Чим корисний виноградний сік

сік та виноград

Ще Гіппократ порівнював лікувальні властивості винограду з медом. Сучасні вчені пояснюють користь виноградного соку вмістом у ньому вітамінів та мінералів.

Користь виноградного соку

Виноградний сік, як і виноград, багатий необхідними організму вітамінами та мікроелементами.

Захищає здоров’я серця завдяки вмісту антиоксидантів. Відповідно до дослідження, сік із винограду червоних та фіолетових сортів нормалізує артеріальний тиск, що знижує ймовірність розвитку гіпертонії. Вживання виноградного соку протягом місяця також знижує рівень холестерину в крові, що перешкоджає розвитку серцево-судинних захворювань.

Уповільнює втрату пам’яті у людей похилого віку. Вчені відзначають користь виноградного соку для поліпшення передачі сигналів нейронів. Дослідження вчених показало, що споживання виноградного соку протягом трьох місяців покращує когнітивні функції у зрілому віці.

Перешкоджає розвитку раку. Ще одна користь виноградного соку полягає у зниженні рівня окисного пошкодження ДНК у клітинах імунітету. Завдяки цьому виноградний сік ефективний при лікуванні раку товстої кишки.

Науковці відзначають користь виноградного соку для чоловіків. Він сприятливо впливає на клітини передміхурової залози, що зменшує ризик її пухлини. Проведені дослідження показали, що щоденне приймання 480 мл соку допомагає зменшити пошкодження ДНК у чоловіків.

Експерти зазначають, що сік, виготовлений з мускатного виноградного, містить більше антоціанів, корисних для чоловічого здоров’я.

Виноградний сік у соковарці: користь та шкода

Виноградний сік можна приготувати по-різному. Дієтологи відзначають, що найбільш корисним є сік, приготовлений у соковарці.

Користь виноградного соку в соковарці

Не містить хімічних речовин. Приготування соку в соковарці дозволяє зберегти всі поживні якості ягід без додавання консервантів та барвників.

Зберігає більшу частину поживних речовин, що містяться у винограді, завдяки дбайливому процесу екстракції соку.

Має тривалий термін придатності без втрат поживних речовин.

Приготування в соковарці має не тільки користь, а й шкоду. Такий виноградний сік має високу концентрацію цукру, тому при споживанні його слід розбавляти водою. Виноградний сік калорійний та зловживання ним підвищує ризик розвитку ожиріння. А кислоти, що містяться в ньому, можуть зруйнувати емаль зубів. Тому його краще пити через трубочку.

Виноградний сік: користь та шкода

Вчені довели, що елагова кислота, яка міститься у виноградному соку, перешкоджає зростанню жирових клітин. Це допомагає схуднути. Однак виноградний сік багатий на цукор. З цієї причини його не можна споживати при цукровому діабеті та інсулінорезистентності. Також від нього варто відмовитися людям із кишковими захворюваннями. Концентрована доза цукру в соках може спричинити діарею.

Лікарі не рекомендують пити виноградний сік жінкам у третьому триместрі вагітності. Поліфеноли, що містяться в соку, можуть вплинути на звуження артеріальної протоки, що забезпечує кров’ю плід. Деякі вагітні жінки борються із гестаційним діабетом, тому їм також краще відмовитися від виноградного соку.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама