Епідемія СНІДу тільки починається

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), у 2023 році від захворювань, викликаних СНІДом, померло в середньому 630 000 осіб, а всього за час епідемія СНІДу — 42,3 млн жителів.

Завдяки антивірусній терапії вдалося знизити смертність від СНІДу. Так, у 2004 році летальність від цього інфекційного захворювання склала 2,1 млн пацієнтів, а у 20010 році — 1,3 млн пацієнтів, що менше на 69% і 51% відповідно. У 2023 році кількість нових випадків ВІЛ-інфекції знизилася на 39% щодо 2010 року.

Директор Глобальної програми ВООЗ з ВІЛ, гепатиту та інфекціям, що передаються статевим шляхом (ІПСШ), Мег Доерті вважає, що епідемія тільки починається, і більшість нових випадків буде зафіксовано в Африці, Азії та Латинській Америці, особливо серед жінок. Згідно зі статистикою, у 2023 році щотижня 4000 дівчат віком від 15 до 24 років по всьому світу заражалися ВІЛ, при цьому 3100 таких випадків мали місце в країнах Африки на південь від Сахари.

Країни Далекого Сходу, де поширене вживання наркотиків, належать до зон високого ризику. Таїланд є одним зі світових центрів наркоторгівлі, частиною так званого «Золотого трикутника», і славиться розвагами сексуальної спрямованості, що робить його особливо вразливим для СНІДу.

Доктор Мег Доерті вважає, що багато можна зробити, особливо з боку Заходу, для контролю поширення вірусу у світі, що розвивається. Але для того, щоб досягти успіху, дії урядів країн мають бути здійснені негайно.

Станом на кінець 2023 року було виділено $19,8 млрд для протистояння СНІДу в країнах з низьким та середнім рівнями доходу, що менше, ніж у попередньому році, на 5%. У 2025 році необхідно буде надати $29,3 млрд, щоб повернутися на шлях припинення епідемії СНІДу в таких країнах.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Як вилікувати бронхіт за один день
Як швидко вилікувати бронхіт: визначте природу зах...
Антибіотики при синуситі
Бактеріальний синусит: лікування антибіотикамиУ як...
Реклама
Реклама