Користь та шкода чаю з калиною

калина та чай

Чай з калиною – це не тільки смачний напій, а й корисне джерело багатьох вітамінів та мінералів. Калина містить вітаміни А, С, Е, а також залізо, калій, магній та інші мікроелементи. Крім того, чай з калини допомагає зміцнити імунітет, покращити травлення, а також має заспокійливу дію на нервову систему.

Чим корисний чай із калини

Користь чаю з калини полягає в тому, що він дуже багатий на вітаміни і мінерали, такі як вітамін С, вітамін К, калій, залізо, магній та інші.

Відомо, що вітаміну C у калині більше ніж у лимоні вдвічі. Тому в сезон грипу та застуд чай з ягоди зміцнить імунітет та допоже боротися з вірусами. Ще лікувальний ефект пояснюється тим, що калина має сечогінну та потогінну дію настою. Таким чином, хвороба швидко «виходить» з організму.

Висока концентрація вітамінів РР, К, А, Е заспокоює нервову систему. Також чай з калини допомагає підвищити, покращити роботу серцево-судинної системи, нормалізувати обмін речовин та знизити рівень цукру в крові.

Мікроелементи магній, цинк, калій, залізо мають антиоксидантні властивості, підтримують здоровий стан шкіри та захищають організм від вільних радикалів, запобігаючи розвитку ракових клітин.

Людям з якими захворюваннями може завдати шкоди чай з калиною

Хоча у рослини безліч корисних мікроелементів і вітамінів, все ж таки при деяких захворюваннях, слід проявити обережність. Її протипоказано приймати, якщо є таке:

  • тромбофілія;
  • знижений тиск;
  • накопичення кристалів сечової кислоти в суглобах;
  • виразкова хвороба 12-палої кишки;
  • підвищена кислотність;
  • ниркова недостатність.

У такому разі краще відмовитися від лікування препаратами калини. Тому перед початком вживання чаю з калини слід проконсультуватися з лікарем.

Також чай з калини принесе більше шкоди, ніж користі, якщо його приймати у великій кількості. Це пов’язано з наявністю в калині токсичних речовин, які негативно впливають на печінку та нирки. Він може призвести до алергічної реакції у людей, схильних до алергії.

Як приготувати чай з калини

Для приготування чаю з калини використовуйте свіжі або заморожені ягоди та кору рослини. Декілька столових ложок ягід або кори слід залити окропом і дати настоятися 10-15 хвилин. За бажання можна додати мед або лимон для покращення смаку.

Щоб отримати максимальну користь від чаю з калини й уникнути його шкідливого впливу, слід вживати його в помірних кількостях не більше двох-трьох чашок на день. Також, перед початком прийому чаю з калини слід проконсультуватися з лікарем, особливо якщо у вас є захворювання або алергії.

Як правильно пити чай з калини

Щоб ягоди калини принесли нам більше користі, потрібно дві столові ложки сировини потовкти, залити склянкою води й поставити на вогонь. Довести до кипіння. На повільному вогні проварити 5 хвилин і процідити. П’ють чай із калиною та медом у теплому вигляді.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама