Насіння льону при панкреатиті

Насіння льонута підшлункова залоза

Насіння льону – це маленьке, овальне насіння, що походить від рослини з блакитною квіткою під назвою «льон». Воно трохи нагадує смак горіха і приємно хрумтить на зубах. Найчастіше ми звикли бачити насіння коричневого кольору, але в природі зустрічається і біле. Обидвох кольорів насіння – це справжній суперфуд.

Дізнаємося, чи можна їсти насіння льону за панкреатиту, як правильно його заварювати, а також як реагує організм на нього в разі гастриту та холециститу. 

Поживна цінність

Хоча крихітне насіння блакитної квітки це не лікарський препарат, але містить у собі безліч поживних речовин. У 100 грамах міститься приблизно:

  • 534 ккал калорій;
  • 19 грам протеїну;
  • Жири: близько 42 г, включно з моно- і поліненасиченими жирними кислотами;
  • Вуглеводи: приблизно 29 г;
  • Дієтичні волокна близько 27 г;
  • Мінерали мідь, кальцій, магній, калій;
  • Фолієва кислота;
  • Вітаміни B6, А, Е.

Унікальність рослинного продукту

Унікальність насіння льону у високому вмісті калію і це не просто слова. Наприклад, ми звикли вважати, що в бананах багато калію, але виявляється, що в них цієї речовини більше в 7 разів.

Крім того, у насінні багато таких речовин, які корисні при захворюванні шлунково-кишкового тракту:

  1. Омега-3,6,9, що мають протизапальні властивості.
  2. Дієтичні волокна – налагоджують травлення і знижують ймовірність запорів.
  3. Ліпаза – це фітохімічна речовина, яка має антиоксидантні та протизапальні властивості.

Льон у разі панкреатиту – корисні властивості

Чому можна сміливо стверджувати, що насіння льону в разі панкреатиту дуже корисне? По-перше, завдяки своїм фітохімічним сполукам і жирним кислотам воно знімає запалення панкреасу.

По-друге, м’яка, але очищувальна клітковина насіння налагоджує роботу травлення, знижує ризик запорів. По-третє, в ліпазі містяться антиоксиданти, які допомагають справлятися з окислювальним стресом і захищають клітини від руйнувань.

Крім цього, у складі лляного насіння міститься правильне співвідношення трьох видів цінних поліненасичених жирних кислот: омега-3, омега-6 і омега-9. Вони відповідають за злагоджену роботу всіх органів людини.

Можливі ризики та обмеження

Попри корисні властивості, насіння льону має низку обмежень і ризиків для пацієнтів із панкреатитом:

  1. Високий вміст жирів навантажує стінки підшлункової залози, погіршуючи симптоми панкреатиту.
  2. Фітоестрогени впливають на гормональний баланс. У деяких пацієнтів це спричиняє збої та зміни.

Як взаємодіє насіння льону в разі гастриту та панкреатиту

Насіння льону впливає на органи травної системи, включно з панкреатичною залозою та жовчним міхуром. Тому пацієнтам із панкреатитом слід враховувати таке:

  1. Вживання насіння льону в помірних кількостях.

Важливо консультуватися з лікарем або дієтологом, щоб визначити відповідну дозу насіння льону та його рівень безпеки для конкретного пацієнта.

  1. Починати краще з невеликих порцій і стежити за реакцією організму.

Насіння льону в разі гастриту і панкреатиту слід вживати з обережністю і відповідно до рекомендацій фахівця, щоб отримати максимальну користь і уникнути можливих негативних наслідків.

Якщо у вас спостерігається загострення панкреатиту, холециститу або гастриту, на деякий час слід виключати насіння льону з раціону. 

Як найкраще приймати насіння льону

Щоб повністю розкрилися корисні властивості продукту, важливо дотримуватися цих рецептів:

  1. Кефір або йогурт із насінням.

У 100 грамів кефіру рекомендується додати одну чайну ложку насіння. Цю суміш слід вживати натщесерце замість сніданку або як останній прийом їжі. Перші 6 днів приймають поступово збільшуючи до 2 ложок, а через 14 днів 3 ложки.

  1. Відвар із насіння льону. 

Половину літра окропу налити в посуд і додати столову ложку насіння. Тепер потрібно поставити його на слабкий вогонь і варити вміст протягом півтора десятка хвилин. Після цього прикрити посуд міцною тканиною, наприклад, рушником або ковдрою, і дати настою спокій до охолодження. Теплий настій, що вийшов, має консистенцію схожу на кисіль, слід вживати двічі на день: вранці натще і перед сном, по 250 мілілітрів щоразу.

Загострення залози – як заварювати насіння льону за панкреатиту

Коли стінки залози дуже запалені, крім голодування лікарі нічого не рекомендують. Коли в їжу допускається м’яка їжа на пару, насіння льону рекомендується перемелювати.

  1. Настій 

Для зменшення запалення приготуйте настій за таким рецептом: в літровий термос налийте окропу, а потім додайте туди 3 столові ложки лляного насіння. Настій потрібно залишити на час (не чіпати протягом трьох годин), після чого процідіть його і витисніть залишки макухи. Цю рідину слід приймати за 30 хвилин до їди, по 150 грамів, протягом місяця, для полегшення запалення.

  1. Кисіль

Напоєм із подрібненого насіння лікують гастрит, хронічні закрепи, виразкову хворобу та кишкові розлади. На 0,5 л окропу – 1 столова ложка насіння. Настоювати протягом 8 годин. Кисіль запивають теплою водою. 

Слід зазначити, що ці рецепти не претендують на істину в останній інстанції. Якщо ви тривалий час відчуваєте нездужання, рекомендується звернутися за консультацією до фахівця.

Як діє насіння льону при панкреатиті: відгуки

Ось деякі відгуки пацієнтів про насіння льону в раціоні за панкреатиту:

  • Олена, 45 років: «У мене були проблеми з травленням через панкреатит. Після ввелення меленого насіння льону в раціон я відчула полегшення. Я додаю його в йогурт і каші, і це допомагає впоратися із закрепами та поліпшити загальне самопочуття».
  • Олексій, 50 років: «Спочатку я боявся пробувати насіння льону, але після консультації з лікарем і повільного введення його в раціон, я помітив позитивні зміни. Мої болі стали менш інтенсивними, і я легше переносив їду».

Що про ефективність насіння льону говорять дослідження та клінічні дані

Кілька досліджень підтверджують позитивний вплив льону на здоров’я і травлення:

  1. Омега-3 жирні кислоти, що містяться в насінні льону, значно усувають запалення в організмі, що корисно за хворої підшлункової.
  2. Дієтичні волокна налагоджують травлення та запобігають закрепам.
  3. Антиоксиданти дають захист клітинам організму від окислювального стресу, що важливо за панкреатиту.

Дослідження підтверджують потенційну користь насіння льону в разі панкреатиту. Однак необхідно пам’ятати, що ефективність залежить від індивідуальних особливостей. Перед використанням насіння льону важливо проконсультуватися з лікарем.

Висновок

Насіння льону в разі панкреатиту корисне завдяки властивостям своїх компонентів, таким як протизапальне і дієтичне волокно. Однак необхідно дотримуватися помірності та консультуватися з лікарем.

Помірне вживання меленого насіння льону і дотримання рекомендацій фахівця допоможуть отримати максимальну користь без ризику погіршення стану.

Яке насіння льону краще: темне чи світле?

Колір насіння льону не впливає на його основні поживні властивості. Обидва види насіння містять велику кількість клітковини, омега-3 жирних кислот, білка та інших корисних речовин.

Чи можна приймати насіння льону в разі панкреатиту і холециститу?

Не можна використовувати це насіння в разі загострень коліту, холециститу, панкреатиту, а також якщо у вас діагностували камені в жовчному або сечовому міхурі через сильний сечо- і жовчогінний ефект.

Як пити насіння льону при гастриті з підвищеною кислотністю?

У разі гастритів із підвищеним показником шлункової кислотності слизова плівка дбайливо обволікає стінки органу, запобігаючи розвитку ускладнень на запалених слизових оболонках.
Крім того, за гіперкислотності застосування насіння льону допомагає запобігти пошкодженню стінок грубими харчовими частинками.

Чи можна приймати насіння льону на голодний шлунок?

Пити потрібно через день зранку натщесерце протягом одного місяця. Такий засіб допоможе позбутися печії, здуття, закрепів. Коктейль стимулює кишківник, чистить організм і навіть сприяє схудненню.

Насіння льону – які протипоказання?

Насіння льону протипоказане дітям до трьох років. Через жовчогінний ефект його з обережністю слід вживати людям із жовчнокам’яною хворобою. Жінки з ендометритом, фіброміомою матки і полікістозом яєчників повинні зовсім відмовитися від цього насіння. Обмежити вживання повинні вагітні та жінки, які годують грудьми.

Реклама
Цей чудодійний препарат допоможе зберегти вічну молодість
За даними Федерального управління з лікарських зас...
Хірурги пересадили пацієнтові серце від генетично зміненої свині
7 січня 2022 року хірурги в США пересадили серце г...
Реклама
Як зняти свербіж при молочниці
Чим зняти свербіж при молочниціЯк прибрати свербіж...
Лікування молочниці в домашніх умовах
Як позбутися молочниці в домашніх умовах за допомо...
Реклама
Денна сонливість може бути симптомом небезпечного захворювання
Надмірна денна сонливість (Excessive Daytime Sleep...
Контактні лінзи для очей можуть спричинити захворювання печінки та навіть раку: дослідження
Контактні лінзи є тонкими й гнучкими пластинками, ...
Реклама