Чорні та зелені оливки: користь і шкода для здоров’я

оливки

Оливки – це відомі плоди оливкового дерева, які застосовують у кулінарії та мають безліч корисних властивостей для здоров’я. Зрілі плоди чорного кольору, їх також називають маслинами. Зелені вважаються недозрілими. Дізнаємося користь зелених і чорних плодів для людського організму, а також їхню шкоду.

Корисні речовини в чорних і зелених оливках

Обидва види плодів багаті антиоксидантами, такими як поліфеноли. Їхня дія полягає в:

  • захист організму від шкідливого впливу вільних радикалів;
  • зниження запалення в кровоносних судинах;
  • зниження артеріального тиску;
  • підвищення гемоглобіну;
  • оптимізація рівня холестерину;
  • запобігання утворенню тромбів;
  • підтримка серця.

Чорні оливки містять більшу кількість жирних кислот омега-3 та омега-6 і білки. Цих речовин у них більше, ніж у зелених. Також оливкова олія вважається однією з найкорисніших олій для приготування їжі.

У зелених плодах міститься більше клітковини, і тому вони більш корисні для кишківника.

Крім того, оливки обох видів – це джерело корисних нутрієнтів. Вони містять низку вітамінів і мінералів, необхідних для підтримки здоров’я:

  • вітамін Е, який є сильним антиоксидантом;
  • вітаміни А, К і С;
  • залізо, кальцій, магній та інші мінерали, що підтримують здоров’я кісток, м’язів та імунної системи.

Про те, що оливки мають протизапальні властивості, було доведено в наукових дослідженнях. Таким чином, головна користь для жінок і чоловіків полягає в зниженні ризику вікових хронічних захворювань.

Оливки для вагітних жінок

На початку вагітності у жінок зростає потреба у фолієвій кислоті. Отже, оливки в раціоні майбутніх матерів не тільки заповнюють цю потребу, а й будуть корисні для кровотворення.

Користь чоловічому організму

В оливках міститься токоферол, який завдяки відновленню хорошого кровообігу підтримує ерекцію, покращує якість плідної насінини. До того ж жирні кислоти очищають судини й забезпечують приплив крові до статевих органів, а цинк, що міститься в оливках, збільшує показник тестостерону в крові.

Користь оливок для мешканців великого міста

Кісточкові плоди необхідні для людей, які мешкають у великому місті. Завдяки вмісту пектину з організму швидко виводяться токсичні речовини. Особливо це корисно для курців і тих, хто живе в містах із забрудненим повітрям.

Користь оливок для травлення

Оливки містять клітковину, яка допомагає регулювати травлення і запобігати закрепам. Вони також багаті на природні олії, які забезпечують змащування кишківника, що своєю чергою полегшує проходження їжі через нього.

Цікаво, що з’їдені натщесерце оливки з кісточкою перешкоджають утворенню каменів у жовчному міхурі та нормалізують обмін речовин. Тому їх нерідко включають до раціону жінки, які прагнуть схуднути.

Шкода оливок

Хоча оливки мають корисні властивості, але в консервованих маслинах зростає вміст натрію. Надмірне споживання натрію призводить до підвищення кров’яного тиску і збільшення ризику серцевих захворювань, інсульту і проблем із нирками.

Наприклад, у 5-6 оливок середнього розміру міститься близько 230-250 мг натрію. Для дорослих, які не страждають на хронічні захворювання, лікарі рекомендують не вживати понад 2 300 міліграмів натрію на день, а для більшості дорослих ідеальна межа не має перевищувати понад 1 500 мг на день.

До того ж кісточкові плоди висококалорійні. Тому велика кількість оливок сприяє набору ваги. В одній порції міститься близько 35-50 калорій, залежно від розміру та виду оливок.

Крім високого відсотка солі в деяких консервованих маслинах було виявлено акриламід. Вчені пов’язують його з підвищеним ризиком онкологічних захворювань, але відсоток цієї речовини в оливках невеликий.

Висновок

Оливки є смачним і корисним доповненням до різних страв. Вони можуть бути додані в салати, пасти, піцу або використовуватися як закуска. Однак слід пам’ятати, що в’ялені оливки зазвичай містять високу кількість солі, тому важливо вживати їх з поміркованістю, особливо для людей, які страждають на гіпертонію або інші проблеми з нирками.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама