендується звернутися до лікаря або алерголога, щоб отримати кваліфіковану допомогу та рекомендації щодо лікування.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама