Користь лляного насіння

квітка та насіння льону

Про користь насіння льону було відомо ще лікарям Стародавнього Китаю, Вавилону та Китаю. Сучасні вчені пояснюють цілющі властивості насіння льону наявністю омега-3 жирних кислот, за змістом яких вони не поступаються сортам жирної риби.

Насіння льону — користь організму

Фахівці підрахували, що насіння льону містить до 44% корисних рослинних жирів. З них 57–60% становлять омега-3 поліненасичені жирні кислоти, а 15% — омега-6 жирні кислоти. Крім цього, насіння льону багате іншими біологічними речовинами, такими як фітостероли та лігнани. Завдяки цьому, лляне насіння користь допомагає при лікуванні багатьох захворювань.

Користь насіння льону

  • нормалізує роботу травної системи. Це зменшує симптоми подразненого кишківника, полегшує процес дефекації та допомагає схуднути;
  • зменшує запальний процес та ризик розвитку злоякісних пухлин;
  • знімає біль у горлі та зменшує кашель;
  • перешкоджає розвитку серцево-судинних захворювань, таким як гіпертонія та атеросклероз;
  • зміцнює кісткову систему та перешкоджає появі остеопорозу.

Здавна відоме насіння льону користю для шлунка. Лігнани, що містяться в них, регенерують і захищають слизову оболонку шлунково-кишкового тракту. Тому лікарі радять насіння льону як додатковий засіб при лікуванні виразкової хвороби шлунка і дванадцятипалої кишки.

Крім перерахованих вище властивостей, мають насіння льону користь для жінок і для чоловіків.

Користь насіння льону для жіночого організму

У насінні льону міститься у 800 разів більше лігнанів, ніж в інших рослинах. Ці фітостероли завдяки антиоксидантній та естрогенній діям блокують поділ ракових клітин насамперед раку молочної залози, ендометрію та яєчників.

Дослідження канадських вчених показало, що приймання насіння льону не менше одного разу на тиждень зменшувало ризик розвитку раку молочної залози на 18%. Особливо до цього виду онкологічного захворювання схильні жінки в менопаузі. Тому лікарі рекомендують їм ввести до раціону насіння льону.

Експерти також довели, що насіння льону користь для чоловіків має величезну. Вживання 30 г насіння льону щодня знижує ризик розвитку раку передміхурової залози.

Користь насіння льону: як приймати?

Лікарі радять приймати насіння льону подрібненим. Річ у тім, що цільне лляне насіння при проходженні кишківника не встигає перетравитись. Це означає, що його поживні речовини не потрапляють у кровотік. Крім того, під дією повітря і світла насіння може розкластися, що погіршить його поживну цінність. Тому дієтологи радять перед вживанням подрібнити насіння льону в кавоварці.

Подрібнене насіння додавайте в улюблені страви. Також його можна приймати разом із кефіром.

Насіння льону з кефіром: користь та шкода

Насіння льону містить поживні речовини, а кефір — пробіотики, кальцій, вітаміни групи B і D. Одночасне їх приймання сприяє здоровому травленню та схудненню. Також у насінні льону є клітковина, яка забезпечує тривале почуття ситості, а кефір — енергійність та метаболізм.

Насіння льону з кефіром: побічні дії

  • насіння льону або кефір можуть викликати перехресну алергію у хворих, які страждають алергією на харчові продукти;
  • у насіння льону є невелика кількість ціаногенних глікозидів. Вони можуть спричинити незначне харчове отруєння при споживанні великої кількості насіння.

Лікарі радять починати приймання насіння льону з невеликих доз, по 0,5 ч. л щодня, і поступово збільшити його споживання до 2–3 ст. л щоденно. Дозування насіння у кількості 10 г вважається лікувальним, проте воно не повинно перевищувати 50 г.

Насіння льону: шкода невелика

Лікарі зазначають, що деяким людям не слід вживати насіння льону. Насамперед це стосується вагітних жінок. Насіння льону має естрогенний ефект, що може відбитися на перебігу вагітності.

Також насіння льону протипоказане людям, які страждають на непрохідність кишківника. Це може спричинити такі побічні ефекти, як нудоту, діарею, метеоризм та біль у животі.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама