Варена кукурудза: користь та шкода для організму

кукурудза в каструлі

Варена кукурудза — улюблений смаколик дітей та дорослих. Готується легко і швидко: достатньо очистити качани від листя, залити водою і довести до кипіння. Варити в окропі слід 10 хв, після чого процідити. Варена кукурудза може стати чудовим перекусом, вона підійде як гарнір до обіду. Крім того, давно доведено користь вареної кукурудзи. Чому ж лікарі не радять зловживати нею? Спробуємо у всьому розібратися.

Користь вареної кукурудзи для здоров’я

Варена кукурудза містить різноманітні поживні речовини. Вона є джерелом клітковини, яка сприяє нормалізації травлення та запобіганню запорів.

Кукурудза містить антиоксиданти, такі як лютеїн та зеаксантин. Вони захищають організм від шкідливого впливу вільних радикалів та зменшують ризик розвитку хронічних захворювань, включаючи серцево-судинні та онкологічні.

Кукурудза багата на вітаміни С і групи В, в ній є калій і магній. Всі ці речовини необхідні для функціональності нервової, імунної та серцево-судинної систем організму. А завдяки вмісту вуглеводів кукурудза сприяє активності та енергійності. Усе це підтверджує користь вареної кукурудзи здоров’ю.

Користь вареної кукурудзи

Зміцнює імунітет. Варена кукурудза багата на каротиноїди та вітаміни. Споживання її підвищує опірність організму до інфекцій, що зменшує ймовірність розвитку простудних захворювань.

Уповільнює процес старіння. У вареній кукурудзі є антиоксиданти. Вони зменшують ушкодження клітин вільними радикалами. Це перешкоджає розвитку запальних процесів та уповільнює старіння шкіри.

Підвищує настрій. Вуглеводи, що містяться в вареній кукурудзі, живлять клітини центральної нервової системи. Це призводить не тільки до підвищення енергійності, а й до вироблення гормону серотоніну, що покращує настрій і перешкоджає розвитку депресії.

Знижує рівень цукру на крові. Варена кукурудза користь має і для хворих на діабет. Завдяки вмісту вітамінів, мінералів та клітковини вона сприяє схудненню та зменшує рівень глюкози в крові. Але не слід забувати про її глікемічний індекс.

Захищає зір. У вареній кукурудзі є такі антиоксиданти, як лютеїн, зеаксантин та бета-каротин. Вони захищають макули ока, що допомагає зберегти зір.

Необхідна для розвитку плода. Величезну користь варена кукурудза має для вагітних жінок. Адже в одній чашці вареної кукурудзи міститься 34 мкг фолієвої кислоти. Вона необхідна для формування ДНК і допомагає запобігти розвитку дефектів у майбутньої дитини.

Варена кукурудза: користі нема?

Має варена кукурудза користь та шкоду. Лікарі пояснюють це її високою калорійністю — у 100 г вареної кукурудзи міститься 90 ккал. З цієї причини зловживання нею може спричинити появу зайвої ваги. Про що слід пам’ятати?

Має найвищий глікемічний індекс. Це означає, що варена кукурудза може викликати різке підвищення рівня цукру на крові. Тому її краще поєднувати з продуктами, багатими на білок або клітковину, що дозволяє знизити глікемічний індекс. Особливо це слід робити хворим на цукровий діабет.

Може викликати алергічну реакцію у вигляді сверблячки, кропив’янки, набряку губ або язика. З появою таких симптомів слід відмовитися від вареної кукурудзи та проконсультуватися з алергологом щодо її подальшого споживання.

Генетично модифікована. Деякі сорти кукурудзи можуть бути генетично модифікованими (ГМО). Хоча науково не підтверджено їх шкоду для здоров’я, від такої кукурудзи краще відмовитися.

В цілому помірне вживання вареної кукурудзи в рамках збалансованої дієти зазвичай не становить шкоди. Однак лікарі радять не поливати її вершковим маслом і не посипати рясно сіллю.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама