Вакцина нового покоління проти малярії ефективна на 77%

комар на шкірі

Інститут Дженнера при Оксфордському університеті провів III фазу випробувань вакцини проти малярії R21/Matrix-M на півночі Танзанії. Вакцина показала високий рівень ефективності — 77%.

Вчені, які стоять за щепленням від коронавірусу Oxford-AstraZeneca, зробили вакцину проти малярії R21/Matrix-M.

У той час як коронавірус, відповідальний за COVID-19, має 12 генів, Plasmodium — паразит, що викликає малярію, — має понад 5000 генів. Цей організм заражає печінку, кровотік та еритроцити.

Експерти пояснюють, що R21/Matrix-M поєднує в собі вакцину R21 з бустером вакцини або ад’ювантом Matrix-M, який стимулює імунну систему людини атакувати паразита.

Коли інфекційний комар харчується людиною, він вводить паразитів у формі, яка називається спорозоїтами, в кровотік, де вони потрапляють прямо в печінку.

інфографіка малярії

Спорозоїти швидко діляться, виробляючи близько 20 000 мерозоїтів, які розривають клітини печінки та вторгаються до еритроцитів.

R21 націлений на білок циркумспорозоїту (CSP), присутній на поверхні паразиту на стадії спорозоїту. CSP рідко мутує серед чотирьох штамів малярійних паразитів, які заражають людей.

Людський організм не так легко реагує повною імунною відповіддю на чужорідні білки. Фокус R21 на CSP, посилений запатентованим ад’ювантом Novavax, дає більш стійку, більш цілеспрямовану відповідь антитіл.

Клінічні випробування нині переходять до третьої фази у чотирьох країнах Африки — Малі, Танзанії, Кенії та Буркіна-Фасо.

Реклама
Епідемія СНІДу тільки починається
За даними Всесвітньої організації охорони здоров'я...
Відкриття подвійної спіралі ДНК
28 лютого 1953 року вчені Кембридзького університе...
Реклама
Інгаляції небулайзером при бронхіті
Які є інгалятори для лікування бронхітуЯк вибрати ...
Верхньощелепний синусит
Верхньощелепний синусит викликають інфекціїСкільки...
Реклама
Реклама