Мед у разі панкреатиту та холециститу – потенційні переваги та застереження

мед та підшлункова залоза

Панкреатит і холецистит – це серйозні захворювання, пов’язані із запаленням підшлункової залози та жовчного міхура. За наявності таких станів пацієнтам зазвичай рекомендують обмежити певні продукти, щоб зменшити ризик загострення. Однак, останніми роками зріс інтерес до альтернативних методів лікування. Наприклад, наукові дослідження свідчать, що мед у разі панкреатиту та холециститу має помітні позитивні ефекти.

Потенційні переваги меду при панкреатиті та холециститі

Мед – це бджолиний продукт, який має великий вплив на організм. Тому не дивно, що його доволі часто використовують у рамках терапії різних захворювань, включно з патологіями шлунково-кишкового тракту. Розглянемо якими унікальними властивостями володіє мед:

  1. Протизапальні властивості.

Завдяки наявності антиоксидантів, флавоноїдів та інших біологічно активних речовин продукт має протизапальні властивості. Ці компоненти знижують запалення, яке характерне для панкреатиту і холециститу.

  1. Протимікробні властивості.

Мед містить природні антимікробні сполуки, які допомагають у боротьбі з інфекціями, особливо в разі, коли панкреатит або холецистит пов’язані з бактеріальними або вірусними агентами.

  1. Поліпшення травлення.

Ферменти, що містяться в меді, допомагають поживним речовинам краще засвоюватися. Це особливо важливо для пацієнтів із панкреатитом, у яких порушена функція підшлункової залози.

  1. Пом’якшувальна дія.

Мед має пом’якшувальну властивість, знімає дискомфорт і біль, пов’язані з панкреатитом і холециститом.

  1. Енергетична підтримка.

За панкреатиту та холециститу пацієнти часто відчувають втрату апетиту і слабкість. Мед містить цукри, які слугують джерелом швидкої енергії та допомагають пацієнтам підтримувати рівень цукру в крові.

Додаткова інформація про застосування меду при панкреатиті та холециститі

Вирішуючи, чи можна мед за панкреатиту, важливо брати також до уваги його додаткові корисні властивості:

  1. Антибактеріальна дія.

Мед містить натуральні антибактеріальні властивості, які корисні в разі бактеріальних інфекцій, пов’язаних із панкреатитом і холециститом. Деякі дослідження показують, що мед здатний зменшувати кількість і активність бактерій, сприяючи загоєнню запалених тканин.

  1. Антиоксиданти та захист клітин.

Багатство антиоксидантів у меді допомагає боротися з вільними радикалами, які пошкоджують клітини. Це особливо важливо за панкреатиту, коли запалення провокує окислювальний стрес і погіршується стан пацієнта.

  1. Загоєння слизової оболонки.

Мед містить речовини, що сприяють загоєнню слизової оболонки, завдяки яким зменшується подразнення та біль ШКТ.

  1. Простий спосіб поліпшити харчування.

Мед багатий поживними речовинами, такими як вітаміни та мінерали, тому додавання його до раціону – простий спосіб поліпшити харчування пацієнтів, які страждають на панкреатит і холецистит.

  1. Поліпшення роботи імунної системи.

Мед містить компоненти, які зміцнюють імунну систему, що особливо важливо для пацієнтів з ослабленим імунітетом через хронічні захворювання.

Обмеження та застереження

Під час загострення панкреатиту зазвичай рекомендується виключати мед із раціону, оскільки він ускладнює роботу підшлункової залози, якій і без того нелегко справлятися з їжею. Щоб повернутися до нормального стану, рекомендується максимально полегшити роботу шлунково-кишкового тракту. Після того як гостра фаза минає, бджолиний продукт не можна відразу вводити в раціон, а тільки через три місяці.

Існують деякі обмеження, за яких слід проявляти обережність:

  1. Цукровий діабет.

Пацієнтам із цукровим діабетом або підвищеним рівнем цукру в крові, які також хворіють на панкреатит і холецистит, слід бути особливо обережними з вживанням меду. За такої комбінації захворювань буде непросто контролювати рівень глюкози в крові.

  1. Алергія.

Деякі люди алергічні до меду або продуктів бджільництва. Перед використанням меду як лікування слід виконати тест на алергію і проконсультуватися з лікарем.

  1. Висока калорійність.

За своєю природою мед калорійний продукт, і його надмірне вживання загрожує зайвим набором ваги.

  1. Взаємодія з ліками.

Під час вживання меду слід враховувати можливі взаємодії з прийнятими ліками, особливо якщо пацієнт вживає мед на постійній основі.

Тому важливо відзначити, що хоча мед має потенційні переваги, відповідь на запитання: чи мед можна при панкреатиті й холециститі вимагає уважного вивчення. Застосування має здійснюватися з обережністю та лише після консультації з лікарем. Кожен пацієнт має свої унікальні медичні потреби й важливо визначити, чи підходить мед саме для конкретного випадку.

Реклама
Захисні маски для обличчя знижують ризик зараження COVID-19 до 70%
Маски для обличчя можуть уповільнити поширення кор...
Як працюють апарати штучної вентиляції
Під час пандемії COVID-19 вчені та винахідники пра...
Реклама
Гастрит зі зниженою кислотністю
Причини появи гастриту зі зниженою кислотністюСимп...
Катаральний синусит
Причини розвитку катарального синуситуОсновні озна...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама