Чи впливає погода на виникнення ГРВІ

Чи впливає погода на виникнення ГРВІ

Щорічно мільйони людей хворіють неускладненими простудними захворюваннями. Дорослі можуть перехворіти 2-3 рази за рік. У цій статті ми проаналізуємо: чи існує зв’язок між холодною погодою і загальною захворюваністю інфекціями верхніх дихальних шляхів? А також спробуємо розібратися, як пережити холодний сезон з мінімальним ризиком підхопити застуду.

Ми звично звинувачуємо холодну погоду в підвищенні рівня загальної захворюваності. І, хоча, доведеного зв’язку між поганою погодою і підвищенням рівня захворюваності респіраторними інфекціями немає, в холодний сезон ми хворіємо частіше, тому що респіраторні віруси добре зберігаються при низьких температурах повітря. Крім того, доведеним фактом є негативний вплив сухого повітря на місцевий імунітет слизової носа і верхніх дихальних шляхів.

Що ж викликає сплеск захворюваності сезонними респіраторними інфекціями? І чи можна знизити ймовірність їх розвитку?

Риновіруси й вірусна інфекція

Нежить або риніт, який ми асоціюємо з застудою, можуть викликатися багатьма вірусами. Але найчастішою причиною є риновіруси. Риновірусна інфекція зазвичай протікає з помірно вираженими симптомами. Вона не вимагає спеціального медикаментозного лікування і вважається самовиліковним станом. Однак, риновіруси можуть викликати й важкі форми респіраторних захворювань у людей з ослабленою імунною системою. Наприклад, бронхіт або пневмонію.

Згадаймо просту схему розмноження риновірусів: коли ви погано себе почуваєте, вірус розмножується в слизовій вашого носа → суспензія зі слини й слизу при кашлі та чханні потрапляє в навколишнє середовище → здорова людина вдихає його → риновирус розмножується в слизовій носа → при чханні й кашлі виділяється назовні зі слиною і слизом. І так нескінченно. Таким чином, риновіруси швидко поширюються в повітрі. А суспензія зараженої слини й слизу осідає на предметах.

Були проведені дослідження, в яких вивчався ризик зараження риновірусною інфекцією при різних показниках вологості й температури. Дослідники виявили, що зниження температури, так само як і зменшення вологості протягом 3-х днів збільшило захворюваність простудними інфекціями серед досліджуваної групи пацієнтів. В цьому ж дослідженні було показано, що більшість інфекційних захворювань розвивається при температурі близько 0°С і нижче. А дослідження, проведене в популяції гвінейських свинок, показало, що ідеальна t° для вірусу грипу це 5°С. Тому логічно, що вижити в навколишньому середовищі вірусам легше при низькій температурі. Але для реплікації вірусу ідеальною є температура людського тіла. Риновіруси прекрасно переносять низькі температури повітря, але розмножуються активніше при температурі 37°С. Це середня температура тіла людини. Температура всередині порожнини носа близько 33°С – ідеальна умова для розмноження риновірусів.

Як холодна погода впливає на імунну систему?

Холодна погода негативно впливає на імунну відповідь людини, оскільки ускладнює умови боротьби організму з інфекціями. Що це за умови?

Зменшення синтезу організмом віт D. Цей жиророзчинний вітамін утворюється в шкірі під впливом сонячного проміння або надходить з їжею та дієтичними добавками. Взимку кількість сонячних днів зменшується, тому синтез віт D в організмі знижується. Тим часом віт D є імуномодулятором. Він збільшує швидкість відповіді організму на атаку вірусу.

Скупченість. Багато людей уникають прогулянок в сезон низьких температур, побоюючись переохолодження, вважаючи за краще проводити час в торгових молах. Але саме в закритих приміщеннях, серед великої кількості людей респіраторні інфекції поширюються краще (див. вище). І медична маска від них не захищає, тому що для вірусу маска не є перешкодою. Вона затримує тільки крапельки слини й слизу. Її треба надягати хворому. Але у нас немає гарантії, що хвора людина скористається нею.

Сухе повітря. Сухе повітря зменшує кількість слизу в носі й полегшує проникнення туди вірусу. Чим суші й тепліше повітря, тим більша ймовірність захворіти на респіраторну інфекцію.

Рефлекторне звуження судин. На холоді судини звужуються. Імунологічно активні клітини крові насилу можуть вийти з судин в слизову носа, щоб відреагувати на вторгнення вірусу. Швидкість імунної реакції організму сповільнюється.

Що можна зробити, щоб зменшити ймовірність зараження риновірусами?

  • У холодну пору року вживайте багато продуктів з високим вмістом віт D: яєць, жирної риби й грибів. Таким же чином будуть діяти дієтичні добавки з високим вмістом віт Д і прогулянки в денний час.
  • Більше спіть.
  • У приміщенні використовуйте зволожувач повітря: дихати зволоженим повітрям корисніше, ніж сухим. Частіше провітрюйте кімнату і не допускайте t° повітря в приміщенні вище 21°С.
  • Зволожуйте слизову носа сольовими розчинами.
  • Візьміть собі за правило мити руки кожен раз після повернення з вулиці. Запасіться вологими серветками. Чхайте і кашляйте завжди тільки в чисті серветки або хустки. А якщо їх не буде, то рот прикривайте ліктем, а не долонею.
  • Не їжте із загального посуду з іншими людьми, не використовуйте загальні столові прилади й чашки.
  • Більше гуляйте на свіжому повітрі й скоротіть відвідування людних заходів в закритих приміщеннях.
  • Робіть щеплення кожен сезон від грипу.

І, як підсумок

Застуда виникає через віруси, частіше риновіруси і вірусу грипу, а не через холодну погоду.

Віруси краще виживають при низьких температурах. Але активніше розмножуються при температурі людського тіла.

Низька температура повітря знижує реактивність організму. Довге знаходження на холодному повітрі це стрес для організму, який може спровокувати виникнення простудного захворювання при контакті з вірусом.

Знижений синтез віт D в холодний сезон теж уповільнює швидкість реакцій місцевого імунітету.

Вірусні інфекції є самовиліковними станами. Специфічної профілактики для простудних захворювань немає (виняток – вірус грипу). Але можна взяти ряд простих і ефективних заходів, які допоможуть знизити ймовірність зараження риновірусами до мінімуму.

Реклама
До 2040 року хворих на рак простати вдвічі збільшиться
За прогнозами, до 2040 року кількість чоловіків з ...
Камера-таблетка для виявлення раку товстої кишки
Управління санітарного нагляду за якістю харчових ...
Реклама
Ерозивний гастрит
Види ерозивного гастритуЕрозивний гастрит — симпто...
Неатрофічний гастрит
Причини розвитку неатрофічного гастритуХронічний н...
Реклама
Помідори зміцнюють імунітет та знижують ризик розвитку небезпечних захворювань
Помідори не лише смачні, а й корисні. Вони багаті ...
Солодка їжа підвищує сприйнятливість до запальних захворювань
Вважається, що зловживання цукром викликає появу з...
Реклама