Вчені довели користь фініків для організму

фінік

Фініки називають «цукерками природи» за глибокий насичений карамельний смак та ніжну структуру. Окрім цього, очевидна користь фініків для організму. Про що ще слід пам’ятати, насолоджуючись цим пікантним фруктом?

Чим корисні фініки

Вчені нагадують: фініки містять багато цукру, а тому за день можна з’їдати не більше трьох штук. Але навіть цього достатньо, щоби покращити своє самопочуття.

Фініки: користь очевидна

Поліпшують травлення. Фініки сприяють поліпшенню мікрофлори в кишківнику, що знижує ризик розвитку раку товстої кишки та геморою.

Зміцнюють імунну систему. Фініки містять багато поживних речовин, вітамінів А та групи В, а також металів, таких як залізо, мідь, магній, селен, цинк та калій. Вони сприяють зміцненню імунітету.

Живлять шкіру та захищають очі. Магній, що міститься у фініках, має протизапальну дію. Це допомагає зменшити подразнення шкіри.

Зменшують симптоми алергії. Фініки містять сірку, яка полегшує перебіг алергії. Люди, схильні до неї, повинні регулярно їсти фініки.

Китайський фінік Унабі користь для організму має більшу, ніж звичайний. Він багатий на вітаміни С і А, які захищають організм від різних інфекційних захворювань.

Завдяки вмісту магнію фінік Унабі зменшує ризик серцево-судинних захворювань. А харчові волокна і вуглеводи, що містяться в ньому, допомагають нормалізувати рівень цукру в крові та запобігти розвитку діабету.

Користь від фініків для та жінок та чоловіків

Крім перерахованих властивостей фініків, є інші переваги цього фрукта для чоловіків і жінок.

Користь фініків для жінок

Користь фініків для вагітних жінок величезна. Згідно з дослідженням, опублікованим у журналі BMC Pregnancy & Childbirth («Вагітність і пологи»), ці плоди покращують вироблення простагландинів. Ці гормони необхідні для поліпшення родової діяльності жінки. Вони сприяють дозріванню та скороченням шийки матки, що полегшує родову діяльність.

Потрібні фініки жінкам у постменопаузі, коли в організмі спостерігається висока втрата кальцію. Фініки забезпечують добову потребу у цьому мікроелементі та перешкоджають розвитку остеопорозу. Також фініки містять фітоестрогени, які можуть покращити гормональний баланс у жінок під час менопаузи.

Чим корисний фінік для жінок ще

Перешкоджає появі зморшок. Вітаміни С та D, які містяться у фініку, підтримують еластичність шкіри. Також цей фрукт має властивості, що омолоджують, і запобігає накопиченню меланіну, що зменшує ймовірність появи пігментних плям.

Допомагає схуднути. Фінік багатий на клітковину, яка зберігає почуття ситості протягом декількох годин і зменшує апетит.

Підвищує активність. Фінік містить високу концентрацію вуглеводів, які сприяють енергії та бадьорості у жінок.

Перешкоджає розвитку анемії. Згідно з дослідженнями вчених, жінки частіше страждають від низького рівня гемоглобіну в організмі, ніж чоловіки. Для нормалізації рівня заліза в крові їм достатньо з’їдати три фініки на день.

Фініки: користь для чоловіків

Чоловікам обов’язково слід ввести до свого раціону фініки. Вони підвищують сексуальну витривалість. Крім того, фініки містять флавоноїди та естрадіол, що покращує якість сперматозоїдів та сперми.

Фініки свіжі: користі більші, ніж у сушених?

Свіжі та сушені фініки мають свої переваги та недоліки.

Свіжі фініки мають вищий вміст води, ніж сушені, та містять менше калорій і цукру. У них також більше вітамінів та мінералів. Однак вони мають невеликий термін зберігання.

Сушені фініки більш калорійні та солодші. Вони також багаті на поживні речовини: вітаміни, мінерали та антиоксиданти. Сушені фініки мають тривалий термін зберігання та легко доступні у будь-яку пору року.

Сушені фініки містять більше цукру, ніж свіжі. Це спричиняє підвищення рівня глюкозу в крові. Тому хворим на цукровий діабет краще відмовитися від них і ввести у свій раціон свіжі фініки. Також у сушених фініках міститься більше гістаміну, ніж у свіжих. Тому людям, які мають непереносимість гістаміну, краще вживати свіжі фініки.

Шкідливість фініків слід враховувати

Дієтологи відзначають користь фініків, але попереджають, що зловживання ними може спричинити побічні ефекти.

  • Фініки містять високу концентрацію цукру та калорій. Це може підвищити рівень глюкози в крові та спричинити появу зайвої ваги.
  • Високий вміст у фініках калію може стати причиною появи аритмії та порушень ритму серця.
  • Фініки рідко спричинюють первинну алергію, але можуть стати причиною розвитку перехресної. Згідно з дослідженнями, у 30–40% хворих на алергію на латексні фрукти, до яких належать екзотичні плоди, розвивається перехресна алергія на фініки.
  • Фініки містять фруктозу (на 100 г фініків — близько 30 г). З цієї причини їх не можна споживати людям, які страждають на непереносимість фруктози.
Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама