Корисні властивості кропу та застереження

Кріп – це ароматна рослина з пір’ясто-розсіченим листям і жовтими квітками, яка використовується як пряність і овоч. Він має освіжаючий смак і активно застосовується в кулінарії. Крім того, він має лікарські властивості й може позитивно впливати на здоров’я.

Користь кропу для здоров’я людини

Зелені гілочки багаті на вітаміни, мікроелементи, органічні кислоти, флавоноїди, пектинові речовини та мінеральні солі. Вітаміни A, C і K, допомагають зміцнити імунну систему і підтримують здоров’я шкіри. Мінерали калій, кальцій і магній відповідають за злагоджену роботу всього організму, беручи участь у правильному обміні речовин.

Має антиоксидантні властивості. Вони допомагають захистити наш організм від шкідливого впливу вільних радикалів, які призводять до різних захворювань, включно з серцево-судинними та онкологічними.

Користь кропу для організму в тому, що він знижує тиск і позитивно впливає на серцево-судинну систему.

Крім того, кріп має сечогінну дію і сприяє виведенню токсинів з організму. Він допомагає підтримувати здоров’я нирок і сечового міхура, а також корисний для людей, які страждають від набряків.

Кріп корисний для злагодженої працездатності шлунково-кишкового тракту, бо регулює моторику кишківника і чинить жовчогінну, спазмолітичну дію.

Відвар з нього сприяє розширенню судин, зниженню кров’яного тиску, розслабленню кишківника і збільшенню виведення рідини з організму. Він корисний у разі відкладення солей, ожиріння та діабету.

Користь кропу для жінок

Жінкам, які годують грудьми дитину, додавання кропу в раціон допоможе у виділенні молока. Завдяки вмісту корисних сполук рослина запобігає ризику розвитку пухлин молочних залоз.

Під час менопаузи він полегшує деякі її симптоми, такі як припливи жару, нервозність, безсоння, полегшує головний біль і заспокоює нервову систему.

Також кріп має антиоксидантні властивості. Він захищає клітини від ушкодження вільними радикалами, сприяє уповільненню процесу старіння і знижує ризик розвитку хронічних захворювань.

Зелень використовується в косметології як антисептик і бактерицидний засіб. Настій із кропу зменшує пігментацію шкіри, зволожує її та робить свіжою і сяйнистою.

Користь кропу для чоловіків

Кріп корисний для чоловічого здоров’я:

  1. Передміхурова залоза.

Антиоксиданти та фітоестрогени, які містить кріп, зменшують ризик розвитку простатиту.

  1. Підвищує потенцію.

Регулярне вживання кропу сприяє розслабленню судин і поліпшенню кровотоку, що може бути корисним для еректильної функції.

  1. ШКТ.

Має здатність стимулювати травні ферменти, сприяючи кращому засвоєнню поживних речовин.

  1. Знижує рівень холестерину.

Містить речовини, які сприяють зниженню поганого холестерину (LDL) у крові, запобігають серцево-судинним захворюванням і проблемам із кровообігом, це своєю чергою усуває проблеми з ерекцією.

  1. Знижує запалення в організмі.

Антиоксиданти та флавоноїди запобігають розвитку хронічних запальних захворювань у чоловіків.

Чим кріп може бути шкідливий

Як і будь-який продукт, його слід вживати з поміркованістю. Надмірне вживання страв із кропом може спричинити деякі небажані ефекти:

  • занепад сил;
  • сонливість;
  • зниження гостроти зору;
  • активності кишківника.

Кріп містить певні естрогеноподібні сполуки, які можуть становити загрозу вагітним. У зв’язку з цим, деякі джерела рекомендують уникати вживання великих кількостей кропу під час вагітності, особливо на ранніх стадіях, щоб уникнути можливого впливу на гормональний баланс.

Людям, які страждають від алергії або гіпотонії (низького кров’яного тиску), також слід бути обережними з кількістю кропу, тому що він може погіршити їхній стан і спричинити слабкість, непритомність, нудоту і запаморочення. Важливо стежити за помірним споживанням і проконсультуватися з лікарем, якщо у вас є проблеми або сумніви.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама