Як проявляється алергія на йод та її лікування

йод і чоловік із висипом на спині

Алергія на йод – це реакція організму на медичний препарат, а також продукти, в яких міститься великий відсоток йоду. Як і будь-яка алергія на інші речовини, вона викликає неприємні симптоми у людей, чутливих до компонента. Симптоми проявляються по-різному й охоплюють різні реакції організму.

Алергія на йод: симптоми

Прояв алергічної реакції залежить від способу контакту з цією речовиною. Наприклад, деякі люди під час вживання їжі, що містить йод, як-от морепродукти або йодована сіль, відчувають дискомфорт.

Інші помічають реакцію після нанесення йоду на шкіру у вигляді антисептика або мазі. У деяких випадках алергія на йод може проявлятися під час проведення медичних процедур, таких як рентгенівські дослідження з використанням йодовмісної контрастної речовини.

Одним із найпоширеніших симптомів алергії на йод є шкірна реакція. Коли людина з алергією на йод вступає в контакт із цією речовиною, на шкірі можуть виникати подразнення, почервоніння, свербіж і висипання. Реакція з невеликої ділянки може поширитися по всьому тілу. Складність її прояву залежить від індивідуальних особливостей організму.

Реакція підвищеної чутливості до продуктів, які містять йод, зазвичай починає проявляти себе протягом двох годин. У людини виникають такі симптоми:

  • набряк Квінке;
  • нежить;
  • розлад випорожнень;
  • шкірні висипання;
  • звуження бронхів;
  • шок.

За перших, навіть найнезначніших симптомів, важливо звертатися до лікаря, тому що алергія може поводитися непередбачувано і несе небезпеку для життя.

Як це вилікувати

Лікування алергії на йод на шкірі може включати кілька підходів. Насамперед важливо уникати контакту з йодом або продуктами, що містять цей елемент. Якщо реакція вже проявилася, можна застосувати місцеві протиалергічні засоби, такі як креми або гелі з антигістамінними властивостями.

У деяких випадках може знадобитися застосування системних антигістамінних препаратів, але краще проконсультуватися з лікарем для призначення більш специфічного лікування.

Важливо пам’ятати, що алергія на йод проявляється у кожної людини по-різному, і кожен випадок вимагає індивідуального підходу. Якщо у вас є підозра на алергію на цю речовину або якщо вже відмічалися подібні реакції, рекомендується звернутися до алерголога або дерматолога для проведення діагностики та призначення відповідного лікування.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама