Алергія на сльози та методи боротьби з нею

око, що сльозиться

Сльози – це природний та важливий механізм захисту очей та прояви емоційних станів, таких як радість, смуток чи, навіть, щастя. Однак у деяких людей вони можуть викликати небажані реакції у вигляді симптомів гіперчутливості. Алергія на сльози, хоч і є рідкісним явищем, може призвести до дискомфорту у повсякденному житті.

Ознаки

  • Почервоніння очей. Після контакту зі сльозами ділянки навколо ока можуть стати почервонілими та подразненими.
  • Сверблячка і печіння. Пацієнти часто відчувають свербіж та відчуття печіння в ділянці очей після появи сліз.
  • У деяких випадках можуть виникати реакції дихальної системи, що призводить до задишки або утрудненого дихання.
  • Ділянки навколо очей чи навіть повіки можуть опухнути через реакції гіперчутливості.
  • Сльозотеча. Пацієнти з алергією на сльози можуть відчувати посилену сльозотечу навіть без явних причин для цього.
  • Відчуття дискомфорту у власних очах. Люди, які страждають на алергію на сльози, можуть відчувати дискомфорт, відчуття піску або стороннього тіла в очах.
  • Розчісування та тертя очей. Через сверблячку і дискомфорт, пацієнти можуть постійно розчісувати або терти очі, що може посилити симптоми.
  • Почуття втоми та дратівливості. Алергія на сльози може зашкодити загальному самопочутті, викликаючи втому і дратівливість.
  • Труднощі при використанні контактних лінз. При алергії на сльози носіння контактних лінз може бути неприємним і викликати подразнення очей.

Причини

Причиною алергії на, здавалося б, природну рідину організму є зазвичай речовини, які містяться в слізній рідині. Деякі з них, наприклад, білки або хімічні сполуки схильні викликати реакції у чутливих людей.

У таких випадках імунна система організму починає реагувати на ці речовини, виробляючи антитіла та вивільняючи хімічні речовини, такі як гістамін, які й викликають вищезазначені симптоми.

Якими мають бути дії

Для діагностики слід звернутися до алерголога або офтальмолога. Лікар проведе докладний огляд та призначить аналізи й проби, щоб визначити точний алерген, що викликає реакцію. Пізніше ця інформація виявиться корисною для розробки плану лікування.

Як проходить лікування

Найперше, що зазвичай призначає лікар за наявності цього виду реакції: уникати контакту з алергеном, який її викликає. Це означає, що слід унеможливити сильні емоційні стреси, а також носити протисонцеві окуляри, які зменшують вплив сліз на очі.

Крім того, лікар може призначити антигістамінні препарати або протиалергічні очні краплі, які зменшать прояви неприємних симптомів.

У більш запущених випадках лікарі рекомендують імунотерапію алергії чи гормональні препарати. Ці методи лікування вимагають більш ретельного спостереження та призначення з боку лікаря.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Як вилікувати бронхіт за один день
Як швидко вилікувати бронхіт: визначте природу зах...
Антибіотики при синуситі
Бактеріальний синусит: лікування антибіотикамиУ як...
Реклама
Реклама