Чорнослив – корисний для здоров’я сухофрукт

слива й чорнослив

Чорнослив – це сушені сливи, які відомі людству вже не одне століття. Багатий вітамінами та поживними речовинами, чорнослив – це не тільки смачні ласощі, а й корисний продукт для підтримки здоров’я та загального самопочуття.

У цій статті ми розглянемо користь чорносливу для схуднення, його переваги для жінок і чоловіків, а також сприятливий вплив на роботу кишківника. Також дізнаємося про можливу шкоду чорносливу і про копчений варіант цього сухофрукта.

Чим корисний чорнослив

Причина, через яку потрібно їсти чорнослив – користь. Це відмінний інгредієнт, який входить у багато дієт для схуднення. Він містить низьку кількість калорій, при цьому багатий на клітковину, яка надає відчуття ситості.

Природні цукри в сухофрукті заряджають організм енергією, при цьому не відбувається різкого підвищення рівня цукру в крові. Регулярне вживання сухофрукту в раціоні дає змогу контролювати апетит і знижувати споживання висококалорійної їжі.

Чорнослив: користь для жінок

Чорнослив також має безліч переваг для жінок. Багатий на вміст заліза, він допомагає запобігти анемії та підвищує рівень енергії. Крім того, він містить фітоестрогени, які полегшують стан жінок, що зіткнулися з симптомами менопаузи. Сухофрукти регулюють гормональний баланс, а також чинять слабку естрогенну дію, що дає змогу зменшити частоту і тяжкість припливів, а також інших проявів менопаузи.

Корисні мікроелементи в чорносливі позитивно впливають на красу жінок. Вони захищають шкіру від окисної реакції, виробляють колаген, завдяки чому сповільнюються процеси старіння клітин, обличчя стає більш гладким і пружним.

Високий відсоток клітковини й антиоксидантів у чорносливі слугує чудовою зброєю проти ракових захворювань. Лікарі та дієтологи стверджують, що з’їдаючи всього 5 сухих або в’ялених слив на день, скорочується ймовірність розвитку онкозахворювань.

Користь чорносливу в раціоні чоловіків

Чоловіки також отримують користь від вживання чорносливу. Багатий вміст антиоксидантів сприяє зміцненню імунної системи, надаючи захист клітинам організму від пошкоджень. Крім того, він містить вітамін А і мікроелемент бор. Подібна зв’язка корисних речовин сприяє підтримці здоров’я простати й знижує ймовірність ризику розвитку захворювань, пов’язаних із сечостатевою системою чоловіків.

Вплив чорносливу на органи людини

Кишківник – це одна з областей, де чорнослив особливо корисний. Завдяки високому вмісту харчових волокон, він сприяє нормалізації травної системи та запобігає закрепам.

Волокна також допомагають підтримувати здорову мікрофлору в кишківнику, що сприяє кращому засвоєнню поживних речовин і зміцнює імунну систему.

Застереження

Варто пам’ятати про можливу шкоду чорносливу, особливо при його надмірному вживанні. Через високий вміст цукру, він небажаний для людей з діабетом або тих, хто стежить за рівнем цукру в крові. Також деякі люди відчувають непереносимість до чорносливу, у деяких вона проявляється у вигляді алергічної реакції.

Копчений чорнослив – це варіант фрукту, який проходить процес копчення. Копчення додає особливого аромату та смаку чорносливу. Однак, для тих, хто має камені в жовчному міхурі, варто проявити обережність, оскільки сухофрукт має жовчогінну дію. Тому рекомендується помірне споживання та спостереження за своїм самопочуттям.

Ще одним застереженням може бути гастрит із підвищеною або зниженою кислотністю. У такому разі не варто з’їдати на день понад 4-5 штук в’яленої сливи, а в період загострення і зовсім обмежити.

Недавні дослідження вчених з’ясували, що сушений чорнослив містить канцерогенну речовину – акриламід. Але наука ще проводить дослідження в цій галузі, збираючи більше інформації.

Висновок

Чорнослив – це не тільки смачні ласощі, а й цінний продукт для підтримки здоров’я. З його допомогою можна підтримувати нормальну вагу, зміцнювати імунну систему, регулювати травлення й отримувати безліч поживних речовин. Однак перед включенням чорносливу в раціон, варто проконсультуватися з лікарем, щоб врахувати індивідуальні особливості та потреби вашого організму.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама