Користь та шкода чаю з калиною

калина та чай

Чай з калиною – це не тільки смачний напій, а й корисне джерело багатьох вітамінів та мінералів. Калина містить вітаміни А, С, Е, а також залізо, калій, магній та інші мікроелементи. Крім того, чай з калини допомагає зміцнити імунітет, покращити травлення, а також має заспокійливу дію на нервову систему.

Чим корисний чай із калини

Користь чаю з калини полягає в тому, що він дуже багатий на вітаміни і мінерали, такі як вітамін С, вітамін К, калій, залізо, магній та інші.

Відомо, що вітаміну C у калині більше ніж у лимоні вдвічі. Тому в сезон грипу та застуд чай з ягоди зміцнить імунітет та допоже боротися з вірусами. Ще лікувальний ефект пояснюється тим, що калина має сечогінну та потогінну дію настою. Таким чином, хвороба швидко «виходить» з організму.

Висока концентрація вітамінів РР, К, А, Е заспокоює нервову систему. Також чай з калини допомагає підвищити, покращити роботу серцево-судинної системи, нормалізувати обмін речовин та знизити рівень цукру в крові.

Мікроелементи магній, цинк, калій, залізо мають антиоксидантні властивості, підтримують здоровий стан шкіри та захищають організм від вільних радикалів, запобігаючи розвитку ракових клітин.

Людям з якими захворюваннями може завдати шкоди чай з калиною

Хоча у рослини безліч корисних мікроелементів і вітамінів, все ж таки при деяких захворюваннях, слід проявити обережність. Її протипоказано приймати, якщо є таке:

  • тромбофілія;
  • знижений тиск;
  • накопичення кристалів сечової кислоти в суглобах;
  • виразкова хвороба 12-палої кишки;
  • підвищена кислотність;
  • ниркова недостатність.

У такому разі краще відмовитися від лікування препаратами калини. Тому перед початком вживання чаю з калини слід проконсультуватися з лікарем.

Також чай з калини принесе більше шкоди, ніж користі, якщо його приймати у великій кількості. Це пов’язано з наявністю в калині токсичних речовин, які негативно впливають на печінку та нирки. Він може призвести до алергічної реакції у людей, схильних до алергії.

Як приготувати чай з калини

Для приготування чаю з калини використовуйте свіжі або заморожені ягоди та кору рослини. Декілька столових ложок ягід або кори слід залити окропом і дати настоятися 10-15 хвилин. За бажання можна додати мед або лимон для покращення смаку.

Щоб отримати максимальну користь від чаю з калини й уникнути його шкідливого впливу, слід вживати його в помірних кількостях не більше двох-трьох чашок на день. Також, перед початком прийому чаю з калини слід проконсультуватися з лікарем, особливо якщо у вас є захворювання або алергії.

Як правильно пити чай з калини

Щоб ягоди калини принесли нам більше користі, потрібно дві столові ложки сировини потовкти, залити склянкою води й поставити на вогонь. Довести до кипіння. На повільному вогні проварити 5 хвилин і процідити. П’ють чай із калиною та медом у теплому вигляді.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама