Вчені довели користь кукурудзи під час схуднення

кукурудза

Кукурудза користю славиться з давніх-давен. Вона не тільки смачна, а й поживна, що робить її корисним продуктом поряд із пшеницею. Проте лікарі радять споживати її помірно. Спробуємо розібратися в тому, як отримати максимальну користь від цього продукту та уникнути його побічних ефектів.

Користь кукурудзи: захищає від запалень

Кукурудза має великий набір поживних речовин: вітаміни А, В, С, D, Е і К, мінерали, такі як калій, магній, марганець, клітковину. Антиоксиданти, що містяться в ній, знижують ризик розвитку запальних захворювань. А фітостероли нормалізують рівень холестерину у крові, що знижує ймовірність виникнення серцево-судинних захворювань.

Кукурудза має відносно низький глікемічний індекс (60), тобто її споживання не викликає різкого підвищення рівня цукру в крові. З цієї причини її рекомендують ввести до раціону всім тим, хто контролює рівень глюкози в крові.

Користь кукурудза має і завдяки наявності дієтичних волокон. Вони викликають швидке відчуття насичення, що дозволяє покращити травлення, а також запобігає появі запорів. Яку ще має користь кукурудза для здоров’я?

Поліпшує зір. Кукурудза містить лютеїн та зеаксантин. Ці два каротиноїди знижують ризик розвитку катаракти. Дослідження за участю 365 дорослих також показало, що високе споживання цих каротиноїдів знижує ризик появи макулярної вікової дегенерації (ВМД) на 43%.

Сприяє омолодженню шкіри. Антиоксиданти, лютеїн та зеаксантин, захищають клітини від пошкоджень вільними радикалами. Це сприятливо позначається на еластичності шкіри та сприяє її омолодженню.

Зміцнює нервову систему. Має кукурудзу користь для жінок під час вагітності. Кукурудза є джерелом фолієвої кислоти, або вітаміну B9. Він сприяє формуванню нервової системи у плода. Також правильне споживання фолієвої кислоти допомагає запобігти деяким вродженим дефектам у дитини.

Необхідна для чоловічого здоров’я. З давніх-давен відома користь кукурудза для чоловіків. Вона містить вітамін Е та цинк. Обидва ці елементи необхідні для підтримки здоров’я простати й репродуктивної функції чоловіків. Вітамін E є антиоксидантом, який захищає клітини від пошкоджень. Цинк, своєю чергою, покращує якість сперми та нормалізує рівень тестостерону в крові.

Допомагає схуднути. Дієтологи довели користь кукурудзи при схудненні. Вона є низькокалорійним продуктом. У 100 г відвареної кукурудзи міститься близько 96 калорій. Крім того, клітковина, що міститься в ній, допомагає контролювати апетит і уникнути переїдання. Проте вчені радять їсти відварену кукурудзу без додавання вершкового масла. Також її слід посипати сіллю, яка може затримувати воду в організмі.

Експерти відзначають користь та шкоду кукурудзи.

Кукурудза: шкоду слід врахувати

Експерти радять не зловживати кукурудзою. Хоч вона малокалорійна і не викликає підвищення рівня цукру, кукурудза також містить крохмаль. А він може стати причиною зайвої ваги, що підвищує схильність до серцево-судинних захворювань. Яку ще кукурудзи шкоду слід врахувати?

Може спричинити алергічну реакцію. Про це слід пам’ятати тим, хто страждає на алергію на злакові або має індивідуальну нестерпність кукурудзи. Симптоми алергії на кукурудзу можуть включати свербіж, набряк, висипання і навіть анафілактичний шок.

Генетично модифікована. Кукурудза, яка надходить на прилавки магазинів, найчастіше є генетично модифікованою (ГМО). Якщо ви волієте уникати споживання ГМО-продуктів, уважно вивчайте маркування або вибирайте органічну кукурудзу.

Викликає розлади травлення. Це може статися у людей, які мають захворювання системи травлення або зловживають кукурудзою. Кукурудза може бути важкозасвоюваною і викликати здуття живота або гази в деяких людей.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама