Усього два препарати допоможуть позбутися важкого симптому після COVID-19

Усього два препарати допоможуть позбутися важкого симптому після COVID-19

Нейробіологи з Єльського університету (США) вважають, що доступна терапія допоможе усунути такий важкий стан, як мозковий туман

Чому виникає мозковий туман

Мозковий туман означає погіршення когнітивних функцій: погану концентрацію уваги, проблеми з пам’яттю, порушення виконавчих функцій. Він буває у людей, які страждають на хронічні захворювання. Також цей стан часто спостерігається після COVID-19.

За словами нейробіолога, доктора Емі Арнстен, за когнітивні функції відповідає префронтальна кора головного мозку. Нервові ланцюги в цій галузі схильні до стресу та запалення, що може порушити функціональність та активність нейронів. Це призводить до мозкового туману, який може погіршити життя. Складність у тому, що від нього немає лікування.

Є доступна терапія

Американські вчені вважають, що два існуючих препарати, що приймаються разом, можуть полегшити симптоми мозкового туману і навіть усунути його. Це — гуанфацин, який застосовують для лікування СДУГ, та N-ацетилцистеїн, що використовується при лікуванні черепно-мозкових травм.

Гуанфацин зміцнює зв’язки префронтальної кори та захищає від запалення та стресу. N-ацетилцистеїн є потужним антиоксидантом та протизапальним засобом. Застосування цих двох препаратів дозволило б полегшити симптоми мозкового туману у хворих на COVID-19.

Всупереч того, що дослідження проводилося на невеликій групі добровольців, вчені вважають, що таку терапію можна застосовувати й зараз. Адже обидва препарати доступні та безпечні. Необхідно, щоб лікарі призначили їх пацієнтам, які страждають на мозковий туман.

Результати дослідження були опубліковані в Neuroimmunology Reports («Звіти про нейроімунологію»).

Реклама
Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення ...
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Реклама
Гастрит із підвищеною кислотністю
Причини розвитку гастриту з підвищеною кислотністю...
Діарея: психосоматика
Діарея при тривожному розладіПсихогенна діарея — с...
Реклама
Кохання викликає зміни у структурах мозку: лікар
Антрополог і дослідник міжособистісних відносин, д...
Вчені назвали напій, який зволожує організм краще за воду
Молоко містить воду, що робить його чудовим джерел...
Реклама