Чи припустимо вживати при панкреатиті червону ікру – що кажуть лікарі

Червона ікра та підшлункова залоза

Яскраво-червоні зернятка з рибним смаком, які в усьому світі вважаються делікатесом для гурманів – це червона ікра. Її добувають із морських і річкових риб: форелі, кета, лосося, горбуші та інших певних різновидів.

Кожен сорт риби має ікру з різним вмістом поживних речовин, мінералів і вітамінів. Тому в різних кухнях світу це популярний, до того ж ще й корисний продукт. Дізнаймося, чи корисна червона ікра в раціоні за панкреатиту.

Що відбувається під час панкреатиту

У разі запального захворювання підшлункової залози пацієнти зазвичай відчувають такі симптоми:

  • болі та дискомфорт у правому або лівому підребер’ї;
  • підвищену температуру тіла;
  • нудоту;
  • блювоту.

Під час цього захворювання в органі відбувається дисбаланс ферментів, який і стає основною причиною запалення.

У чому перевага ікри для здоров’я

Червона ікра – яйця рибних самок, які вони викидають у воду. Рибний продукт вважається цінним джерелом протеїну, антиоксидантів, вітамінів D, В12 і мінералів (наприклад, йод, фтор, молібден, селен, фосфор тощо). Вона входить до раціону здорових людей і слугує чудовим доповненням до збалансованого харчування.

Концентрація вітамінів і корисних мінералів у ній настільки висока, що навіть стає небезпечним делікатесом, бо спричиняє порушення в травленні та гіпервітаміноз.

У червоній ікрі високий вміст жирів (Омега-3,6,9), які мають протизапальні властивості. Новітні дослідження показують, що жирні кислоти знімають запалення і захищають органи від пошкоджень. А також вони знижують кількість тригліцеридів у крові, що приносить користь тим, хто знайомий із цукровим діабетом.

Нашому організму легше засвоювати білок з ікринок, ніж з яєць і м’яса. Людині, яка ослаблена недоїданням, достатньо 2-3 ложки продукту на день і вона відчує полегшення. При цьому тим, хто стежить за своєю талією, ікра не додасть зайвих сантиметрів, хоча в 100 грамах ікри міститься в середньому 250 кілокалорій.

Крім іншого, червона ікра має низький глікемічний індекс, що робить її чудовим вибором для тих, кому важливо тримати під контролем свій рівень цукру в крові. Це особливо актуально для пацієнтів з панкреатитом, які також дотримуються діабетичної дієти.

Таким чином, червона ікра – це чудове джерело білка і корисних жирних кислот, до того ж без ризику різких стрибків цукру.

Недоліки червоної ікри

Хоча Омега жири, які містяться в червоній ікрі, корисні, але вони здатні викликати запалення й без того порушені стінки травного органу і призводять до загострення захворювання. Крім того, жирність у червоній ікрі за панкреатиту спричиняє такі неприємні симптоми:

  • здуття;
  • розлад;
  • нудота;
  • блювота;
  • біль у ділянці шлунка.

Як бачимо, ті негативні відчуття, які можуть бути спричинені червоною ікрою при порушенні роботи травного тракту, перекреслюють всю користь продукту. Тому тим, хто страждає на захворювання ШКТ, рекомендовано дотримуватися дієти з обмеженим вмістом жиру.

У тих випадках, якщо немає явно вираженого загострення, помірне вживання рибного продукту буде прийнятним. Однак у разі загострення панкреатиту або нестабільної ремісії, краще утриматися.

Крім іншого, червона ікра здатна посилювати апетит шляхом вироблення ферментів.

Також важливо звертати увагу на якість і походження продукту. Червона ікра буває штучно забарвленою, а також із додаванням величезної кількості солі. Надлишок харчової солі в товарі не тільки негативно позначається на стані підшлункового органу, а й шкодить у такий спосіб:

  • порушує обмін речовин;
  • погіршує кровообіг;
  • затримує воду в організмі, що призводить до набряклості.

Обираючи продукт, слід віддавати перевагу натуральним, якісним ікровим продуктам від надійних виробників. Крім того, часто виробники для збільшення терміну зберігання додають у продукт харчовий консервант уротропін (Е239).

Тому ухвалюючи рішення, чи можна червону ікру за панкреатиту, чи ні, слід враховувати індивідуальні особливості організму.

Додаткові рекомендації та альтернатива

Ще одним важливим аспектом є дозування та режим вживання червоної ікри. За панкреатиту рекомендується дотримуватися дробового харчування і помірних порцій. Поза періодом загострення починати краще з безпечної дози, в розмірі пів чайної ложки. Надмірне споживання цього продукту підвищує ризик загострення панкреатиту або викликає дисбаланс в організмі.

Існують конкретні рекомендації, коли не можна їсти червону ікру людям, у яких порушена ферментація в шлунку:

  • їсти натщесерце;
  • вживати продукт із вершковим маслом і хлібом;
  • неприпустимо разом із копченостями та в’яленими м’ясними виробами.

Справжні гурмани рекомендують замість вершкового масла взяти свіжий огірок і намазати на нього пів чайної ложки ікри. Це принесе більше користі, до того ж дасть змогу відчути справжній смак продукту.

Для тих, хто прагне знизити споживання тваринних продуктів, існують альтернативи червоній ікрі. Так, ікрі лосося альтернативою можуть стати рослинні аналоги, наприклад, ікра з водоростей або насіння льону. Ці замінники також є багатими джерелами Омега-3 жирних кислот та інших поживних речовин.

Важливо пам’ятати, що рішення про вживання червоної ікри за панкреатиту має бути індивідуальним і ухвалюватися лікарем або дієтологом, ґрунтуючись на стані здоров’я та особливостях пацієнта. Не варто самостійно змінювати раціон і додавати нові продукти без консультації з медичним фахівцем.

Висновок

Червона ікра – це смачний і корисний продукт, який має свої особливості та ризики. За панкреатиту слід бути особливо обережним зі складовими раціону продуктами, включно з червоною ікрою. 

Перш ніж скласти рекомендації, лікар враховує стан здоров’я пацієнта на поточний момент, персональні вподобання і вже на основі цього ухвалює зважене рішення про те, чи можна вводити в раціон червону ікру за панкреатиту і в яких кількостях це буде безпечніше. 

Як і в кожному випадку, важливо дотримуватися здорового способу життя, підтримувати збалансоване харчування й обговорювати питання дієти з медичним фахівцем.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама