Чорні та зелені оливки: користь і шкода для здоров’я

оливки

Оливки – це відомі плоди оливкового дерева, які застосовують у кулінарії та мають безліч корисних властивостей для здоров’я. Зрілі плоди чорного кольору, їх також називають маслинами. Зелені вважаються недозрілими. Дізнаємося користь зелених і чорних плодів для людського організму, а також їхню шкоду.

Корисні речовини в чорних і зелених оливках

Обидва види плодів багаті антиоксидантами, такими як поліфеноли. Їхня дія полягає в:

  • захист організму від шкідливого впливу вільних радикалів;
  • зниження запалення в кровоносних судинах;
  • зниження артеріального тиску;
  • підвищення гемоглобіну;
  • оптимізація рівня холестерину;
  • запобігання утворенню тромбів;
  • підтримка серця.

Чорні оливки містять більшу кількість жирних кислот омега-3 та омега-6 і білки. Цих речовин у них більше, ніж у зелених. Також оливкова олія вважається однією з найкорисніших олій для приготування їжі.

У зелених плодах міститься більше клітковини, і тому вони більш корисні для кишківника.

Крім того, оливки обох видів – це джерело корисних нутрієнтів. Вони містять низку вітамінів і мінералів, необхідних для підтримки здоров’я:

  • вітамін Е, який є сильним антиоксидантом;
  • вітаміни А, К і С;
  • залізо, кальцій, магній та інші мінерали, що підтримують здоров’я кісток, м’язів та імунної системи.

Про те, що оливки мають протизапальні властивості, було доведено в наукових дослідженнях. Таким чином, головна користь для жінок і чоловіків полягає в зниженні ризику вікових хронічних захворювань.

Оливки для вагітних жінок

На початку вагітності у жінок зростає потреба у фолієвій кислоті. Отже, оливки в раціоні майбутніх матерів не тільки заповнюють цю потребу, а й будуть корисні для кровотворення.

Користь чоловічому організму

В оливках міститься токоферол, який завдяки відновленню хорошого кровообігу підтримує ерекцію, покращує якість плідної насінини. До того ж жирні кислоти очищають судини й забезпечують приплив крові до статевих органів, а цинк, що міститься в оливках, збільшує показник тестостерону в крові.

Користь оливок для мешканців великого міста

Кісточкові плоди необхідні для людей, які мешкають у великому місті. Завдяки вмісту пектину з організму швидко виводяться токсичні речовини. Особливо це корисно для курців і тих, хто живе в містах із забрудненим повітрям.

Користь оливок для травлення

Оливки містять клітковину, яка допомагає регулювати травлення і запобігати закрепам. Вони також багаті на природні олії, які забезпечують змащування кишківника, що своєю чергою полегшує проходження їжі через нього.

Цікаво, що з’їдені натщесерце оливки з кісточкою перешкоджають утворенню каменів у жовчному міхурі та нормалізують обмін речовин. Тому їх нерідко включають до раціону жінки, які прагнуть схуднути.

Шкода оливок

Хоча оливки мають корисні властивості, але в консервованих маслинах зростає вміст натрію. Надмірне споживання натрію призводить до підвищення кров’яного тиску і збільшення ризику серцевих захворювань, інсульту і проблем із нирками.

Наприклад, у 5-6 оливок середнього розміру міститься близько 230-250 мг натрію. Для дорослих, які не страждають на хронічні захворювання, лікарі рекомендують не вживати понад 2 300 міліграмів натрію на день, а для більшості дорослих ідеальна межа не має перевищувати понад 1 500 мг на день.

До того ж кісточкові плоди висококалорійні. Тому велика кількість оливок сприяє набору ваги. В одній порції міститься близько 35-50 калорій, залежно від розміру та виду оливок.

Крім високого відсотка солі в деяких консервованих маслинах було виявлено акриламід. Вчені пов’язують його з підвищеним ризиком онкологічних захворювань, але відсоток цієї речовини в оливках невеликий.

Висновок

Оливки є смачним і корисним доповненням до різних страв. Вони можуть бути додані в салати, пасти, піцу або використовуватися як закуска. Однак слід пам’ятати, що в’ялені оливки зазвичай містять високу кількість солі, тому важливо вживати їх з поміркованістю, особливо для людей, які страждають на гіпертонію або інші проблеми з нирками.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама