Гороховий суп при панкреатиті: у яких випадках його можна готувати, а в яких — ні

гороховий суп у тарілці та підшлункова залоза

Запалення підшлункової залози, або панкреатит, дуже небезпечне: воно може призвести до некрозу тканин цього органу та його дисфункції. Причини розвитку цього захворювання різні: вірусні інфекції, травми, наявність жовчного каміння та високий рівень жиру в крові.

Вчені зазначають, що однією з причин появи панкреатиту є алкоголізм. Згідно зі статистикою, частка алкогольного панкреатиту зросла з 40% до 75%. При цьому вік пацієнтів значно помолодшав — з 50 до 39 років. Все це вказує на те, що неправильне харчування є одним із тригерів захворювання. При цьому здорова дієта може допомогти таким хворим. Лікарі рекомендують їм протерті супи. Так, гороховий суп при панкреатиті відрізняється легкозасвоюваністю і при цьому допомагає швидко насититися. Однак, чи всі такі хворі можуть ввести його у свій раціон?

Гороховий суп при панкреатиті: зменшить запалення

Лікування панкреатиту залежить від його форми, гострої та хронічної.

При гострій формі панкреатиту хворому призначають строгу дієту, з невеликим вмістом жиру та підвищеною кількістю білка. П’ять-шість приймань їжі повинні бути однакової калорійності та рівномірно розподілені протягом дня.

При гострому панкреатиті необхідно виключити з раціону:

  • крупи та макарони грубого помелу, насіння;
  • страви зі свинини, жирної яловичини, баранини, качки;
  • свіжий хліб та здобу;
  • сорти жирної риби (скумбрія, лосось, палтус, палтус, короп, оселедець);
  • ковбаси, м’ясні паштети та закуски;
  • маргарин, майонез, чипси;
  • смажену картоплю, цибулю, капусту, горох, квасолю, сою;
  • яєчні жовтки;
  • сири;
  • сливи, аґрус, смородину авокадо;
  • спеції (перець чилі, куркума);
  • міцну каву;
  • газовані напої.

При хронічному, як і при гострому панкреатиті, заборонено вживати алкоголь, смажені чи тушковані страви з додаванням жиру, соуси, м’ясні делікатеси. Таким хворим можна їсти протерті овочеві супи та каші. Допускається гороховий суп при панкреатиті хронічної форми. Цілющі якості гороху можуть не лише зменшити запалення підшлункової залози, а й поліпшити загальний стан здоров’я.

Нормалізує травлення. Гороховий суп при панкреатиті є чудовим джерелом харчових волокон, які нормалізують травлення та вагу. Високий вміст клітковини в гороховому супі сприяє запобіганню запорів та регулярному випорожненню кишківника. Ця страва також допомагає контролювати рівень цукру в крові та знижує ризик розвитку діабету II типу.

Покращує імунітет. Гороховий суп багатий на вітаміни А, С і К. Вони допомагають зміцнити імунну систему і захистити від поширених інфекційних захворювань, таких як застуда і грип.

Зміцнює суглоби. Гороховий суп, крім вітамінів, містить такі мінерали: залізо, калій та магній. Вони важливі для різних функцій організму, включаючи функцію м’язів та здоров’я кісток. Регулярне вживання горохового супу може запобігти розвитку остеопорозу.

Захищає здоров’я серця та судини. Гороховий суп при панкреатиті містить мало жиру та холестерину, що робить його корисним для судин. А клітковина і калій, що містяться в ньому, допомагають знизити кров’яний тиск і ризик серцево-судинних захворювань.

Допомагає схуднути. Завдяки високому вмісту клітковини гороховий суп дозволяє надовго зберегти відчуття ситості та уникнути переїдання. Він також низькокалорійний, що робить його ідеальною стравою для тих, хто хоче схуднути.

Як приготувати гороховий суп при панкреатиті

Рідкі перші страви необхідні хворому при запаленні підшлункової залози. Залежно від стадії захворювання відрізнятимуться і варіанти приготування супів.

Гороховий суп при гострому панкреатиті. При гострій формі захворювання допускаються супи на овочевих бульйонах. Однак гороховий суп при панкреатиті гострої форми не допускається. Він може спричинити діарею, здуття живота та значно погіршити стан хворого.

Гороховий суп при хронічному панкреатиті. Таким хворим дозволяються всі варіанти супів, але у стані ремісії. Супи не повинні містити жир, спеції та консерванти. Подавати їх слід теплим. Холодний або гарячий гороховий суп при панкреатиті може спровокувати загострення запального процесу. Щоб зменшити негативний вплив гороху на підшлункову залозу, лікарі радять додавати до нього кріп.

Найкращим для хворих на діабет вважається суп-пюре. Для його приготування використовують овочі, які відварюють, а потім подрібнюють за допомогою товкача або занурювального блендера. За потреби в суп-пюре можна влити овочевий бульйон або окріп і ще раз закип’ятити. Після цього остудити та подати хворому.

Правила приготування горохового супу при панкреатиті

  • Уникайте споживання жирів, особливо тваринних, щоб не перевантажувати підшлункову залозу.
  • Виключіть гострі добавки та спеції, вони можуть стимулювати запальні процеси в організмі та викликати дискомфорт при панкреатиті, що ускладнить процес одужання.
  • Відварюйте горох до м’якості. Це зменшить його жорсткість та полегшить засвоєння.
  • Якщо ви вирішили ввести гороховий суп при панкреатиті до свого раціону, то спершу приготуйте його невелику порцію. І при першому прийманні їжі уважно стежте за тим, як організм відреагує на цю страву. Якщо немає дискомфорту чи посилення симптомів панкреатиту, можна поступово збільшити порції.
  • Якщо споживання цієї страви викликає побоювання, слід звернути увагу на інші легкозасвоювані продукти, такі як курячий бульйон, картопляне пюре та нежирні супи на основі овочів.

Рецепт горохового супу при панкреатиті

4 склянки овочевого бульйону, 2 склянки свіжого гороху, 1 цибулина, 2 моркви, 2 стебла селери, вода.

Горох та овочі промийте. Овочі поріжте і подрібніть, після чого потушкуйте їх на сковороді, поки вони не стануть м’якими. Горох відваріть окремо.

До тушкованих овочів додайте горох. За допомогою занурювального блендера подрібніть усі продукти до отримання однорідної маси. Влийте овочевий бульйон і дайте прокипіти. Наприкінці приготування посоліть. Остудіть. Налийте в тарілку та подайте хворому.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама