Алергія на сльози та методи боротьби з нею

око, що сльозиться

Сльози – це природний та важливий механізм захисту очей та прояви емоційних станів, таких як радість, смуток чи, навіть, щастя. Однак у деяких людей вони можуть викликати небажані реакції у вигляді симптомів гіперчутливості. Алергія на сльози, хоч і є рідкісним явищем, може призвести до дискомфорту у повсякденному житті.

Ознаки

  • Почервоніння очей. Після контакту зі сльозами ділянки навколо ока можуть стати почервонілими та подразненими.
  • Сверблячка і печіння. Пацієнти часто відчувають свербіж та відчуття печіння в ділянці очей після появи сліз.
  • У деяких випадках можуть виникати реакції дихальної системи, що призводить до задишки або утрудненого дихання.
  • Ділянки навколо очей чи навіть повіки можуть опухнути через реакції гіперчутливості.
  • Сльозотеча. Пацієнти з алергією на сльози можуть відчувати посилену сльозотечу навіть без явних причин для цього.
  • Відчуття дискомфорту у власних очах. Люди, які страждають на алергію на сльози, можуть відчувати дискомфорт, відчуття піску або стороннього тіла в очах.
  • Розчісування та тертя очей. Через сверблячку і дискомфорт, пацієнти можуть постійно розчісувати або терти очі, що може посилити симптоми.
  • Почуття втоми та дратівливості. Алергія на сльози може зашкодити загальному самопочутті, викликаючи втому і дратівливість.
  • Труднощі при використанні контактних лінз. При алергії на сльози носіння контактних лінз може бути неприємним і викликати подразнення очей.

Причини

Причиною алергії на, здавалося б, природну рідину організму є зазвичай речовини, які містяться в слізній рідині. Деякі з них, наприклад, білки або хімічні сполуки схильні викликати реакції у чутливих людей.

У таких випадках імунна система організму починає реагувати на ці речовини, виробляючи антитіла та вивільняючи хімічні речовини, такі як гістамін, які й викликають вищезазначені симптоми.

Якими мають бути дії

Для діагностики слід звернутися до алерголога або офтальмолога. Лікар проведе докладний огляд та призначить аналізи й проби, щоб визначити точний алерген, що викликає реакцію. Пізніше ця інформація виявиться корисною для розробки плану лікування.

Як проходить лікування

Найперше, що зазвичай призначає лікар за наявності цього виду реакції: уникати контакту з алергеном, який її викликає. Це означає, що слід унеможливити сильні емоційні стреси, а також носити протисонцеві окуляри, які зменшують вплив сліз на очі.

Крім того, лікар може призначити антигістамінні препарати або протиалергічні очні краплі, які зменшать прояви неприємних симптомів.

У більш запущених випадках лікарі рекомендують імунотерапію алергії чи гормональні препарати. Ці методи лікування вимагають більш ретельного спостереження та призначення з боку лікаря.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама