Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині

7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце генетично модифікованої свині 57-річному жителю Меріленда, Девіду Беннетту. Операція тривала дев’ять годин, і лікарі замінили серце Беннета серцем свині, гени якої було відредаговано.

Свиня, надана компанією Revivicor із Блексбурга (штат Вірджинія), перед народженням була генетично модифікована у десяти різних місцях.

Одна з ключових причин, через яку імунна система людини відкидає органи свині, криється в генах, відповідальних за вироблення ферменту під назвою альфа-1,3-галактозилтрансфераза (альфа-гал).

Оскільки нормальна тканина свині містить активні ферменти альфа-гал, антитіла імунної системи людини інтерпретують трансплантовану тканину як загрозу та викликають агресивну реакцію відторгнення.

ДНК свині була генетично модифікована для видалення молекули альфа-гала з ембріонів клонованих свиней. У ДНК свині додали шість людських генів, щоб запобігти зсіданню крові в серці, покращити молекулярну сумісність і знизити ризик відторгнення. Нарешті, вчені знищили ще два гени: один запобігав занадто великому зростанню тварини, а інший — запобігав продовженню зростання серця свині після імплантації.

З серцем свині прооперований пацієнт прожив два місяці — 8 березня 2022 року він помер у Медичному центрі Університету Меріленду. Експерти вважають, що причиною смерті пацієнта могло стати зараження цитомегаловірусом свині, що спричинило цитокіновий шторм та серцеву недостатність.

Рідні Девіда Беннетта висловили подяку лікарям за те, що ті продовжили життя і сподіваються, що приклад Девіда стане новою сторінкою в трансплантології.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама