Кмин звичайний в медицині – користь і застосування

кмин

Кмин звичайний (лат. Carum carvi) – одна з найпопулярніших прянощів, яку широко використовують у кулінарії. У нього яскравий аромат і пікантний смак, завдяки яким він надає стравам особливого відтінку.

У традиційній медицині кмин відзначився завдяки таким корисним властивостям:

  • сечогінна;
  • спазмолітична;
  • стимулювальна для травлення.

Звичайний кмин часто використовують у народній медицині для схуднення. Для цього на ніч замочують у воді насіння кмину і протягом двох тижнів приймають натщесерце.

Крім того, кмин часто використовують у трав’яних зборах, заварюють як настій для немовлят у разі кольок і надмірного газоутворення, а також використовують для полоскань горла в разі ангіни та ларингіту.

Користь кмину звичайного

  1. Для нормалізації травлення і в разі синдрому подразненого кишківника (СПК).

Насіння кмину звичайного вважається ефективним засобом для поліпшення травлення. Він стимулює вироблення шлункового соку, посилює перистальтику кишківника і знімає здуття. Кмин також допомагає впоратися з проблемами, такими як печія, закрепи, метеоризм.

  1. Протизапальна дія.

Кмин містить антиоксиданти й флавоноїди, які допомагають знизити запалення в організмі. Це особливо корисно за таких захворювань, як запальні процеси суглобів і шкіри.

  1. Антимікробна та протиглистна дія.

У ряді досліджень було доведено, що кмин має антимікробні властивості та допомагає боротися з певними видами бактерій і грибків.

  1. Підтримка здоров’я серця.

Кмин містить деякі компоненти, які знижують рівень холестерину в крові та контролюють артеріальний тиск, що сприятливо позначається на здоров’ї серця.

Шкода кмину звичайного

  1. Алергічні реакції.

У деяких людей іноді виникає алергічна реакція на кмин. Вона може виявлятися у вигляді свербежу, шкірних висипань, набряку або навіть анафілактичного шоку.

Якщо у вас є алергія на інші рослини родини окружкових, такі як морква чи петрушка, варто бути обережним під час вживання кмину.

  1. Ризик для вагітних.

У низці досліджень зазначено, що високі дози кмину можуть підвищити ризик викидня або передчасних пологів. Тому вагітним жінкам слід уникати вживання великих кількостей кмину або проконсультуватися з лікарем.

  1. Взаємодія з ліками.

Кмин може взаємодіяти з деякими ліками, такими як антикоагулянти або препарати для зниження цукру в крові. Якщо ви приймаєте будь-які ліки, важливо звернутися за консультацією до лікаря, перш ніж використовувати кмин як лікарський засіб.

Як і з будь-яким іншим продуктом, вживання кмину слід здійснювати з поміркованістю та обережністю. Якщо у вас є будь-які медичні проблеми або питання, завжди рекомендується проконсультуватися з лікарем чи дієтологом перед внесенням змін до раціону.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама