Малинове варення – корисні властивості та обмеження
![малинове варення](https://medpravda.ua/wp-content/uploads/2023/07/polza-i-vred-malinovogo-varenya-1.webp)
Малинове варення має безліч корисних властивостей завдяки своєму багатому складу. У ньому містяться майже всі вітаміни:
- групи B, А, C, E;
- кислоти (нікотинова, саліцилова кислота);
- різні мінерали (мідь, кальцій, калій, магній, натрій, залізо, фосфор та інші),
- дубильні речовини;
- антоціани.
Користь малинового варення
- Зміцнення імунітету і боротьба з вірусами.
Малинове варення має противірусні властивості, знижує жар у разі лихоманки.
- Лікування застуди.
Солодкий десерт допомагає усунути кашель і зняти запалення горла.
- Підвищення рівня гемоглобіну.
Варення сприяє підвищенню рівня гемоглобіну в крові.
- Профілактика онкології.
Проварена ягода містить елагову кислоту, яка допомагає вивести вільні радикали з організму і запобігає розвитку онкологічних захворювань.
- Поліпшення стану шкіри.
Має очищувальні властивості, робить шкіру більш пружною і здоровою.
- Підвищення обміну речовин.
Фітонциди, що містяться в ньому, сприяють прискоренню обміну речовин.
- Поліпшення пам’яті та стимуляція роботи мозку.
Покращує пам’ять і стимулює роботу головного мозку.
- Допомога в схудненні.
Помірне вживання малинового варення може сприяти схудненню, оскільки воно містить харчові волокна, які зменшують апетит і прискорюють метаболізм.
- Зміцнення волосся.
Варення допомагає поліпшити стан волосся і надати йому красивого кольору.
- Підвищення енергії та бадьорості.
Вживання малинового варення заряджає додатковою енергією і почуттям бадьорості.
Кому малинове варення протипоказане
- Попри всю свою користь воно також має деякі обмеження:
- Під час вагітності рекомендується утриматися від вживання варення, оскільки воно може спровокувати передчасні пологи.
- Людям із підвищеним рівнем цукру в крові, захворюваннями суглобів і нирок не рекомендується вживати малинове варення, оскільки воно містить похідний елемент сечової кислоти, що може посилити подагру.
- Пацієнтам із гемофілією слід уникати малинового варення, оскільки воно може розріджувати кров.
- У разі гастриту з підвищеною кислотністю шлункового соку і бронхіальної астми також не рекомендується вживати малинове варення через вміст кислот, які можуть загострити ці захворювання.
- Малина може викликати алергічні реакції, тому не варто вживати його занадто часто. У деяких випадках воно може спричинити появу зайвої ваги, карієсу та розлади травлення.
- У період лактації слід проконсультуватися з лікарем перед включенням малинового варення в раціон.
Рекомендується віддавати перевагу домашньому варенню, щоб уникнути хімічних консервантів, які можуть бути присутніми в магазинному варенні.
Висновок
Малинове варення має безліч корисних властивостей завдяки своєму багатому складу, проте слід пам’ятати про обмеження та рекомендації щодо його вживання.