Кукурудзяна олія: користь та шкода для організму

кукурудза й олія

Кукурудзяна олія вперше була отримана в 1889 році, а її масове виробництво почалося 20 років по тому. З того часу кукурудзяна олія користю славиться у всьому світі. Вчені пояснюють це тим, що вона містить багато корисних речовин. І попереджають, що кукурудзяна олія може бути не тільки корисною, а й шкідливою для здоров’я.

Кукурудзяна олія: користь для серця

У складі кукурудзяної олії переважають поліненасичені кислоти: 59% становить лінолева, 24% олеїнова та 13% пальмітинова. Вони знижують рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), або «поганого» холестерину. Це перешкоджає відкладенню атеросклеротичних бляшок на стінках судин та покращує кровотік.

Багата кукурудзяна олія фітостеролами, які також знижують рівень холестерину в крові. Також вона містить вітаміни Е та К. Вітамін E є антиоксидантом. Він захищає клітини від пошкоджень вільними радикалами, що зміцнює імунну систему та перешкоджає розвитку запалень. Вітамін К, відомий як філохінон, зміцнює суглоби, бере участь у процесі згортання крові та сприяє здоров’ю серцево-судинної системи.

Користь кукурудзяної олії:

  • знижує рівень холестерину у крові, що знижує ризик розвитку атеросклерозу та інфарктів;
  • нормалізує рівень холестерину та тригліцеридів у крові, що покращує здоров’я серця та судин;
  • має антиоксидантні властивості.

Однак має таку користь кукурудзяна олія холодного віджиму, тобто нерафінована. У процесі рафінування відбувається часткова втрата цінних поживних речовин. Тому, якщо ви дбаєте про здоров’я, вибирайте кукурудзяну олію холодного віджиму.

Кукурудзяна олія: користь та шкода

Кукурудзяна олія користь для здоров’я має величезну. Однак вона дуже калорійна. Одна столова ложка кукурудзяної олії містить майже 125 ккал при 13,5 г жиру. А при малокалорійній дієті у 2000 калорій дозволяється споживати від 44 до 78 г жиру на день. Тому лікарі не радять зловживати кукурудзяною олією хворим на діабет і тим, хто прагне схуднути.

Попри те, що кукурудзяна олія є джерелом омега-3 й омега-6 жирних кислот, їхнє співвідношення в раціоні не повинно перевищувати 1:4. У кукурудзяній олії їх співвідношення становить 1:83. Це свідчить про те, що високий вміст омега-6 в кукурудзяній олії є недоліком, а не перевагою. Його надлишок може мати прозапальну дію. З цієї причини експерти радять використовувати кукурудзяну олію помірно і поєднувати з її продуктами, що містять омега-3, такими як скумбрія, лосось, волоський горіх, насіння чіа та льон.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама