Лікарі та дієтологи радять долучати до свого раціону сочевицю – чим вона корисна

Користь та шкода сочевиці

Це поживна культура із сімейства бобових. Лікарі та дієтологи відокремлюють її до категорії дієтичних продуктів, оскільки вона має купу переваг:

  • багата білком;
  • легко засвоюється організмом;
  • перевершує тваринний білок за поживністю.

Також її використовують у різних стравах і вона є основою для багатьох кулінарних експериментів.

На які корисні мікроелементи щедра сочевиця

Є неймовірно поживним продуктом, що володіє широким спектром корисних мікроелементів. До її складу входять усі життєво важливі вітаміни групи В, А, РР, Е, які відіграють важливу участь у підтримці здоров’я організму.

Також бета-каротин – найсильніший антиоксидант, який сприяє здоров’ю очей.

Аби організм людини нормально функціонував, у сочевиці є майже вся корисна таблиця Менделєєва! Це бор, залізо, йод, магній, марганець, мідь, кобальт, калій, сірка, селен, титан, цинк, хром, фосфор і багато інших.

Крім того, вона славиться Омегою-3 і 6, а також містить крохмалисті речовини, глюкозу і рослинну клітковину. Якщо в меню буде регулярно присутня ця крупа, то робота шлунково-кишкового тракту стане значно кращою, а також знизиться ймовірність захворіти на рак кишківника.

У результаті, сочевиця є цінним продуктом, багатим на численні поживні речовини, які допомагають підтримувати наше здоров’я і добре самопочуття.

Корисні дії сочевиці на організм людини

Її вживання має безліч позитивних ефектів на організм, роблячи її цінним харчовим продуктом. Ось деякі з її переваг:

  1. Покращує роботу нервової системи.

Усі бобові культури, зокрема й сочевиця, це чудове джерело амінокислот. Завдяки їй виробляється гормон серотонін, який позначається на роботі нервової системи.

  1. Зниження холестерину, чистка судин і підтримка серцевого м’яза.

Регулярне вживання знижує артеріальний тиск, чистить судини від холестеринових бляшок, підвищує рівень гемоглобіну.

  1. Допомога під час схуднення.

Містить високий відсоток білка, забезпечує тривале відчуття ситості, надає вітаміни та не містить жирів.

  1. Екологічність.

Має дивовижну здатність не вбирати в себе з ґрунту нітрати. Це своєю чергою робить її екологічно чистим продуктом, що особливо важливо для дитячого харчування.

  1. Підтримка імунітету.

Сочевиця, особливо якщо вона пророщена, багата на вітамін С. Саме в сезон епідемій грипу, коли наш організм відчуває нестачу вітамінів, ядра крупи стають незамінним помічником імунної системи в боротьбі з вірусами та бактеріями.

  1. Діє як профілактичний засіб до раку.

Ізофлавони, що містяться в ній, допомагають організму боротися з раковими клітинами. Дивно, що ці речовини зберігаються за високих температур. Тому сочевиця в будь-якому вигляді приносить позитивний ефект.

  1. Підходить для діабетиків.

Багатий вміст легких вуглеводів за наявності у крупі дає змогу безпечно вживати її діабетикам, не викликаючи різкого підвищення рівня цукру в крові.

У результаті, сочевиця є цінним продуктом, що сприяє поліпшенню здоров’я і дає змогу насолоджуватися її смаком і користю.

Що означають різні кольори сочевиці

Найпоширеніші сорти: зелена, коричнева і червона. Остання швидко розварюється, перетворюється на пюре, але при цьому зберігає велику кількість білка і заліза. Її рекомендують у разі анемії.

На другому місці – крупа оливкового кольору. Цей вид складається з недозрілих плодів, які, на відміну від червоної, не перетворюються на пюре, а зберігають форму кожного зернятка. Зелена корисна при гепатиті, виразці шлунка, підвищеному тиску, захворюванню суглобів і холециститу.

Останній колір – коричнева. Вона рекомендована при легеневих захворюваннях і навіть туберкульозі. Відрізняється від усіх попередніх круп більш вираженим горіховим смаком.

Кожен вид крупи корисний для схуднення і має свої особливості та цінні властивості. Їх можна використовувати в різноманітних рецептах для отримання поживних і смачних страв.

Протипоказання вживання сочевиці

Як і з будь-яким іншим продуктом, у сочевиці є свої особливості, які можуть завдати шкоди.

Наприклад, як і всі бобові, вона схильна спричиняти здуття і дискомфорт у кишечнику. Тому людям із чутливим шлунково-кишковим трактом або хронічними захворюваннями шлунка та кишківника, рекомендується обережно включати у свій раціон крупу.

У ній високий відсоток фітинової кислоти. Вона заважає засвоюватися кальцію, цинку та заліза. Тому якщо в організмі нестача цих речовин, рекомендується бути обережним із сочевицею.

Через труднощі в перетравленні, людям, які страждають на подагру, рекомендується уникати сочевиці.

Важливо врахувати ці фактори й проконсультуватися з фахівцем або дієтологом, якщо у вас є якісь наявні захворювання або індивідуальні особливості, перш ніж інтенсивно вживати сочевицю у своїй дієті.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама