Споживання солі в Китаї — одне з найвищих у світі
Високе споживання натрію призводить до підвищення артеріального тиску, що збільшує ризик серцево-судинних захворювань. У Китаї серцево-судинні захворювання, включаючи інфаркт та інсульт, є причиною 40% летальних випадків.
Вчені Університету Королеви Марії у Лондоні провели дослідження за участю 900 дітей віком від 3 до 6 років та 26 000 дорослих Китаю. Вони виявили, що споживання солі було стабільно високим протягом останніх чотирьох десятиліть. При цьому спостерігався розрив між Північчю та Півднем. Хоча споживання солі у північному Китаї є одним із найвищих у світі (11,2 г на день, виміряне за добовою екскрецією натрію з сечею), воно знижується з 1980-х років, коли становило 12,8 г на день. Однак на півдні Китаю споживання збільшилося з 8,8 г на день у 1980-х роках до 10,2 г на день у 2010-х.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) рекомендує дорослим споживати на день 5 г солі. У всіх країнах, за якими є порівнянні дані, рівень споживання перевищує рекомендовану ВООЗ кількість солі. Так, у Чорногорії та Португалії середній рівень солі перевищено вдвічі. У США, Індії та Австралії середній показник споживання солі на день становить 9 г, а в Новій Зеландії, Канаді та Англії — більш ніж 8 грамів.