Дієта при діабеті 2-го типу

«Ми є те, що їмо», — цей відомий вислів давньогрецького філософа та лікаря Гіппократа справедливий стосовно хворих на діабет 2-го типу. Дієта дозволяє нормалізувати рівень цукру в крові іноді навіть без приймання протидіабетичних препаратів. Тому лікарі рекомендують таким пацієнтам насамперед переглянути свій раціон. Яким він має бути?

Цукровий діабет 2-го типу: дієта важлива

Діабет — хронічне метаболічне захворювання — небезпечне розвитком ускладнень як мікросудинних, так і макросудинних.

Види ускладнень при діабеті

Ускладнення
Мікросудинні
Макрососудисті
ПричинаУраження дрібних судинУраження великих судин
Захворювання
  • Діабетична ретинопатія;
  • нефропатія;
  • невропатія
  • Ішемічна хвороба серця (ІХС);
  • захворювання периферичних артерій (ЗПА);
  • аневризма аорти;
  • інсульт
  • Важливо: згідно з результатами дослідження Національного інституту здоров’я США (NIH), протягом 15 років після встановлення діагнозу «діабет 2-го типу» у 60% учасників розвинулося одне ускладнення і майже у третини учасників — два ускладнення і більше.

    Правильна дієта при діабеті 2-го типу допомагає запобігти або знизити ризик розвитку ускладнень. Які її принципи?

    Правила дієти при цукровому діабеті 2-го типу

    1. Їжте невеликими порціями. Зазвичай рекомендується п’ять приймань їжі, через кожні 3–4 години, бажано в один і той же час. Це дозволяє підтримати стабільний рівень глюкози (цукру) у крові. Перепустка їжі може викликати різке падіння рівня цукру: воно супроводжується підвищеним почуттям голоду і може викликати переїдання.

    2. Вибирайте продукти з низьким глікемічним індексом (ГІ <55), наприклад крупи, овочі, фрукти. Вони складаються зі складних вуглеводів і містять значну кількість харчових волокон, тому не викликають гіперглікемії — різкого підвищення рівня глюкози у крові.

    3. Не соліть готову їжу, це сприяє розвитку гіпертонії. Експерти Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендують щодня споживати не більше ніж 5 г солі.

    4. Віддавайте перевагу рибі жирних сортів (лосось, сардина, скумбрія, тунець, форель). Вона містить поліненасичені жирні кислоти омега-3, які необхідні для нормального функціонування організму. Дієтологи рекомендують їсти таку рибу не менш двох разів на тиждень.

    • Джерелами омега-3 також є горіхи, насіння та олії.

    5. Дотримуйтесь збалансованого харчування, воно не викликає коливань концентрації глюкози у крові. Кожне приймання їжі повинно містити білковий продукт, вуглеводи з низьким ГІ, невелику кількість корисних жирів та овочі.

    6. Пийте воду. Вона потрібна для обмінних процесів в організмі, а також допомагає вивести з організму шкідливі продукти.

    Важливо: згідно з результатами рандомізованих клінічних досліджень 2023 року, середземноморська дієта є оптимальною для лікування цукрового діабету. Вона передбачає щоденне споживання 40–50% вуглеводів, 15–25% білків, 25–35% жирів (<7% насичених, 10% поліненасичених та 10% мононенасичених), не менш ніж 14 г клітковини на кожні 1000 споживаних ккал і <2300 мг натрію.

    Цукровий діабет 2-го типу: харчування корисне не все

    Хворим на діабет 2-го типу треба виключити з раціону продукти-провокатори, які можуть різко підвищити рівень глюкози в крові. До них належать такі.

    1. Солодощі, випічка, газовані напої викликають різкий стрибок цукру в крові. Це змушує підшлункову залозу виробляти більше інсуліну, який сприяє перетворенню зайвих вуглеводів на жир. Він відкладається на сідницях, стегнах та животі, що погіршує контроль діабету.

    • Замініть солодощі на фрукти, ягоди, горіхи. Вони містять фруктозу — натуральний цукор, а також необхідні для організму вітаміни та мінерали.

    2. Білий хліб, макарони та інші продукти, що містять рафіновані крохмалі. Замініть їх цілозерновими продуктами, такими як коричневий або дикий рис, ячмінь, вівсянка.

    3. Молочні продукти жирних сортів містять насичені жири, які можуть підвищити рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), або «поганого» холестерину. Це сприяє розвитку атеросклерозу — прогресивного захворювання артерій, яке погіршує кровообіг і може спричинити такі серцево-судинні захворювання, як інфаркт чи інсульт. Крім того, насичені жири погіршують інсулінорезистентність, що може погіршити перебіг діабету 2-го типу.

    • При цукровому діабеті 2-го типу дієта передбачає включення до раціону знежирених молочних продуктів, споживання яких дозволяє покращити самопочуття та уникнути появи побічних ефектів.

    4. Жирні сорти м’яса, такі як свинина і баранина, як і молочні продукти жирних сортів, містять насичені жири, що загрожує розвитком захворювань серцево-судинної системи.

    • Віддавайте перевагу пісній вирізці яловичини, свинини, баранини. Вибирайте філе птаха без шкіри.

    5. Смажені продукти, особливо вуглеводні, такі як картопля фрі та чипси, мають високий глікемічний індекс. Це означає, що вони швидко підвищують рівень глюкози в крові, що спричиняє різкі «стрибки» інсуліну. Це може викликати підвищене почуття голоду та втому. Крім того, деякі такі продукти смажать у фритюрі в гідрогенізованій олії, насиченій трансжирами. Це не тільки підвищує рівень «шкідливого» холестерину в крові, а й сприяє посиленню резистентності, що погіршує контроль за глюкозою.

    • Запікайте продукти на грилі або в духовці. Це допоможе зберегти їх смак та покращити поживну цінність.

    6. Алкоголь містить порожні калорії та багато цукру. Це може спричинити появу зайвої ваги, що небажано для хворих на діабет. Крім того, споживання спиртних напоїв є небезпечним розвитком гіпоглікемії.

    7. Підсолоджувачі, такі як мед або кленовий сироп, мають високий глікемічний індекс, що може спричинити коливання цукру в крові. Тому підсолоджувачі краще замінити натуральними фруктами та ягодами.

    Зразкове меню для діабету 2-го типу

    День
    Сніданок
    2-й сніданок
    Обід
    Полудень
    Вечеря
    1 деньЦілозерновий житній хліб з сиром, тунцем і солодким перцемКефір з вівсяними висівками та ягодами аґрусуЗапечена куряча грудка із зеленню;
    салат з гречки та зелених огірків
    Салат Айсберг з помідорами, оливками
    та сиром моцарела, збризканий оливковою олією;
    скибочка хліба грубого помелу
    Овочевий салат з перловою крупою
    2 деньВівсяна каша з натуральним йогуртом та чорницеюСалат зі шпинатом, перцем, помідорами, авокадо, насінням, заправлений оливковою олією та лимонним сокомЛосось, запечений
    із зеленню;
    салат з булгуру та тертої моркви
    Відварений коричневий рис із запеченим яблуком та натуральним йогуртомЦілозерновий хліб
    з шинкою індички та помідорами
    3 деньОмлет з броколі, грибами, перцем та нежирною курячою шинкоюЖменя мигдалюЗапечене філе тріски зі спаржеюНатуральний йогурт з вівсяними висівками та малиноюБроколі з квасолею
    4 деньЯєчня з в'яленими помідорами та козячим сиромСалат з курки-гриль зі шпинатом, помідорами, авокадо, цибулею, огірком та бальзамічним оцтомКвасоляне пюре з цілозерновим хлібомКефір з житніми висівками та ягодами
    Запечені гриби з овочами
    5 деньТост із хліба грубого помелу;
    салат з нежирним сиром і помідорами

    Кефір з вівсяними висівками та малиноюЗапечена індичка з коричневим рисом та броколіМлинець із борошна грубих сортів із полуницеюПерець, фарширований грибами
    6 деньВафлі з нежирним сиромДомашня гранола з горіхами, насінням, ожиною та натуральним йогуртомЗапечена телятина;
    гречка;
    салат із червонокачанної капусти та яблук
    Салат із цілозерновими макаронами, зеленою квасолею, помідорами та цибулею, збризканий оливковою олієюТост житнього хліба та скибочка шинки
    7 деньТост цілозернового хліба із яйцем;
    салат з помідорами, перцем та оливками в йогуртовому соусі
    Персиково-мигдальний смузі
    з насінням чіа
    Запечене філе індички з овочамиЦілозернові крекери з нутовою пастоюСалат з сиром, помідорами, огірками та свіжим листям салату

    Також слід щодня випивати щонайменше 1,5 л чистої води. Найбільш ефективна буде та дієта, яка адаптована до віку, способу життя та стану здоров’я пацієнта. Збалансоване харчування у поєднанні з фізичною активністю та регулярним контролем глікемії допоможе досягти тривалої ремісії при діабеті 2-го типу.

    Поширені питання

    При діабеті 2-го типу дієта передбачає виключення солодких фруктів?

    Фрукти як солодкі, так і кислі, містять натуральний цукор — фруктозу, що має низький глікемічний індекс (20) на відміну від глюкози (100). Фруктоза повільно підвищує рівень цукру на крові, що дозволяє уникнути його «стрибків» після споживання фруктів.

    При діабеті 2-го типу, що можна їсти із фруктів? Особливо корисними будуть яблука, груші, абрикоси. Вони багаті на вітаміни, мінерали, клітковину, що дозволяє нормалізувати рівень цукру в крові. Важливо також враховувати загальну кількість вуглеводів у раціоні та дотримуватись рекомендацій лікаря щодо харчування.

    При діабеті 2-го типу харчування передбачає обов’язкові перекуси?

    Вважається, що перекушування допомагають уникнути гіпоглікемії — низького рівня глюкози в крові. Це твердження справедливе стосовно тих, хто приймає спеціальні протидіабетичні засоби, наприклад інсулін, який підвищує ризик розвитку гіпоглікемії. Тому, щоб запобігти її появі, слід перекушувати між їдою. Тим, у кого інсулінонезалежний діабет, не варто дотримуватись такого правила.

    Чому дієта при цукровому діабеті 2-го типу виключає вуглеводні продукти?

    Вуглеводи — незамінне джерело енергії для організму. Вони необхідні для збереження м’язової маси, регуляції метаболізму, здоров’я мозку. Однак деякі з них у надлишку можуть бути шкідливими.

    Це стосується простих вуглеводів (десерти, випічка та газовані напої), які через швидке засвоєння викликають різкий «стрибок» цукру в крові.

    Складні вуглеводи (каші та бобові) засвоюються організмом повільно, що забезпечує тривале відчуття ситості та енергійність. Крім того, вони містять багато мікроелементів.

    Клітковина (брюссельська капуста, фрукти, ягоди, горіхи) є неперетравною частиною вуглеводів. Вона корисна здоров’ю кишківника.

    Віддавайте перевагу складним вуглеводам та клітковині, які допоможуть контролювати рівень глюкози у крові.

    Чому при діабеті 2-го типу харчування має бути безалкогольним?

    При цукровому діабеті 2-го типу дієта допомагає стабілізувати рівень цукру у крові. Алкоголь може викликати його коливання: як зниження, так і підвищення. Все залежить від типу спиртного напою та випитої його кількості.

    Високовуглеводні напої, такі як пиво, коктейлі, лікери та десертні вина, можуть викликати різкий «стрибок» цукру в крові. З цієї причини не слід змішувати спиртні напої з соками чи газованої водою.

    Міцні напої — горілка, віскі, джин — можуть викликати зниження рівня цукру в крові, особливо при вживанні спиртного на голодний шлунок. Це пояснюється тим, що алкоголь пригнічує функцію печінки у підтримці стабільного рівня цукру на крові.

    Сухі вина та шампанське містять менше цукру у порівнянні з солодкими спиртними напоями, тому їх вплив на рівень глюкози в крові може бути помірним.

    При діабеті 2-го типу харчування передбачає використання підсолоджувачів. Який із них є найкориснішим?

    При діабеті цукор можна замінити підсолоджувачами, які не викликають значних коливань рівня глюкози у крові. Такими є стевія, еритритол (натуральний цукор, одержуваний з ферментованої глюкози) та ксилітол (натуральний цукровий спирт).

    Фруктоза та агавовий сироп підвищують ризик розвитку метаболічного синдрому, що небажано для хворих на діабет.

    Штучні підсолоджувачі, такі як сахарин, аспартам, сукралоза та інші, можуть викликати небажані побічні ефекти.

    Реклама
    Епідемія СНІДу тільки починається
    За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
    Відкриття подвійної спіралі ДНК
    28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
    Реклама
    Алергічний бронхіт
    Яким буває алергічний бронхітОсновні види алергічн...
    Нецукровий діабет
    Що таке нецукровий діабет Симптоми нецукрового діа...
    Реклама
    Реклама